Почалися продажі першого комерційного квантового комп'ютера

- 24.05.2011 09:52
Почалися продажі першого комерційного квантового комп'ютера

Згідно з повідомленням техноблога Engadget, канадська компанія D-Wave приступила до продажу "першого в світі комерційно доступного квантового комп'ютера" за ціною 10 мільйонів доларів.

За наявними даними, заснований на процесорі D-Wave One комп'ютер може оперувати 128 кубітів (кубіта - одиниця квантовій інформації, "квантовий біт"). Вважається, що такої кількості елементарних квантових комірок пам'яті, пов'язаних один з одним в єдину систему, може виявитися достатньо для вирішення низки практичних завдань.

Кубіта дещо відрізняється від використовуваних в сучасних комп'ютерах нині комірок пам'яті тим, що вони можуть одночасно перебувати в декількох станах, кодуючи логічні "0" і "1" одночасно.

Більш того, кубіти можуть перебувати в так званому квантово-заплутаному стані, коли, навіть будучи розділеними великими територіями, на яких ніякі фізичні сили їх вже не пов'язують, заплутані частинки, кубіти, ведуть себе так, ніби між ними відбувається якесь взаємодія, а зміна стану однієї частки в системі призводить до закономірного зміни стану інший.

Слід зазначити, що лише одиницям дослідницьких груп вдавалося отримати лабораторні системи лише з зчитаними кубітів, які мають чисто наукову цінність.

Квантові обчислення вважаються досить перспективним напрямком, здатним кардинально розширити можливості сучасних комп'ютерів. У теорії використання квантових пристроїв обіцяє дуже серйозні переваги в ряді завдань, що вимагають дуже тривалих обчислень від звичайних "класичних" комп'ютерів (криптографія, системи штучного інтелекту, оптимізація складних систем, операції порівняння та ін.).

Однак на шляху практичного втілення квантових комп'ютерів стоять серйозні труднощі, які до цих пір не вдалося повноцінно подолати.

D-Wave вибрала для своїх розробок модель "адіабатичного" квантового комп'ютера, що не потребує індивідуального контролю над окремими кубітів і тому більш простого в реалізації.

Ряд фахівців у квантових обчислень вже піддали роботи D-Wave гострій критиці, засумнівавшись в їх практичній корисності.

Сама канадська компанія визнає високу складність програмування завдань для свого продукту, проте стверджує, що він може знайти застосування в ряді спеціальних ресурсномістких завдань, як правило, в поєднанні з "класичними" обчисленнями.


Ключові слова: процесор D-Wave One, перший комерційний квантовий комп'ютер

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини