Покинутий радянський коллайдер хочуть відродити

- 30.05.2011 10:10
Покинутий радянський коллайдер хочуть відродити

Долю найбільшого радянського прискорювального проекту - антипротонного коллайдера ПНК, будівництво якого в підмосковному Протвино було заморожено в 90-е роки, ймовірно, буде вирішена в 2013 році.

Про це заявив головний науковий секретар Національного дослідницького центру "Курчатовський інститут" Михайло Попов.

Знаменитий коллайдер (ПНК прискорювально-накопичувальний комплекс) почали будувати на базі Інституту фізики високих енергій (ИФВЭ) у 1980-е роки. За своїми параметрами він був практично близький до нинішнього Великого адронного колайдера (ВАК) в Церні: енергія пучків протонів у ньому повинна була досягати 3 тераелектронвольт. Проектна енергія пучків протонів на Баку -7 тераелектронвольт, в даний час він працює на енергії 3,5 тераелектронвольт.

Очікувалося, що найпотужніший з існуючих російських прискорювачів протонів - У - 70 потужністю 70 гігаелектронвольт, розташований в Інституті фізики високих енергій, повинен був стати "розгінній щаблем" для ПНК.

Поки існували імперські можливості з реалізації суперпроектов, встигли побудувати 21-кілометровий кільцевої тунель на глибині 60 метрів, але потім будівництво зупинилося, а тунель був надовго законсервований.

І ось тепер в підмосковному місті Протвино "Курчатовський інститут" має намір відродити і навіть модернізувати унікальний протонний прискорювач, законсервований 20 років тому, повідомив представник інституту.

На даний момент ведуться консерваційні роботи в тунелі.

Раніше планувалося використання тунелю для задач фізики високих енергій і космічних променів. Опрацьовувався варіант розміщення нейтринного детектора для вивчення осцилляций нейтрино. Однак, прискорювач, можливо, буде відроджено в його цільове призначення.

До речі, за словами заступника директора НДІ ядерної фізики (НІЇЯФ МДУ) Віктора Саврина, координатора російського участі в проекті створення ВАКа, унікальний російський proton-антипротонный коллайдер УНК, будь він реалізований тоді, міг би зробити створення Великого адронного коллайдера непотрібним, оскільки він дав відповіді на питання, заради вирішення яких створено ВАК.

Сам Інститут фізики високих енергій був організований в підмосковному Протвино в 1963 році. До складу його прискорювального комплексу, найбільшого в Росії, входять лінійний прискорювач на енергію 30 мегаелектронвольт, протонний синхротрон на енергію 1,5 гігаелектронвольт і протонний синхротрон У-70 на енергію 70 гігаелектронвольт.

На прискорювальному комплексі ИФВЕ вперше було покладено початок широкого міжнародного співробітництва в області фізики високих енергій з участю Об'єднаного інституту ядерних досліджень в Дубні, Європейської організації ядерних досліджень (Швейцарія, ЦЕРН) та інших університетів і лабораторій, яка успішно продовжується і в цю пору.

На питання, чи може коллайдер в Протвино стати "російським ВАКом", в інтерв'ю  розповів доктор фізико-математичних наук, заступник директора Інституту теоретичної та експериментальної фізики (ФГУП ГНЦ РФ) Олександр Олександрович Голубєв:

Звичайно, це був дуже хороший проект початку 1980-х років. І якщо б ми його тоді здійснили, він дозволив би нам вийти в лідери у цьому питанні. Енергія протвинского коллайдера була більше, ніж на інших прискорювачах. Замислювалося 3 ТэВа (сумарна енергія в системі центру мас). Якщо дивитися на Великий адронний коллайдер, то зараз він видає 3,5 ТэВа, хоча реально може виходити і 7 Тев.

Радянський коллайдер - це був чудовий проект. Довжина тунелю радянського коллайдера перевищувала довжину кільцевої лінії метро в Москві. За тодішнім грошей, проект тягнув на один мільярд рублів (на нинішні гроші - це мільярд доларів США). Цей проект був дуже хороший і проривної для того часу, але, на жаль, доля цього проекту сумна.

Старт був чудовий, кошти були вкладені чималі, але фініш, як самі знаєте, - не дуже. Коли Радянський Союз розпався, ми намагалися реалізувати хоча б одне кільце з двох запланованих, проте, все це потихеньку заглохло. Найголовніше, все це було зроблено вчасно, і, на жаль, був втрачений шанс вийти на лідируючі позиції в області фізики високих енергій. Якби був реалізований радянський проект, то наш коллайдер був би краще нинішнього американського "Теватрона".

Однак варто відзначити, що вчені, що працюють в Інституті фізики високих енергій у Протвино, зараз роблять все можливе для того, щоб відродити цей коллайдер настільки, наскільки це можливо.


Ключові слова: радянський колайдер, прискорювально-накопичувальний комплекс, антипротонний колайдер

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини