Новий Житловий кодекс: жахи 'воскресають'

- 06.06.2011 14:25
Новий Житловий кодекс: жахи 'воскресають'

На тлі гучного звільнення віце-прем'єр-міністра Тихонова, майже непоміченим пройшов розгляд у парламентському комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики міні-Житлового кодексу - законопроекту "ПРО внесення змін у Закон України" Про житлово–комунальні послуги ".

Суть законопроекту - нав'язування керуючих компаній і позбавлення співвласників багатоквартирних будинків права голосу.

Незважаючи на те, що законопроект № 8391 в порядку денному стояло третім питанням, розглянули його першим. Причому, за відсутності кворуму (були присутні 7 з 17 народних депутатів), а за 5 хвилин, рішення було прийнято одноголосно.

Коли народний депутат Віктор Матчук, який спізнився, спробував повернутися до цього законопроекту і почав говорити про його абсурдність, інші депутати початку шуміти, а голова комітету Володимир Рибак сказав, що обговорення закінчено.

Правки можна буде вносити після першого читання.

Справа в тому, що проект створює низку корупційних схем, звужує права споживачів житлово-комунальних послуг і усуває власників житла від права розпоряджатися своєю власністю, руйнує конкурентне середовище на ринку житлово-комунальних послуг.

По-перше, у разі, якщо парламент підтримає цей проект, управління через залученого виконавця послуг стане єдиною можливою формою управління будинком. У цьому громадські експерти бачать лобізм керуючих компаній, таким чином намагаються захопити ринок керування житлом і не допустити до цього безпосередньо жителів, об'єднаних в ОСББ (частина 6 статті 23).

По-друге, автори проекту хочуть позбавити керуючого відповідальності перед власниками за надання комунальних послуг. Відповідальності виконавця за якість наданих комунальних послуг законопроектом не передбачено (частина 8 статті 25).

По-третє законопроект дозволяє приймати рішення лише 33% голосів співвласників. Допускається навіть "заочне голосування", що відкриває зацікавленим особам широкі можливості для зловживань при ухваленні рішення про вибір виконавця послуг з управління будинком та інших важливих рішень по дому.

Більш того, законопроект передбачає можливість прийняття власниками житлових і нежитлових приміщень різних будівель спільних рішень "в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України".

Це дає можливість, через маніпуляції з кворумом, на "загальні" "загальних зборах" приймати рішення щодо певного будинку навіть без участі власників приміщень у такому будинку (частини 7-11 статті 23).

Законопроект також пропонує оплачувати комунальні послуги "пропорційно відношенню площі житлових або нежитлових приміщень, що перебувають у їх власності, до загальної площі житлових і нежитлових приміщень такого будинку".

Таким чином, якщо проект буде прийнятий, оплата за комунальні послуги на основі показань приладів обліку втратить сенс. Крім того, пропозицію оплачувати послугу з централізованого постачання холодної води або електропостачання, виходячи з площі приміщень, суперечить здоровому глузду (частина 16 статті 23).

Після прийняття законопроекту існує ризик того, що споживачі будуть змушені окремо оплачувати послугу по управлінню, яку вони, по суті, вже сплатили у складі послуги з утримання будинку.

Адже визначені проектом обов'язки виконавця послуг з управління будинком значною мірою збігаються з обов'язками, що за чинним законодавством несе виконавець послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій (стаття 25).

Законопроект також обмежує конкуренцію на ринку послуг з управління будинками. Він створює привілейовані умови для підприємств комунальної форми власності.

Він передбачає, що "орган місцевого самоврядування на відсутність прийнятих власниками рішень ... на конкурсній основі визначає виконавця послуг з управління будинком", але "проведення конкурсу не є обов'язковим при визначенні органами місцевого самоврядування в якості виконавця послуг з управління будинком особи , власником якої є відповідна територіальна громада "(частина 2 статті 24).

Автор підозрює в тому, що ці "виконавці послуг з управління" будуть лобіювати питання з виділенням коштів для проведення капітальних ремонтів для себе, адже як неорганізованим співвласникам взяти ці кошти (навіть при їх наявності), а на шляху ОСББ штучно створювати всілякі перешкоди, щоб у співвласників відпало бажання навіть думати про самоорганізацію.

P.S. Після прийняття цього "страхувального закону, фактично, відпаде необхідність у прийнятті нового Житлового кодексу, проти якого активно виступає громадськість. Адже основні ідеї вже будуть реалізовані, Житловий кодекс може хіба що їх закріпити.

Тільки громадський резонанс і суспільний протест може зупинити лобі керуючих компаній, що прагнуть захопити ринок і качати гроші із співвласників в необмеженому обсязі, не маючи перед ними жодних зобов'язань, а також задушити конкуренцію на ринку послуг з управління, ще не давши їй народитися.


Ключові слова: житловий кодекс, законопроект про житлово-комунальні послуги

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини