Світовий банк оголосив про кінець епохи долара

- 23.05.2011 11:37
Світовий банк оголосив про кінець епохи долара

Світовий банк прогнозує втрату доларом домінуючого положення. Світова фінансова система, згідно з прогнозами, стане мультивалютної тільки до 2025 року. Як відзначається в доповіді Світового банку "Горизонти глобального розвитку 2011 - Мультиполярный світ: Глобальна економіка", долар США посунуть євро і китайський юань.

"Протягом найближчого десятиліття вплив юаня буде зростати завдяки зростанню економіки Китаю, а також розширенню присутності банків і корпорацій КНР на глобальному ринку", - відзначив експерт Світового банку, один із співавторів доповіді Мансур Даилами.

При цьому він зазначив, що в цілому зберегтися нині існуюча динаміка, при якій більшість з країн, що розвиваються, особливо наибеднейшие держави світу, продовжувати використовувати при зовнішньоторговельних операціях іноземну валюту, в той час, як курс їх національних грошових одиниць буде коливатися залежно від обстановки на міжнародному валютному ринку.

Разом з тим автори доповіді відзначають, що за період з 2011-го по 2025 рік буде відзначатися бурхливе зростання економік, що розвиваються, і буде обумовлений перехід до мультивалютного системі. Їхній сумарний середньорічне зростання в найближчі 15 років фахівці Світового банку прогнозують на рівні 4,7%.

При цьому шість провідних економік, що розвиваються (Бразилія, Китай, Індія, Індонезія, Південна Корея і Росія), згідно з прогнозами, в 2025 році забезпечать більше половини зростання світового ВВП. Але, щоб забезпечити ці показники економічного зростання, на думку фахівців Всесвітнього банку, "шістці" доведеться провести структурні реформи.

Так Китаю, Росії та Індонезії варто зосередитися на економічної і фінансової реформи, в той час, як Бразилії та Індії необхідно уважніше поставитися до "людського капіталу", зокрема забезпечити можливість навчання широким верствам населення.

На думку головного економіста Світового банку Джастіна Йіфу Ліна поступове зсув полюсів у світовій економіці в бік даної "шістки" за рахунок її зовнішньоекономічних фінансових потоків дозволить іншим країнам, що розвиваються, включаючи і найбідніші, також підвищити свої ВВП.

Що ж стосується зростання ВВП розвинених країн, то він буде складати за період 2011 - 2025 років середньорічні 2,3%. Лідерство тут як і раніше буде належати Японії, Великобританії і США. Разом з тим багато експертів в області фінансів говорять про те, що в якості альтернативи долару варто розглядати не лише дві вищезгадані валюти, але і деякі інші, включаючи і російський рубль.

Зокрема, в інтерв'ю "Російській газеті" головний економіст Дойче Банку в Росії Ярослав Лісоволик зазначив: "Думаю, що про монополії долара навряд чи можна говорити вже зараз, тому що де факто світова валютна система значною мірою спирається на євро, і на ієну, і на деякі інші валюти. Звичайно, роль долара і євро, з моєї точки зору, з плином декількох десятиліть буде знижуватися. На тлі цього, я думаю, не тільки китайський юань, але і російський рубль може посилити свої позиції резервної валюти. І в цілому мультивалютна система буде віддзеркаленням ваги країн, що розвиваються в світовій економіці, яка буде розвиватися досить інтенсивно протягом декількох найближчих десятиліть. Темпи зростання країн, що розвиваються будуть вище, ніж у ряду лідерів розвиненого світу, таких як США чи Європа".

Вже зараз у світі спостерігається процес заміщення долара як засобу розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Центральні банки багатьох держав, протягом останніх декількох років диверсифікують валютні резерви. Також відбувається поповнення активів центробанків золотом. Не виняток і Центробанк Росії, який останні п'ять-шість років постійно знижував частку долара у своїх золото-валютних резервах за рахунок євро, фунта стерлінгів. У валютну корзину поступово вводяться канадський долар і ще кілька інших валют. Фахівці не виключають подальше розширення валютного кошика.

"В принципі, я не виключаю можливості того, що і японська ієна теж все-таки буде залишатися однією з ключових валют у світовій економіці. Можливе посилення і валют інших країн, зокрема Південної Африки, Канади та Австралії. Вони теж можуть підвищити свою роль у світовій валютній системі. Я вірю в те, що у Росії є можливість для зміцнення позиції рубля спочатку на регіональній основі на пострадянському просторі. А надалі це можна було б використовувати як трамплін для того, щоб рубль став світовою резервною валютою", - цитує "Російська газета" головного економіста Дойче Банку в Росії Ярослава Лісоволика.

Примітно, що цей доповідь Світового банку було зроблено в той час, коли державний борг США досяг свого лімітованого законодавством межі $14,3 трлн.


Ключові слова: епоха доллара, панування долара, всесвітня валюта, процес заміщення долара

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та розповсюдженні наркотиків На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та
- 26.04.2024 10:53
Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58

Всі новини