Росія і Україна одночасно знімуть обмеження на експорт зерна

- 25.05.2011 11:04
Росія і Україна одночасно знімуть обмеження на експорт зерна

Росія готується з 1 липня зняти заборону на експорт зерна.

Про це з посиланням на джерело в уряді у вівторок повідомили відразу кілька російських видань, пише газета "Дело".

За даними представника уряду РФ рішення про скасування ембарго з 1 липня "прийнятий на 90%".

Як відомо, Росія ввела ембарго на експорт зерна в серпні 2010 року, коли баланси показали, що через жорстоку посуху аграрії не долічилися більше третини очікуваного врожаю.

Урожай зерна в Росії склав у 2010 році 60,9 млн. тонн - на 37% менше показника 2009 року.

Уряд РФ спішно заборонив експорт зерна і на закритому ринку почав заходи щодо зниження цін.

Однак сьогодні можна констатувати, що держава перестаралася з товарними інтервенціями - активний продаж зерна з держрезервів не просто зупинив зростання цін, але і привів до різкого зниження.

З наближенням нового сезону швидкість зниження цін збільшувалася, і на початку травня ціни на зерно знизилися на 10-15%.

Останні два місяці місцеві аграрії активно лобіюють скасування ембарго - у них скупчилися значні запаси зерна, які неможливо вже збути на внутрішньому ринку, тоді як є явний дефіцит коштів для проведення посівної кампанії і збору нового врожаю.

Майбутній урожай в Росії оцінюється на рівні близько 80 млн. тонн, що з лишком перекриває внутрішню потребу, і, з урахуванням перехідних залишків, формує експортний ресурс у розмірі близько 20 млн. тонн.

Приблизно такий же обсяг зерна може поставити на зовнішні ринки і України.

"Ми повинні бути готові, що Україна повинна експортувати близько 20 млн. тонн", - відзначив президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко.

При цьому, за його словами, можна не сумніватися, що експорт буде відрізнятися нехарактерною для початку сезону активністю.

"Ми підійшли до кінця сезону в закритому режимі, маємо колосальні запаси, все це лежить на елеваторах, елеватори неможливо зачистити, провести обробку і підготувати до прийому нового врожаю", - заявив Клименко.

Перехідні залишки В Україні оцінюються на рівні 6 млн. тонн - це один з найбільших показників за останні роки.

При цьому, відзначає видання, практично одночасне повернення на світовий ринок не піде на користь ні Україні, ні Росії.

За оцінками експертів, тільки один фактор лібералізації Росією експорту зерна може "відмінусувати" від світових цін 15%.

Як повідомлялося, квоти на експорт зерна були введені в Україну 4 жовтня 2010: на експорт пшениці і суміші пшениці та жита (меслин), вики - в обсязі 0,5 млн. тонн; кукурудзи - 2 млн. тонн; ячменю - 0, 2 млн. тонн; жита - 1 тис. тонн; гречки - 1 тис. тонн.

30 березня 2011 Кабінет міністрів прийняв рішення продовжити термін дії квоти на експорт зернових до 1 липня.

Зараз Міністерство аграрної політики і продовольства ініціює скасування квот на експорт пшениці та ячменю, що пов'язане з прогнозованим високим врожаєм-2011.

Раніше Міністерство аграрної політики підвищило свої оцінки врожаю зерна в 2011 році, заявивши, що збір буде "значно вище" за раніше озвучений прогноз 45 млн. тонн.


Ключові слова: обмеження на експорт зерна, українські запаси зерна, аграрії, аграрна політика

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини