Що корисно їсти літом?

- 17.06.2011 13:24
Що корисно їсти літом?

Що корисноїсти влітку?

Влітку наші смакові переваги міняються. Замість гарячої жирної відбивною хочеться чогось легкого і прохолодного.

Йогурт

У літню спеку, коли думки про щільному обіді викликають огиду, йогурт - кращий варіант "перекусів". Він забезпечить організм вітамінами, мікроелементами і поліпшить склад мікрофлори кишечника за рахунок корисних мікроорганізмів. До речі, останні не тільки зміцнюють імунітет і поліпшують стан шкіри, але і захищають організм від різних харчових отруєнь, які у спеку, на жаль, не рідкісні. Дізнатися про те, мешкають чи в йогурті корисні бактерії, можна за написом «біо-» або «живий» на етикетці. Зберігаються живі йогурти зовсім недовго, не більше місяця, при температурі від двох до шести градусів.

Морозиво

Мабуть, самий легкий спосіб трохи охолодитися в спекотний полудень - з'їсти ескімо або пломбір. Однак багато хто свідомо відмовляються від цього задоволення, побоюючись простудитися або поправитися. Насправді немає нічого страшного в тому, щоб час від часу балувати себе стаканчиком морозива. Ці ласощі дійсно містить досить багато цукру і жиру. Але у порівнянні, скажімо, з тортом, і того і іншого в морозиві набагато менше. 100 г торта подарують вам приблизно 450 ккал, тоді як стандартний стаканчик морозива дасть не більше 200 ккал. До речі, любителям газованої води варто пам'ятати, що невелика баночка (0,33 л) солодкої водички по калорійності нітрохи не менше брикету вершкового пломбіру.


Що стосується побоювань застудитися, то вони теж злегка перебільшені - єдина умова - не відкушувати холодні ласощі великими шматками.

Ну а щоб не помилитися з вибором продукту, уважно прочитайте етикетку.

Молочне морозиво повинне містити від 3 до 8% жиру і близько 20% цукру. У вершковому ви знайдете близько 10% жиру і 15% цукру, а на етикетці класичного пломбіру повинно стояти 15-20% жирності і 14% цукру.

У хорошому морозиві не повинно бути рослинних жирів. Наявність у складі кокосового, пальмового та інших рослинних масел говорить про те, що перед вами неякісний продукт. Масло в морозиві повинно бути тільки вершкове. А молоко - справжнє, а не соєве.

У «правильному» морозиві вага всіх інгредієнтів і самої порції повинен бути зазначений в грамах. Іноді виробники пишуть обсяг у мілілітрах. Стаканчик обсягом, наприклад, 80 мл може важити менше стандартних 80 г, а коштувати буде стільки ж.

Купити морозиво без стабілізаторів не вийде. Але краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким як желатин або агар-агар. Шоколадне морозиво повинне містити не менше 6% шоколаду або 2,5% какао.

Соки  та води

Коли температура повітря перевалює за відмітку плюс 25 градусів, кожні півгодини рекомендується випивати по склянці води. Це стосується навіть гіпертоніків, яким у звичайні дні медики радять обмежувати споживання рідини. При температурі повітря вище 25 градусів і нормальної вологості кровоносні судини кілька розширюються і тиск знижується саме по собі, тому пити можна стільки, скільки хочеться. Чим же втамувати спрагу?

Мінеральна вода. Не варто в якості повсякденного напою вибирати лікувальні води. Як і будь-які ліки, вони мають протипоказання і вимагають дотримання дозування.

Тому краще вгамовувати спрагу водою, де вміст солей не перевищує 1 г на літр. Варто пам'ятати і про те, що з мінералкою потрібно звертатися як з швидкопсувним продуктом. Перевірте термін придатності, зазначений на упаковці, відкриту пляшку тримайте в холодильнику і випийте протягом 3-4 днів. Не зберігайте воду під прямими сонячними променями. Це може викликати розмноження бактерій в пляшці.

Фруктові соки. Найкорисніші - свіжовичавлені. Але такий сік повинен зберігатися при температурі не вище плюс 5 градусів і не довше 2 днів. Відновлені соки біднішими вітамінами, зате їх можна зберігати протягом 7-10 днів. У стерилізованих соках тривалого зберігання вітамінів ще менше.

Квас. Кращий - це так званий «живий квас», який продається виключно на розлив з бочок. Але він повинен бути холодним. Термін зберігання «живого» квасу не перевищує 48 годин. А за цей час вміст бочки не має встигнути нагрітися навіть в сильну спеку. Так що, якщо вам наливають теплий квас, швидше за все, термін його придатності давно сплив.

Чай і кава. І те й інше містить кофеїн, тому від цих напоїв у спеку краще відмовитися. Кофеїн змушує серце битися частіше, а при високій температурі повітря наш «мотор» і без того відчуває серйозну навантаження.

Пиво. Алкогольні напої викликають зневоднення і дають додаткове навантаження на серце. Не вживайте пиво у спеку!


Ключові слова: крисні продукти влітку

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини