В Японії прорвало реактори на "Фукусиме-1". Рівень радіації порівнянний з чорнобильською

- 25.05.2011 09:33
В Японії прорвало реактори на "Фукусиме-1". Рівень радіації порівнянний з чорнобильською

У зовнішніх захисних оболонках першого і другого реакторів аварійної АЕС "Фукусіма-1" через нагрівання і різке підвищення тиску утворилися отвори діаметром від 7 до 10 см.

Через ці дірки стався викид радіоактивного пара і высокорадиактивной води, свідчать розрахунки компанії Tokyo Electric Power (TEPCO). Розрахунки засновані на даних про коливання тиску всередині реакторів.

Експерти TEPCO попереджають, що у них немає упевненості в точності показань приладів, які могли бути пошкоджені під час аварії, і тому висновки про наявність проривів носять винятково пробний характер.

Згідно з цими розрахунками, через 18 годин після потужного землетрусу 11 березня зовнішньої оболонки 1-го реактора утворився отвір діаметром 3 см, через який вирвався радіоактивний пар. Через 50 годин воно досягло діаметра приблизно 7 см. У цей час температура всередині зовнішньої оболонки перевищувала 300 градусів, хоча вона розрахована витримувати нагрівання лише до 138 градусів. Мабуть, це призвело до руйнування деталей, що підтримують герметичність.

У другому реакторі через 21 годину після землетрусу утворилися кілька отворів діаметром приблизно 10 см. Через 87 годин там же був прорваний з'єднаний з реактором басейн для охолодження водяної пари. Звідти також йде витік радіоактивної води.

У вівторок TEPCO повідомила, що вважає досить імовірним те, що на всіх трьох пошкоджених реакторах сталося руйнування і розплавлення ядерного палива (мелтдаун) через зупинку системи охолодження. Ця розплавлена маса скупчилася в донній частині установок.

У деякі моменти температура всередині реакторів перевищувала 2 тис. градусів. В результаті, судячи з розрахунками, були пошкоджені внутрішні потужні корпусу реакторів, які здатні витримувати температуру близько 300 градусів і тиск 70 атмосфер.

Зараз, як стверджує TEPCO, велика частина що розплавився палива знаходиться всередині внутрішніх корпусів реакторів, покрита водою і стабільно охолоджується. Компанія заявила у вівторок, що не очікує більше великих викидів радіації та погіршення ситуації на АЕС.

Рівень забруднення ґрунту радіоактивними речовинами у ряді районів навколо аварійної АЕС "Фукусіма-1" "порівнянний з показниками після аварії на Чорнобильської АЕС". Такі дані дослідження, проведеного японської урядовою Комісією з атомної енергії.

"Загальний рівень забруднення ґрунту радіоактивним цезієм на території площею 600 кв. км склав 1,48 млн беккерелів на кв м, що порівнянно з чорнобильськими показниками, - вважають експерти. - Найбільше постраждали райони, розташовані на північний захід від АЕС. Проживання на даних територіях протягом одного року веде до дозі опромінення в 5 миллизивертов, що нижче встановленої японським урядом планки в 20 миллизивертов".

Тим не менш, в Комісії з атомної енергетики відзначили, що до повернення жителів евакуйованих районів в свої будинки влади повинні будуть провести роботи по дезактивації ґрунту.

Після аварії на "Фукусімі-1" уряд Японії евакуювало з районів навколо станції близько 80 тис. чоловік. Як заявив раніше прем'єр-міністр країни Наото Кан, питання про їх повернення в свої будинки може бути поставлений не раніше початку майбутнього року.

Нагадаємо, руйнівний землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня поточного року. Підземні поштовхи викликали цунамі. За офіційною інформацією, жертвами стихії стали 15 тис. 57 осіб, доля ще 9 тис. 121 людини залишається невідомою.

Ударом стихії була зруйнована інфраструктура північно-східних районів країни, на АЕС "Фукусіма" вийшла з ладу система охолодження реакторів, що призвело до серії аварій і витік радіації. Влада евакуювала мешканців з 20-кілометрової зони навколо АЕС. Пізніше почала з'являтися інформація про виявлення у ряді районів Японії радіоактивних елементів, зокрема ізотопів йоду і цезію, в повітрі, морської та питній воді, продуктах.

Компанія-оператор АЕС TEPCO заявляла, що очікує стабілізації ситуації на аварійних енергоблоків АЕС протягом приблизно шести-дев'яти місяців, а істотного зниження рівня радіації в районі станції - протягом трьох місяців.

Японське агентство з ядерної та промислової безпеки (NISA) оголосив 12 квітня про присвоєння максимального - сьомого рівня небезпеки аварії на "Фукусімі-1", хоча до того дня на аварійній АЕС був встановлений п'ятий рівень небезпеки. Максимальний рівень ядерної небезпеки встановлювався лише одного разу - під час аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році.


Ключові слова: АЕС Фукусіма-1, компанія-оператор ТЕРСО, рівень викиду радіації на Фукусімі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини