WikiLeaks розповів, чому Україну не взяли в НАТО

- 21.07.2011 09:38
WikiLeaks розповів, чому Україну не взяли в НАТО

У 2008 році Україна була близька до надання плану дій з підготовки до членства (ПДЧ) в НАТО.

На початку року Україна подала заявку про приєднання до ПДЧ, яка дуже скоро отримала схвалення і підтримку США. Розгляд заявки було заплановано під час проведення квітневого саміту НАТО в Бухаресті. Разом з Україною на приєднання до ПДЧ розраховувала Грузія. Проти приєднання цих країн до ПДЧ - фактично заключного етапу на шляху до членства в НАТО - різко виступили Франція і Німеччина, побоюючись негативної реакції Росії. Тим не менш, в Бухаресті були підписані домовленості про підтримку країнами-членами Альянсу просунення до членства в НАТО України і Грузії, а розгляду питання про приєднання цих країн до ПДЧ було заплановано на грудень.

Здавалося б, військовий конфлікт Росії й Грузії, який відбувся в серпні 2008 року, повинен був підштовхнути країни НАТО до приєднання до Альянсу України і Грузії. І якщо Франція вже почала сумніватися в своїй негативної оцінки цього питання, то Німеччина наполегливо продовжувала наполягати на своєму. Вона фактично переконала інші країни-члени НАТО в тому, що приєднання "жахливим "в політичному плані України тільки посилить напруженість у відносинах Альянсу з Росією, що несприятливо позначиться на проведення військової місії НАТО в Афганістані. У підсумку, за зусиль Німеччині, на грудневому саміті НАТО в Брюсселі питання приєднання України до ПДЧ фактично спустили на гальмах, зосередившись на вирішенні проблем в Афганістані.

Про поведінку Німеччині напередодні грудневого саміту НАТО в Брюсселі і її протидії щодо приєднання України до ПДЧ розповідається в опублікованій на сайті WikiLeaks депеші уряду США від суворо "засекреченого джерела" в НАТО, який фігурує в ряді секретних документів під ім'ям Джефф Ратке, датованій 14 листопада 2008 року під назвою "Німеччина проти ПДЧ і додаткових військ до Афганістану".

Резюме

1. Вище керівництво Німеччини підкреслювало при зустрічі з послом США в НАТО Курт Волкером 10-11 листопада, що Німеччина настійно проти надання Україні і Грузії плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) на саміті міністрів закордонних справ країн-членів НАТО 2-3 грудня [2008].

Будучи готової надати державам-кандидатам "допомогу в орієнтири" або план дій для проведення реформ, Німеччина, однак, не готова замінити цю допомогу в орієнтири" на ПДЧ. Німеччина хоче залишити відкритою можливість отримання ПДЧ, перенісши на пізніші терміни.

Волкер попередив, що встановлення додаткових бар'єрів в процесі вступу в НАТО створить враження, що Альянс відступає від своїх Бухарестських угод на саміті НАТО в Бухаресті в квітні 2008 року Україні і Грузії було обіцяно приєднання їх до ПДЧ в грудні] і капітулює під тиском Росії.

Посадові особи Німеччини також підкреслили, що у них було мало важелів впливу для збільшення чисельності німецьких військ в Афганістані в наступному році або для виходу площі їх базування за рамки, передбачені парламентських рішенням Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (ISAF), прийнятому в минулому місяці.

У відповідь на заяви міністрів закордонних справ про те, що наступний саміт НАТО в Страсбурзі в квітні 2009 року, в першу чергу, ювілейної зустріччю [60-річчя створення НАТО] і тому повинен обходити "спірні теми", Волкер підкреслив необхідність поставити зараз ключові питання, такі як Афганістан або ж відносини НАТО з Росією і сходом.

Німці зневажливо ставляться до пропозиції Медведєва щодо європейської безпеки, але вважають, що повинні його розглянути" і сподівається, що таке обговорення "поліпшить атмосферу" взаємин з Росією.

Застерігаючи проти того, щоб "заганяти в кут" Росію в наданні ПДЧ Україні та Грузії після конфлікту з Грузією, німці в той же час висловлювалися дуже критично про заяви Медведєва про розміщення ракет ближнього радіусу дії в Калінінграді.

Кінець резюме

Співрозмовники

2. Під час візиту до Берліна 10-11 листопада посол США при НАТО Волкер окремо зустрічався з радником з питань національної безпеки Крістофом Хойсгеном, секретарем міністерства закордонних справ Німеччини Райнхардом Зильбербергом і статс-секретарем міністерства оборони Крістіаном Шмідтом.

Він також зустрічався з багатьма провідними депутатами парламенту, включаючи уповноваженого в питаннях зовнішньої політики від Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Эккарта фон Кладена, генерального секретаря Християнсько-соціального союзу (ХСС) Карла-Теодора Гуттенберга, уповноваженого по питаннях оборони від Соціал-демократичної партії (СДП) Райнера Арнольда, представника Зелених по питаннях оборони Винфрида Нахтьвея, уповноваженого з міжнародних питань від Вільної демократичної партії (Вдп) Вернера Хоера і заступник голови комітету Бундестагу Німеччини з міжнародних питань Ганса-Ульріха Клозе.

Дорожня карта для Грузії/України

3. І Хойсгена, і Зільберберг знову висловили невдоволення Німеччини приєднанням України і Грузії до Плану Дій з членства в НАТО на засіданні міністрів закордонних справ НАТО, яке заплановано на 2-3 грудня. Зільберберг категорично заявив, що "рішення не може бути прийнято" у грудні, посилаючись на декларацію, прийняту на саміті в Бухаресті, і що це повинен бути тільки "попередній перегляд". Відзначаючи, що у обох країн є "багато недоліків", Хойсгена назвав Україну "жахом" з-за тривалих політичних заворушень, а Грузії, на його думку, бракує багатопартійності, і суспільство там не по-справжньому плюралістична. За словами Зильберберга, Німеччина вважає, що Грузія "набагато далі від ПДЧ", ніж була раніше, за її ролі в конфлікті з Росією в серпні. Тим не менш, обидва погодилися з Волкером, що Альянс не може відмовлятися від Бухарестського угоди: обидві країни в якийсь момент стануть членами НАТО. Також вони визнали, що НАТО не варто думати, що Росія, використавши силу проти Грузії, вдало провела нову лінію через Європу і отримала зону нерозривної впливу. Вони запропонували повернутися до Бухарестським дискусій "пізніше".

4. Хойсгена так само наполягав на надання "чіткого керівництво до дії" країн-кандидатів. Хойсгена сказав, що під час візиту в липні в Київ канцлер Ангела Меркель запропонувала створити "навігаційну допомогу" або план дій, який допоможе Україні провести необхідні реформи, але відповіді на свою пропозицію вона так і не отримала. У теж час Хойсгена підкреслив, що Німеччина в даний момент не готова замінити цю "навігаційну допомога" на ПДЧ в Альянсі. Німеччина хотіла, щоб ПДЧ залишалося останнім етапом на шляху до членства в НАТО. Хойсгена висловив занепокоєння тим, що країни-кандидати, особливо Україна, можуть почати вимагати негайне членство відразу ж після того, як виконають всі технічні вимоги ПДЧ. Одночасно з цим Зільберберг заявив, що Альянс повинен чітко пояснити: остаточне рішення про членство є політичним, а не технічним моментом, воно не може прийматися автоматично, як тільки комусь вдалося виконати всі вимоги. Волкер привітав творчий підхід, але заявив, що поява додаткових перешкод на шляху до членства, може створити враження, що Альянс відступається від своїх обіцянок, даних в Бухаресті, і дозволяє Росії проголосити свою "перемогу".

5. Під час окремої зустрічі з провідними представниками всіх основних парламентських партій, ніхто не підтримав ідею приєднання України і Грузії до ПДЧ Альянсу. Більшість висловлювали негативну думку про президента Грузії Саакашвілі, називаючи його "божевільним", "гарячої головою" і "небезпечним". Загальна думка було таким: Саакашвілі винен у серпневій війні не менше Росії. Волкер піддав сумніву дані заяви, нагадавши, що саме провокаційну поведінку і тиск з боку Росії створили ідеальні умови для початку конфлікту. Парламентарії так само висловили заклопотаність тим, що просування у бік розширення Альянсу "зажене росіян в кут" і вони будуть гірше йти на співпрацю в таких важливих питаннях, як Афганістан, Іран, енергетика і так далі.

...

Саміт НАТО

11. Зільберберг сказав, що Німеччина сприймає саміт НАТО в Страсбурзі насамперед, як "сімейний" ювілей без партнерів. У Німеччині не було планів запрошувати на нього президента Росії Медведєва, щоб вирішувати "конфронтаційні питання". Волкер погодився з тим, що саміт дав відмінну можливість відсвяткувати шістдесятиріччя союзу і визнати його значення в примирення Франції і Німеччини, але, на думку Волкера, саміт не може бути тільки весільною церемонією. Потрібно розглянути такі ключові питання, як ситуація в Афганістані і відносини НАТО з Росією і сходом. Зільберберг висловив деякий подив з приводу того, що Росія стоїть на порядку денному, але зрозумів чому це необхідно.

12. Волкер також зазначив, що в деяких Вашингтоні все ще треба було переконати в тому, що розумно було б розпочати роботу над новою стратегічною концепцією безпеки під час саміту, так як вони вірили, що це може розколоти членів НАТО і відвернути від більш практичного співробітництва. Зільберберг відповів, що ідея нової стратегічної концепції вже запущена і її не варто зараз зупиняти. Він сказав, що Німеччина хотіла б створити "коротку, політичну" декларацію про безпеки альянсу під час саміту для того, щоб почати розгляд стратегічної концепції.

Пропозицію Медведєва про нову архитектуреевропейской безпеки

13. Визнаючи, що пропозиції Медведєва щодо нової архітектури європейської безпеки були лицемірними і нічого не зробили для вирішення поточних проблем (наприклад, ОДКБ [Організація Договору про колективну безпеку, створена країнами СНД] і Грузії), Зільберберг сказав, що "ми повинні зайнятися цим". Він відзначив, що дана пропозиція було сюрпризом для МЗС Росії, яке повинне було попрацювати, щоб запропонувати деякі ідеї для конкретизації цієї концепції. Він з презирством поставився до змісту, але висловив надію, що обговорення даної пропозиції "поліпшить атмосферу" [відносин з Росією. Він поскаржився на те, що поточний діалог "трійки" ЄС [Франція, Німеччина і Великобританія] з Росією, в якому кожна сторона зачитує підготовлені заяви, було не дуже корисно. Він також зажадав відновлення засідань Ради Росія–НАТО (РРН) і поліпшення РНР як політичного форуму. Він припустив, що Альянс попередньо буде координувати [свої позиції] до засідання РНР, щоб не проводити внутрішньополітичні дебати перед росіянами.

14. З приводу пропозиції Медведєва Волкер сказав, що вже є загальноєвропейська організації безпеки (ОБСЄ), тому росіяни повинні були відповісти на питання: у чому додана вартість їх пропозиції]? З погляду США, пропозиція Медведєва виявилося не більш ніж ОБСЄ мінус Гельсінські угоди, Паризька хартія і Сполучені Штати. Російських необхідно змусити говорити конкретно по суті їх пропозиції, і форумом для обговорення цього повинна бути ОБСЄ у Відні. Що стосується НАТО, Волкер зазначив, що первинна мета була в тому, щоб ставитися до Росії як до рівного партнера. Враховуючи її агресію проти Грузії, США важко повертатися в цей формат зараз, але вони погодилися, що необхідно продовжувати діалог з Росією в тій або іншій формі.

Протиракетна оборона

15. Зільберберг назвав заяву Медведєва про встановлення ракет малого дії в Калінінграді, яке він зробив 5 листопада у відповідь на плани розміщення ПРО Штатами "просто дурним". Він зазначив, що міністр закордонних справ [Німеччини] Штайнмайер негайно видав публічну заяву з критикою пропозиції [Медведєва]. Було очевидно, що час - відразу після президентських виборів у США - було розраховано і вибрано правильно. Зільберберг зазначив, що в той час як реакція його колег у російському МЗС "здається дуже адекватною", вони [дипломати ЄС] очевидно "дуже далекі від стилю російського процесу прийняття рішень.


Ключові слова: WikiLeaks, Україна та НАТО, членство в НАТО, WikiLeaks про Україну

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини