Вчені випробували прототип бездротового штучного серця

- 14.07.2011 11:21
Вчені випробували прототип бездротового штучного серця

За задумом авторів нового винаходу, пацієнти з штучним серцем або допоміжним кров'яним насосом зможуть отримати більшу свободу пересування.

Фахівці з університету Вашингтона (University of Washington) і медичного центру університету Піттсбурга (UPMC) протестували бездротову систему живлення спільно з одним із комерційних шлуночкових допоміжних пристроїв (ДВА).

Очолює цей проект Джошуа Сміт (Joshua Smith), який перейшов в університет Вашингтона з компанії Intel, де кілька років працював над системою передачі електроенергії по повітрю.

Мова йде про технології, за яких за рахунок підстроювання резонансної частоти та інших параметрів приймальної і передавальної котушок можлива переправлення електроенергії на середні відстані (десятки сантиметрів - метри) з високим ККД.

Раніше кардіологи вже експериментували з індуктивними системами подачі живлення на серцевий насос-імплантат, бажаючи позбутися від проходять крізь шкіру проводів (це ворота інфекції, що підвищують ризик ускладнень). Але прості технології (на зразок тих, що використовуються в бездротових електричних зубних щітки) медиків розчарували - дальність передачі склала лічені міліметри і проявився побічний ефект у вигляді непотрібного нагрівання тканин.

Система Сміта дозволяє позбутися цих недоліків. Вона складається з двох пар котушок. Перша (на головній фотографії - праворуч) з'єднана з електричної мережі і передає енергію другий котушці (у центрі), яка, по ідеї, може бути розміщена на одязі пацієнта.

Ця друга котушка заряджає носимую людиною буферну батарею (необхідну для розширення автономності), а також видає струм на ще одну передавальну котушку, меншого розміру. Та вже займається трансляцією енергії на зовсім невелику (діаметром всього 4,3 см) приймальну котушку (на головній фотографії зліва), що знаходиться в тілі людини і сполучену з штучним серцем, а також з внутрішньої буферної батарейкою.

Поки такий набір був випробуваний в лабораторних умовах. Котушки розташовувалися на столі, а з'єднаний з ними апарат VAD працював у кружку з рідиною. Потужність передавалася надійно з ККД близько 80%, свідчить прес-реліз вашингтонського університету.

У перспективі автори проекту бачать таку картину. В житловий або робочій кімнаті пацієнта має бути змонтовано кілька передавальних котушок - у стінах, стелі, під ліжком і в кріслі. Вони повинні забезпечити людині з серцевим імплантатом майже безперервну підживлення батарей. Для їх зарядки йому не потрібно підключатися до розеток.

Разом з тим внутрішній акумулятор повинен дати людині можливість спокійно перебувати поза зоною що підживлюють котушок і без жилета до двох годин. Що дозволить пацієнтові, наприклад, прийняти ванну.

Результати перших випробувань системи вчені представили на щорічній конференції американського товариства з розвитку штучних внутрішніх органів (ASAIO), де отримали нагороду за найбільш перспективний дослідження в області штучного серця.

Наступний крок авторів прототипу - випробування бездротового підживлення штучного серця, імплантованого  піддослідній тварині.


Ключові слова: бездротове штучне серце, кров'яний насос для хворих серцем, серцеві імплантантами

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини