У Білорусії паніка - люди скуповують долари, євро, тостери та консерви

- 26.05.2011 11:20
У Білорусії паніка - люди скуповують долари, євро, тостери та консерви

Різка девальвація білоруського рубля розповсюдила паніку по країні, де в середу люди намагалися скуповувати долари, євро, тостери та консерви - все, що не втрачає вартість так швидко, як це робить національна валюта.

Білоруси спустошили магазинні полиці і цілими днями вистоювали черги біля обмінних пунктів у відчайдушній спробі захистити свої заощадження від зазнавшої краху національної економіки.

Президент Олександр Лукашенко пообіцяв, що національна валюта залишиться стабільною після відданої вказівки про девальвацію днем раніше, але експерти попередили, що падіння продовжиться, якщо Росія не надасть швидкої допомоги.

Довіра рубля, чия вартість фіксована в Білорусії, падала всі останні тижні у зв'язку зі зростаючим страхом відносно економіки країни і відсутність підтримки з боку сусідів, Європейського Союзу і Росії.

У вівторок білоруська влада скоротила офіційну вартість рубля по відношенню до долара майже на половину, з 3155 до 4930 рублів за долар. Відчувається цінність рубля ще менше - на чорному ринку за один долар просять 6 тисяч рублів.

Ситуацію ускладнює ще й той факт, що в країні спостерігається дефіцит доларів і євро, які компанії і приватні особи скуповують в надії захистити себе від можливої девальвації в майбутньому.

Валютні запаси уряду виснажені, а в обмінних пунктах виникає дефіцит у зв'язку з тим, що вони можуть продавати лише те, що купують у клієнтів.

42-літній Андрій Крилевич провів тиждень в чергах біля обмінного пункту в центрі Мінська, але йому не вдалося купити жодного долара. Комп'ютерна компанія, в якій він працює, відправила співробітників в неоплачувану відпустку, а йому терміново необхідно погасити банківський кредит у дев'ять тисяч доларів.

"Всього за місяць я став банкрутом, вся країна стала банкрутом", - заявив Крылевич. "Навіть під час розпаду Радянського Союзу ми не переживали такий жах".

40-літню жінку Крылевича, Світлану, також відправили у неоплачувану відпустку.

"Це питання виживання. Мені скоро буде нічим годувати сім'ю", - заявила вона. "Як мені ставитися до уряду, який привів цілу націю в безвихідь?"

Люди займають чергу в обмінний пункт за кілька годин до відкриття, приносячи стільці, їжу і гарячі напої. Вони сподіваються купити хоч скільки-небудь доларів.

Велика частина виробництва в Білорусії належить державі, і уряд намагався утримати свої валютні запаси, щоб забезпечити життєво необхідний імпорт. У вівторок уряд запровадив заходи з жорсткого контролю за міжбанківськими валютними операціями, що сильно струснуло ринок.

Багато білорусів звернулося до торговців на чорному ринку, незважаючи на спроби влади це запобігти, вдаючись до арештів. Нещодавно уряд закрив доступ до інтернет-сайту, на якому продавці і покупці знаходили один одного.

Неможливість придбати валюту призвела до того, що населення скуповує все можливе в магазинах, і для того, щоб поповнити запаси їжі, і для того, щоб витратити настільки стрімко знецінений рубль.

Електроніка, домашні товари та інші довгограючі товари зникли з полиць магазинів, які сильно нагадують часи Радянського Союзу.

"Я боровся зі своїм банком, щоб закрити свій рахунок і забрати свої п'ять мільйонів рублів (тисяча доларів) готівкою, щоб купити хоч що-небудь перш ніж мої гроші перетворяться на пил", - сказав Дмитро Малишевський, 48-літній працівник тракторного заводу, який прийшов у мінський ЦУМ, щоб виявити абсолютно порожні полиці.

"Мені страшно думати про майбутнє. Ми намагаємося вижити замість того, щоб жити нормально, і звинувачуємо в цьому Лукашенко", - відзначив Дмитро.

Надія Горелік, продавщиця в магазині в центрі Мінська, розповіла, що люди змітають з полиць цукор, сіль та інші товари. "Відчуття, що от-от почнеться війна", - заявила Горелік.

Яскравий Лукашенко, який перебуває при владі майже 17 років, намагався триматися непомітно останні тижні, коли його уряд намагався домовитися про життєво необхідний позику. Москва поки утримується його надавати, що експерти розцінюють це як спосіб тиску на Лукашенко з тим, щоб він почав продавати державні активи за заниженими цінами.

Незважаючи на те, що між країнами існує домовленість про політичне, економічне і військове співробітництво, відносини між сусідами давно зіпсувалися після того, як Лукашенко почав різко критикувати Москву.  Він погрожував звернутися до західних країн за допомогою з тим, щоб отримати від Кремля більше субсидій.

Але Лукашенко спалив мости дружніх відносин із Заходом, коли в грудні жорстоко розігнав опозиційні мітинги після президентських виборів, які були розкритиковані міжнародними спостерігачами. Європейський Союз і США відповіли на репресії новими санкціями, включаючи заборону на пересування Лукашенко і його прихильників.

Білоруський президент спробував налагодити відносини із Заходом, заявив в середу під час візиту до Казахстану, що його уряд може випустити з під варти активістів опозиції, які були заарештовані за участь у мітингах проти результатів президентських виборів. Він також кинув Москві виклик, заявивши, що не бачить необхідності продавати Росії жоден з державних активів в обмін на допомогу.

Російський міністр фінансів Олексій Кудрін заявив у вівторок, що Білорусія зможе отримати кредит в три мільярди доларів з фонду Євразес в ході наступних трьох років, включаючи перший переклад в 800 мільйонів доларів, який буде здійснений в червні. Кудрін додав, що Білорусія може отримати додаткові 7,5 мільярдів доларів, якщо почне приватизацію промисловості.


Ключові слова: стрімка девальвація білоруського рубля, небачена криза Білорусії, паніка в Білорусії

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини