Гряде "чорний серпень", долар може обвалитися

- 14.07.2011 09:50
Гряде "чорний серпень", долар може обвалитися

США можуть оголосити себе банкрутом і потягти у прірву весь світ

На вівторок, 2 серпня, призначена дата фінансового апокаліпсису. У Конгресі США пройде голосування з питання підвищення стелі держборгу - суми, більше якій Америка брати в борг вже не може. Якщо планку не підняти, Вашингтон, швидше за все, оголосить дефолт - відмовиться платити за своїми боргами. Так як для того, щоб розплатитися з колишнім позиками, американцям потрібно знову брати в борг. Розмір нинішнього боргу - $14,218 трлн, президент Обама пропонує збільшити ліміт на $2,4 трлн. І лякає жахливими наслідками дефолту для Америки. Вчора він заявив, що в такому разі не може гарантувати виплату пенсій 27 мільйонам американців. І це зрозуміло: у бюджету США величезний дефіцит (1,6 трлн доларів), і якщо не брати в борг, уряду нічим буде платити за своїми зобов'язаннями. Можливо, доведеться серйозно девальвувати долар (крайні прогнози - бакс впаде на 50% до основних валют).

Але це ще квіточки. Загальна думка провідних фінансистів світу - дефолт США накриє весь світ.

"Це стане справжнім шоком для багатьох провідних країн світу і призведе до ще більш серйозної фінансової кризи", - вважає глава МВФ Крістін Лагард. "Прогнозувати, що буде після дефолту, дуже складно, тому що світ ще жодного разу з такою ситуацією не стикався. Буде хаос, щось неймовірне. Він може і не настати саме 2 серпня, якщо Конгрес підвищить планку, але загрозлива тенденція: США продовжують накопичувати нові борги, щоб віддавати старі. Багато економістів говорять, що рано чи пізно щось подібне має трапитися", - говорить аналітик Центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Володимир Дубровський.

"Фондового ринку прийде кінець, американці підуть за готівкою, щоб сховати їх під матраци, великі корпорації не зможуть залучати позикові кошти, ринок акцій обрушиться. Ми всі пам'ятаємо осінь 2008 року, але цього разу все буде гірше", - такий похмурий прогноз зробив колишній міністр фінансів США Лоуренс Саммерс.

ІГРИ. Чому, якщо ставки так великі, Конгрес США не поспішає підвищити планку держборгу? Справа в тому, що більшість в Конгресі становить опозиція - республіканці. І вони в якості умови своєї згоди на підвищення планки виставляють різке скорочення держвитрат на соціальні програми, розпочаті Обамою. В першу чергу - по страхової медицини. Але для нинішнього президента це рівносильно самогубству - адже медична реформа була головною фішкою його передвиборної кампанії, і якщо він відмовиться від неї, то з гарантією програє вибори 2012 року. Тому Обама пропонує йти по шляху збільшення податків для американців з високим рівнем доходу і скорочення витрат на "оборонку". Але саме цього не хочуть допустити республіканці. І компроміс поки не знайдений.

Оптімізм. Поки більшість експертів зберігають обережний оптимізм, вважаючи, що республіканці і демократи таки домовляться і планку піднімуть. Але знову таки всі розуміють, що це буде тимчасове решение.И незабаром США зіткнеться з тією ж проблемою - брати нові борги, щоб віддавати старі.

Деякі експерти прогнозують третій варіант: рішення про дефолт буде, але серйозно на світовій економіці не позначиться. "Це внутрішні проблеми США, які навряд чи глобально вплинуть на світову економіку. Думаю, що коли говорять про дефолт, зараз мають на увазі технічний дефолт: виплати за боргом не припинятимуться, але, наприклад, іноді не будуть дотримуватися терміни виплат", - вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Путін: США хуліганять

У світі говорять, що США можуть спробувати вирішити свої проблеми просто - надрукувати долари для покриття дефіциту бюджету. Благо, долари поки беруть у світі скрізь і охоче. Російський прем'єр Володимир Путін взагалі вважає, що долари вже з цією метою щосили друкують. "Ми навряд чи можемо дозволити собі вирішувати проблеми, які перед нами стоять, з дефіциту. Слава богу чи на нещастя, не друкуємо резервну валюту. А вони (США. - Авт.) що чинять? Хуліганять, включають друкарський верстат і розкидають гроші на весь світ, вирішуючи свої першочергові завдання", - сказав Путін. Він додав, що США фактично володіють монополією на друкування грошей і використовують її "по повній програмі". "Але ми не можемо цього робити. Ми не можемо перекладати на дефіцит всі наші витрати", - сказав російський прем'єр.

"Барак, не жартуй так!"

Американці схильні звинувачувати в тому, що відбувається президента Барака Обаму, але в можливість дефолту не вірять. "Поки головними інструментами в руках "великих людей" виявляються держслужбовці, яким вже заморозили індексування зарплат, а також пенсіонери і пільговики, але чи то ще буде восени", - вважає політичний аналітик з Вашингтона Джордж Ван, який, проте, вважає, що дефолту не буде - "це просто велика гра".

Для демократів скорочення соціальних виплат і пенсій - вкрай непопулярний захід. Вже сьогодні очікується, що після подібної заяви рейтинг Обами, який ще недавно (після операції з ліквідації лідера Аль-Каїди) повернувся до 65%, впаде зі страшною силою. Аналітики прогнозують його зниження до 35-45%. А якщо ще почнуться обіцяні президентом перебої з пенсіями...

Пенсіонерка з Майамі Долоресс Лемпитто обурена: "Він (президент) що дозволяє собі, на латиноамерикански розмахує руками 83-річна бабуся. - Як вибрали, так і заберемо його! Барак! Знай, у мене немає грошей на їжу і на лікарів - так що не жартуй з нами так".

Стриманіший в емоціях 75-літній Майкл Кимерс. "У мене є заощадження, я буду деякий час без пенсії. Звичайно, неприємно, коли стаєш інструментом в руках можновладців. Коли на шальках терезів старі, з їх законно заробленими пенсіями, і бюджетний перевитрата - як то відчуваєш себе зовсім маленьким людиною у величезному світі", - розмірковує Кимерс.

Як дійшли до такого життя?

Проблеми американської економіки почалися ще в 80-е роки, коли виробництво з США стали масово виносити в зарубіжні країни, де більш дешева робоча сила. Експортували Штати все менше, а імпортуєте все більше. Зростання споживання забезпечувався припливом коштів інвесторів з усього світу на американський фондовий ринок, а також за рахунок державних позик. Ця піраміда тріснула під час кризи 2008 року, після якого єдиним джерелом підтримки економіки США став зовнішній позику. Зараз і цього приходить кінець. Можливий вихід - радикальне скорочення держвитрат і збільшення податків. Але на ці непопулярні заходи, які приведуть до різкого зниження рівня життя американців, ніхто з політиків не готовий піти.

Україна: надія на їжу, Китай і Росію

Оскільки українська економіка залежна від долара і експорту, дефолт США і подальше знецінювання долара на ній позначиться, і досить швидко. Врешті-решт - США поки ще найбільшої в світі споживач і якщо цю наддержаву охопить криза, то, відповідно, зменшиться світове споживання товарів, а значить - і наш експорт. Крім того, наша країна все ще дуже залежить від зовнішніх позик. І якщо в ході кризи цей струмочок вичерпається нам доведеться дуже непросто. Експерти, втім, поки важко робити якісь певні прогнози розвитку ситуації після дефолту США (в кінці кінців його ще не оголосили і не факт, що він відбудеться саме в серпні), але деякі прикидки все-таки є.

"Можуть бути непередбачувані стрибки цін на що завгодно, - вважає аналітик Центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Володимир Дубровський. - Але в чому-то ми можемо і виграти. У таких ситуаціях, як дефолт, коли на ринку виникає страшна невизначеність, всі звертаються до життєво важливих речей. Наприклад, до продовольства, великим виробником якого ми є. Так що будуть рости ціни на продовольство, на нафту і газ. А ось як виробник металів Україна може сильно програти. Якщо в світі різко впадуть інвестиції, то різко впаде попит на метал. Ми таке вже проходили в 2008 році".

Правда, у світових економістів є надія на те, що замість США і ЄС (які також занурюються в кризу) планетарне споживання витягнуть країни, що розвиваються - Китай, Індія, нафтогазова Росія (основний споживач наших товарів, до речі) та інші. І серйозного падіння експорту не буде.

Гривня. Велике питання - що буде з гривнею у випадку дефолту США і девальвації долара. Розглядається два варіанти: або вона буде падати разом з доларом (тобто девальвує до євро), або девальвує навіть щодо долара. Правда, у економістів є сумніви щодо стабільності євро. "ЄС також зараз бореться з економічною кризою і євровалюта знецінюється, - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. - На цьому тлі цікавим стає золото - вже тиждень ціни на нього виросли і тримаються на історичному максимумі". "Україна прив'язана до долара, і при інших рівних умовах курс гривні буде девальвувати разом з доларом по відношенню до інших світових валют, - говорить аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Олена Білан. - Якщо ж мова піде про глобальну кризу, аналогічному тому, який був у 2008 році, по економіці України буде завдано серйозного удару. Держава залежить від зовнішніх позик. Якщо їх не буде, гривня сильно знеціниться, навіть по відношенню до долара. Хоча саме в Україні сценарій 2008 року пройде в більш м'якій формі, оскільки кількість ризиків стало менше, фундаментально економіка стала сильнішою". Загалом, настане час крайней невизначеності - не можна буде сказати точно, яка валюта буде стабільною, а яка ні. У такій ситуації, можливо, дійсно варто придивитися до золота... Але почекаємо до 2 серпня. Може, поки все обійдеться.


Ключові слова: обвал долара, борги США, фінансовий апокаліпсис, майбутнє можливе банкрутство США

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини