На українських заправках дорожчає газ

- 12.07.2011 14:10
На українських заправках дорожчає газ

У минулу п'ятницю автозаправні станції спішно міняли цінники. І ця поспішність була викликана не цінами на бензин - вони останній тиждень залишалися стабільними. Зміни на стели АЗС приніс зріджений газ (пропан-бутан) - літр цього палива протягом доби-других став на 50-70 копійок обходитися водіям дорожче. І, прогнозують експерти, буде ще дорожчати.

Головним чином ресурс подорожчав в мережах продають імпортний газ. За словами експертів, подорожчання пального викликав дефіцит на внутрішньому ринку і результати останнього аукціону Української міжбанківської валютної біржі, на якому газ був проданий нової (більш високої) ціною. В процесі торгів ціна підскочила на 2 434 гривень - до 10 236 гривень за тонну. Тобто, майже на 25%. Трохи повільніше, але зростання цін добрався і до роздробі.

"На сьогодні у нас залишився єдиний ринковий індикатор ціни в опті, це ціна на аукціоні "Укртатнафти". На останньому аукціоні розгорнулася загострена боротьба за партії газу, і ціна злетіла. Це пов'язано з гострим ресурсним недоліком на ринку утворився дефіцит, внутрішні виробники не впоралися з його покриттям", - розповів заступник директора консалтингової групи "А-95" Артем Куюн.

Україна не справляється з потреб внутрішнього ринку. Крім того, газу йде на потреби населення, частина експортується в Російську Федерацію, за давальницькими цінами за переробку нафти. Тому важливе місце займає на вітчизняному ринку імпортне паливо (як і у випадку з бензином). За оцінками експертів, частка імпортного скрапленого газу в Україні, становить чверть від обсягу споживаного.

"Протягом трьох років, частка імпорту на українському ринку зросла з нуля до чверті. Чверть зрідженого газу ми закуповуємо за кордоном. На кордоні скупчилося кілька тисяч тонн скрапленого газу, що трейдери не можуть ввезти, митниця не поспішає, його розмитнити. Вони просто затягують його оформлення дуже багато всіляких бюрократичних процедур потрібно пройти. "Єдиного вікна", як не було, так і немає", - сказав заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Як відзначили виданню в Української асоціації зрідженого газу (УАЗГ), митниця не може пропустити ресурс через неможливість провести відбір проб для підтвердження підакцизного товару. Нагадаємо, імпортний зріджений газ обкладатися акцизом у 40 євро за тонну.

"Компанії імпортери, трейдери не можуть розмитнити газ, це пов'язано з відбором проб, для підтвердження підакцизного товару. Центрів, де цей аналіз зробити - ні, їх один-два на всю Україну. Для того щоб зробити відбір проб необхідно від 10 до 20 днів, тоді як країни експортери дають тільки 3 дні на "злив". Це рукотворна проблема контролюючого органу", - говорить директор УАЗГ Сергій Півень.

Ринок відреагував на затримку імпортного ресурсу по-своєму. Оператори, змушені були "воювати" на аукціоні за газ, щоб не залишити порожніми свої заправки. Як підсумок, ціна зросла до 10 236 гривень за тонну. "Оператори на аукціоні купували ресурс, для того щоб не зупинити свої мережі, щоб заправки не залишилися без газу. Ціна була піднята не заводами, а операторами, яким потрібно було дістати цей газ", - зазначає Півень.

У прогнозах на майбутнє, всі експерт сходяться в одному - ситуація на кордоні буде надавати "бичачу" послугу цінами на газ в роздробі. За словами Півня, найближчим часом ціни можуть піднятися до 7 гривень за літр. "Трейдери зацікавлені в зниженні ціни, немає логіки, щоб її тримати. Торгувати газом дорожче 6,30 грн.(60% вартості літра бензину А95) - це губити перспективу. Люди будуть заправлятися, але нові споживачі не прийдуть", - резюмує Куюн. При цьому експерти не виключають, що новий виток ціни може спровокувати вже українське паливо - з-за особливостей українського ринку і непередбаченої ситуації на аукціонах.


Ключові слова: газ на заправочних станціях, ціни на зріджений газ в Україні, ціни на пропан-бутан

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини