Студентів будуть виганяти з вузу за реферат, скачаний з інтернету

- 23.05.2011 14:49
Студентів будуть виганяти з вузу за реферат, скачаний з інтернету

Студентів зможуть відраховувати з навчального закладу за реферат з інтернету або непоставлене посилання на першоджерело. Саме така норма міститься в проекті Закону "Про вищу освіту", а її виключення є одним з головних вимог студентської акції протесту, яка відбудеться 25 травня в багатьох містах України. Про це повідомили в Незалежній студентському профспілки "Пряма дія".

Представники профспілки вважають, що ця норма не вирішить проблему плагіату, однак спричинить зростання корупції у вузах і поставить студента в пряму залежність від адміністрації.

Стаття 42 запропонованого Міністерством освіти законопроекту передбачає відрахування студента з вузу за "академічний плагіат". Значення терміну ніде не пояснюється, а значить, під це визначення може потрапити будь-який реферат або робота, в якій не витримані Ваківські норми цитування першоджерел. Тобто в "групу ризику" залишитися без місця за партою потрапляє 99% студентів.

"Всіх, звичайно, не виженуть. Відрахують активних, незгодних, зайвих; відрахують, щоб звільнити місце в гуртожитку або на "бюджет", щоб менше платити стипендій", - коментують члени профспілки.

Такий підхід може призвести до справжнього розквіту корупції у вузах. Оскільки охочі продовжити навчання будуть змушені давати хабарі, аби на їх роботу закрили очі.

Проблема плагіату - найболючіше місце в нашій системі освіти, вважають в "Прямій дії". Але подолати його репресивними методами не вийде. Тут потрібні революційні зміни всієї системи. Український студент за семестр вивчає більше 10 предметів, спущених йому на голову міністерськими програмами, тоді як його західний колега прослуховує кілька курсів за власним вибором. Те ж саме відноситься і до викладачів - навчальний план перевантажений (законопроект Табачника навіть прибирає граничну кількість годин, чітко встановлених нинішнім законом), заробітна плата обмежена. Писати автентичні роботи при таких умовах стає практично неможливо.

"Змінити існуючий порядок речей можливо, але не шляхом формальних заборон" - заявляють у профспілці. - "Для цього необхідно зменшити навантаження на студентів і викладачів, дати студентам можливість вільно обирати предмети і відвідувати пари. Саме це і є основними вимогами студентської акції протесту 25 травня. Тільки зацікавленість і серйозна робота можуть вибити плагіат з вищої школи і сформувати вільну, критично мислячу особистість".

Нагадуємо, що це вже третя акція в рамках кампанії "Проти деградації освіти". Попередні протести вже спричинили скасування депутатських версій закону і внесення в останню редакцію позитивних положень. Серед них: прив'язка стипендії до прожиткового мінімуму; гарантоване безкоштовне використання університетських бібліотек, спортзалів, інтернету тощо.; збереження фінансування студентського самоврядування; збереження можливості вчитися на бюджеті для студентів заочної форми навчання і т.д..

Акція протесту "Проти деградації освіти" відбудеться 25 травня. Збір учасників оголошений в 14:00 на верхньому виході з м. Хрещатик (вул. Інститутська), звідки протестуючі пройдуть маршем до Адміністрації Президента і Кабміну.


Ключові слова: закон "Про вищу освіту", академічний плагіат, студентські акції протесту, кампанія "Проти деградації освіти"

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини