Що потрібно пити на роботі, щоб краще переносити спеку

- 07.06.2011 13:06
Що потрібно пити на роботі, щоб краще переносити спеку

Спекотна погода несе з собою свої проблеми, одна з яких - чого і скільки потрібно пити у спеку?

Взагалі, наше тіло виділяє тепло безупинно, і коли його температура перевищує певний поріг, включаються механізми, що оберігають від перегріву, і ми починаємо потіти.

Рідина, що виділяється потовими залозами, складається в основному з води, деякої кількості органічних сполук і мінеральних солей. Тому, якщо ми довго перебуваємо на сонці, слід пити якомога більше рідини, щоб заповнити її збиток в організмі.

«Більшість з нас випиває всього лише третину необхідної кількості води, - вважає Галина Холмогорова, провідний науковий співробітник ДНІЦ профілактичної медицини. - Мінімум, необхідний для підтримки нормального водного балансу в організмі, становить 1,5 літра при середній температурі повітря 21 градус, 1,9 літра - при температурі 26 градусів і 3 літри - при температурі 32 градуси.

У ці літри входять вода, соки, супи, «прихована» рідина фруктів і овочів. Вода не тільки надходить у наш організм ззовні, а й утворюється при перетравленні їжі. 100 г жирів, наприклад, дають при окисленні 107 г води, 100 г вуглеводів або білків - відповідно 35 і 1941

У принципі питний режим визначається віком, станом здоров'я, харчуванням, важкістю виконуваної роботи, температурою навколишнього середовища. Наприклад, при роботі в гарячих цехах з потом може виділятися до 4 л води на годину, так що заповнювати втрату треба відповідною кількістю рідини.

Навіть без важкої роботи у людини витрата води досить великий: з сечею виділяється близько 1,5 л, при випаровуванні через шкіру до 1 л і більше, близько 300 мл - з диханням і приблизно 200 мл - з калом. У результаті близько 3 літрів.

Проте змушувати себе пити, коли не хочеться, не варто: зайва кількість води підвищує навантаження на всі органи, особливо на нирки і серце. До того ж чим більше ви п'єте, тим сильніше потовиділення, тим більше вам хочеться пити - виходить замкнене коло. Вимиваються з потом солі, порушують звичне вміст в організмі мікроелементів, що може призвести до слабкості, запаморочень, прискорене серцебиття.

Обмежити себе в питті необхідно при вагітності, гіпертонії, серцевої недостатності, порушення функції нирок.

Тепер про те, що лікарі пити рекомендують, а що ні, як би жарко вам не було:

Занадто охолоджені рідини дефіциту вологи не поповнять. Вони довше затримуються в шлунку, і що містяться в них мінеральні солі довго не надходять до клітини містяться в них мінеральні солі довго не надходять до клітин організму. До того ж холодні рідини збуджують потові залози. Краще всього пити рідину кімнатної температури.

Гарячий зелений чай без цукру найкраще втамовує спрагу. Можна замінити його м'ятним напоєм, негазованою мінеральною водою, чорним чаєм, квасом, домашніми компотами із сухофруктів або морсами. Хороші натуральні несолодкі соки (яблучний, апельсиновий, грейпфрутовий).

Лимонний сік, розведений водою в пропорції 1:10, відновлює електролітичний баланс нашого організму й гальмує надмірне потовиділення. Його можна пити замість мінеральної води по 2,5 л на день і він, завдяки вітаміну С, послабить такі слідства спеки, як втома, головний біль, млявість.

Від солодкої газованої води в спеку доведеться відмовитися. Вона спрагу не втамує, оскільки містить цукор. А значить, ви вип'єте її літр чи два, отримавши, таким чином, купу непотрібних калорій, які потім відкладуться в зайвий жирок.

Не слід захоплюватися напоями, що містять кофеїн - він, так само як і алкоголь, прискорює зневоднення. Єдине, що можна собі дозволити з алкогольних напоїв, - сухе біле або червоне вино, розбавлене водою в пропорції 1:3, з кубиком льоду.

І нарешті, якщо ви не можете жити без пива, то бажано пити тільки світле - не міцніше 4,5 градусів. Тільки врахуйте, що «розвезе» вас набагато швидше, ніж у звичайну погоду.
Якщо з якихось причин, пов'язаних з хронічними захворюваннями, ви повинні обмежувати надходження рідини в організм, добре завжди мати під рукою спрей зі звичайною водою і час від часу полоскати рот, бризкати на ліктьові згини, коліна, зап'ястя.


Ключові слова: як пережити спеку, найкращі напої в спеку, що пити на роботі коли дуже спекотно

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини