Непритомність: як надати першу допомогу?

- 07.06.2011 10:00
Непритомність: як надати першу допомогу?

Втрата свідомості - явище поширене. Більше 30% людей хоча б раз у житті стикався з ним. І оскільки кожному з нас довелося або ще доведеться спостерігати непритомність, то незайвим буде дізнатися про способи надання першої допомоги.

Причини непритомності

Давайте спочатку розберемося з тим, що викликає запаморочення. При зовні схожих проявах втрати свідомості, причини непритомності бувають найрізноманітнішими. Вони завжди є тривожним симптомом неблагополуччя в організмі.

Відомо, що в XIX столітті дівчата набагато частіше непритомніли. Причиною ж було загальне носіння корсетів. У гонитві за вузькою талією сідали на голодні дієти і часто доводили себе до знемоги. Як наслідок, професійної хворобою світських пані був "хлороз" - прояв анемії, характерною ознакою якого був блідо-зеленуватий відтінок шкіри. Анемія була головним фоном розвитку непритомних станів.

Фізіологічними причинами непритомностей також можуть бути серцево-судинної і цукрова недостатність, хронічне захворювання легенів, поширене серед курців, порушення роботи серця і ряд інших захворювань. Саме тому при появі перших непритомності слід звернутися до лікаря.

Нерідко непритомність буває викликаний стресовими ситуаціями, часом самими "дріб'язковими": вид крові, медичної голки. Також приводом для непритомності може послужити вагітність, перебування в задушливому приміщенні, крововтрата, тривала нерухомість і перебування в сидячому положенні. Втрата свідомості зазвичай викликана недостачею кисню в головному мозку.

Симптоми непритомності

Характерними ознаками непритомності є нудота, запаморочення, шум у вухах, затемнення та мерехтіння в очах. З'являється слабкість, знижується артеріальний тиск, дихання стає поверхневим. Триває свідомість від декількох секунд до декількох хвилин. Слід зауважити, що свідомість в більшості випадків з'являється у сидячих, що стоять і тих людей. У лежачих він зазвичай не виникає.

Надання першої допомоги

Напад втрати свідомості викликаний звуженням крові до головного мозку. Тому, насамперед, хворого потрібно вкласти в таке становище, щоб ноги були вище тулуба. Відкрийте всі вікна. Послабте комір, а також все, що ускладнює вільне дихання. Дайте понюхати нашатирний спирт, але обережно, щоб він не потрапив на слизові оболонки і тим самим не викликав опік. Обприскайте особа водою. Якщо хворий не приходить у себе протягом декількох хвилин, викликайте "швидку допомогу".

Профілактика

Не слід забувати і про профілактику непритомності. Надзвичайно корисні регулярні фізичні вправи, оскільки вони зміцнюють кровоносні судини і покращують кровообіг. Також незайвими будуть щоденні півгодинні прогулянки на свіжому повітрі. Якщо ви відчуваєте наближення непритомності, глибоко подихайте. Це поліпшить кровообіг у вашому організмі.

Пам'ятайте, що непритомність дуже часто є наслідком серйозних порушень в організмі, тому варто обов'язково проконсультуватися з лікарем. Не відкладайте це, адже тільки ви відповідальні за своє здоров'я.


Ключові слова: профілактика непритомності, як допомогти при непритомності, перша допомога при непритомності

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини