Юрій Щербак: Україна вже віддала Росії все, що можна було віддати

- 24.06.2011 11:06
Юрій Щербак: Україна вже віддала Росії все, що можна було віддати

Віктор Янукович за допомогою зміцнення контактів з НАТО залишає для України можливість маневру і співпраці із Заходом. Підписана напередодні угода з Китаєм допоможе Києву зберегти український статус Криму.Україна не ініціюватиме приєднання Придністров'я, оскільки це розв'яже руки Москві. Про це в інтерв'ю РІА «Новий Регіон» заявив екс-посол України в США Юрій Щербак- пише Новий Регіон

Довідка «Нового Регіону»: Юрій Щербак з 1989 по 1991 року був народним депутатом СРСР.Після розпаду Союзу отримав посаду міністра охорони навколишнього середовища. З 1992 по 1994 рік - посол України в Ізраїлі, потім до 1997 року - представляв інтереси України в США. У 2000-2003 роках був послом України в Канаді.

Новий Регіон:''Якщо Київ приєднає хоч метр Придністров'я, Росія забере 113 тис км української території''

Юрій Щербак

«Новий Регіон»: Напередодні в пресі з'явилися відомості про закриті від громадськості плани дій Україна - НАТО на 2011 рік.Виявилося, що при Вікторі Януковичі Київ співпрацює з альянсом ще тісніше, ніж при Вікторі Ющенку. Як це можна пояснити?

Юрій Щербак: Я вам чесно скажу, що пишаюся тим, що продовжується співпраця. Це дуже правильно. Ми і так уже в «сірій зоні» безпеки.А, якщо б ми припинили співпрацю на напрямку НАТО, ми б втратили всі важелі впливу на західне співтовариство, на оборонні структури. Думаю, що не справа Росії втручатися в це. Україна вже віддала Росії все, що можна було віддати.

«Новий Регіон»: Позаблоковий статус і «Харківські угоди» можуть бути розірвані Україною?

Юрій Щербак: В один момент. В одну секунду. Прийде новий парламент, буде новий президент - поставлять питання так само, як і була скасована інтеграція в НАТО.

На жаль, Ющенко, незважаючи на його псевдонаціональну антиросійську риторику, виявився повним невігласом у зовнішній політиці. Він абсолютно виявився неефективним, слабким президентом, який розвалив все, що тільки можна було.Тому його всі розмови про дружбу з Америкою були тільки на рівні декларацій.

«Новий Регіон»: Україну днями оголосила Китай новим стратегічним партнером. Що означає цей документ, підписаний у Києві?

Юрій Щербак: Це надзвичайно важлива угода.Я критикував Ющенка за те, що він ігнорував Китай в силу ідеологічних якихось причин. А Китай дуже обережно проводить політику. Стати стратегічним партнером Китаю - не дуже просто.

Китай має зацікавленість в наших ракетних потужностях, наукових розробках, Китай хоче тут створити великий автомобільний завод. Це все можна тільки вітати.

«Новий Регіон»: Чи викличе стратегічне партнерство Китаю та Україні занепокоєння у Росії?

Юрій Щербак: Росія, ставлячись до України як до якоїсь, м'яко кажучи, фіктивної напів-держави, робить трагічну помилку сама для себе, бо не розуміє, що тут відбувається. По-друге, вони ревниво ставляться до всього, якщо це не узгоджено з Кремлем.Я не думаю, що угода з Китаєм так вже узгоджувалася з Кремлем. Росія може продемонструвати ознаки розчарування або знервованості з приводу цієї угоди.

«Новий Регіон»: В угоді з Китаєм є пункт про взаємну підтримку територіальної цілісності.Ці гарантії з боку Пекіна важливі для України?

Юрій Щербак: Це дуже важливі гарантії. Хоча Пекін вже один раз їх підписував, це було, коли Україна віддавала стратегічну ядерну зброю. Але це - дуже серйозне підтвердження. Думаю, що це - заслуга нашої дипломатії.

Коли в Росії звучать заклики, ми знаємо тренди громадської думки - який відсоток голосує за повернення Криму, ми розуміємо, що питання територіальної цілісності Україна може не сьогодні, але завтра виникнути. Тому нам важливо мати міжнародні гарантії.

«Новий Регіон»: Ви думаєте, що Китай буде сваритися з Росією через Україну?

Юрій Щербак: Не думаю, що Китай з Росією буде дружити на рівних. Тому що Росія зараз програє за всіма статтями в порівнянні з Китаєм. Для Росії стоїть величезний вибір, що робити далі.Позиціонувати себе як європейську або азіатську країну? Азіатська країна - тоді вже й азіатська система правління.

Ми знаємо, що в ШОС Китай вирішує всі свої проблеми. Я вже не кажу про те, що ядерний арсенал Росії старіє. Збройні сили Китаю зараз переважають над російськими.Вже в Китаї, де все контролюється Компартією, з'явилися голоси військових про експансію проти Росії.

Це - дуже серйозний виклик для Росії. Я б на місці російського керівництва дуже серйозне значення надавав саме китайському викликом.А Китай може грати з України, може грати з Польщею, з ким завгодно. Це - велика держава, яка не поспішає, але постійно робить кроки дуже серйозні до того, щоб стати центральною світовою силою.

«Новий Регіон»: Що буде з Придністров'ям, як ви вважаєте?

Юрій Щербак: Мені здається, що там позиція Смирнова незмінна. І поки він там буде керувати, мало що зміниться. Це - «заморожений конфлікт», який, на жаль, може знову спалахнути.

На мій погляд, поки що керівництво Молдови вибрало дуже обережну позицію.Не провокує щодо приєднання до Румунії.

Але, в принципі, цей конфлікт має бути вирішений. ПМР - це дивовижний острівець існування СРСР, який не визнаний ніким,крім Абхазії і Південної Осетії.

«Новий Регіон»: Є думка про те,що Придністров'я могло б увійти до складу України.

Юрій Щербак: Як тільки України включить до свого складу один метр Придністров'я, Росія включить 113 тисяч квадратних кілометрів української території. Це був би дуже небезпечний крок.

Я пам'ятаю, коли до нас приїжджали років 15 тому українці і благали українських націонал-демократів: «давайте, беріть нас до себе». Ми категорично сказали: «ми вам співчуваємо, це - трагедія, але ми не можемо робити такі кроки, тому що це дуже серйозний прецедент».

Те, що Україну не визнала Абхазію, Південну Осетію та Придністров'я - це дуже позитивний сигнал. Гельсінські угоди розвалені на прикладі Косова, але все одно, Україні повинна діяти дуже акуратно

 


Ключові слова: экс-посол Украины в США, Украина отдала России

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини