Росія не пустила України в зону вільної торгівлі з СНД

- 23.05.2011 09:52
Росія не пустила України в зону вільної торгівлі з СНД

Стали відомі подробиці зриву укладення договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД.

Як пише Комерсант-Україна, про те, що на засіданні ради глав урядів Співдружності Незалежних Держав (СНД), яке відбулося в четвер в Мінську, повинен бути підписаний новий договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ) в рамках СНД, неодноразово заявляли представники України і секретаріату СНД. Ці очікування не виправдалися - у четвер стало відомо про зрив підписання. Прем'єр-міністр Микола Азаров в той день утримався від коментарів, а виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв повідомив лише, що документ відправлений на доопрацювання. "Компроміс можливий. Основні принципи ЗВТ узгоджені, залишилися невеликі шорсткості",- заявив він.

Вдалося з'ясувати подробиці переговорів. Всупереч запевненням пана Лебедєва, розбіжності виявилися вельми серйозними: вони стосуються ключових принципів роботи ЗВТ. На зустрічі в Мінську Узбекистан зажадав від країн-учасниць Співдружності відмовитися від передбаченої в договорі механізму вирішення спорів при введенні нетарифних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Український чиновник, інформоване про хід переговорів, назвав позицію Ташкента "неконструктивною". "Наша делегація запропонувала узбекам: давайте запишемо, що всі спори будуть вирішуватися в двосторонньому порядку, а не на рівні комісії СНД. Відповідь "ні ". Ми пропонували й інші варіанти, але вони все одно відмовляли. Крім того, проти договору виступила Туркменія, без пояснення причин",- стверджує співрозмовник "Комерсанта".

Інформацію про те, що підписання договору заблокував Узбекистан "за підтримки деяких країн-сусідів", підтвердив ще одне джерело. Втім, представники Києва впевнені, що насправді за зривом створення ЗВТ варто РФ. Раніше російська сторона обіцяла, що ЗВТ буде створена тими учасниками СНД, які готові до такого кроку. Але потім Москва раптом зажадала консенсусу всіх 11 країн СНД за всіма нормами договору, що і призвело до провалу переговорів. "Підписання росіяни зірвали руками узбецької делегації, у нас в цьому немає сумніву. Азаров теж це чітко зрозумів. На закритому засіданні в Мінську він звертався особисто до Володимиру Путіну, але безрезультатно",- пояснило джерело.

Уповноважений уряду з питань співробітництва з країнами СНД Валерій Мунтіян заявив, що Київ не втрачає надії на підписання договору. Але з заяви чиновника випливає, що і він сумнівається в успіху. "Буде ще одна "прогін" договору на рівні віце-прем’єрів, і в жовтні ми ще раз спробуємо прийняти його. Але у нас також є підозри, що реальна причина - не в тому, про що говорили наші партнери з Узбекистану. У мене немає впевненості, що наступного разу вони погодяться на підписання",- заявив пан Мунтіян.

Співрозмовники "Комерсант-Україна" вважають, що зрив переговорів про зону вільної торгівлі в рамках СНД пов'язаний з провалом консультацій Києва і Москви з питання участі України в Митному союзі (ТЗ) Росії, Білорусії і Казахстану. Раніше Київ заявляв, що не має наміру вступати в ТЗ і планує максимально задіяти механізми майбутньої ЗВТ СНД для розвитку співпраці з країнами ТЗ. Заблокувавши створення ЗВТ, Москва тим самим отримала додатковий козир у переговорах по ТЗ.

Прем'єр-міністр Білорусії Михайло Мясникович в кінці минулого тижня визнав існування зв'язку між скасуванням підписання договору про ЗВТ та рішенням Києва про вибір європейського вектора економічної інтеграції: "Чутливий момент для договору про ЗВТ СНД - торговельний режим з Україною. Потрібно вибудувати відносини так, щоб не вийшов безмитне перетікання товарів з України в ТЗ, адже Україна вже в 2011 році планує завершити переговори про ЗВТ з ЄС".

За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, створення ЗВТ СНД дозволило б Україні збільшити товарообіг з учасниками договору на 35%. Експерти вважають ці розрахунки завищеними, але не заперечують вигоди від функціонування ЗВТ. "Новий договір повинен був захистити експортерів від можливих ризиків, пов'язаних з введенням технічних бар'єрів або санітарних заборон, насамперед на російському ринку",- пояснив професор Київської школи економіки Олександр Шепотило. Втім, ця проблема може бути вирішена, якщо Росія приєднається до СОТ. "У цьому випадку РФ доведеться слідувати принципам СОТ, що дасть Україні інструмент для захисту своїх товаровиробників і без підписання нового договору про ЗВТ СНД",- відзначає експерт.


Ключові слова: зона вільної торгівлі з СНД, ЗВТ, Микола Азаров

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини