Як знайти роботу молодому фахівцеві?

- 19.05.2011 11:57
Як знайти роботу молодому фахівцеві?

У сучасних умовах все більш актуальними стають проблеми працевлаштування випускників внз, найбільш повної реалізації їх професійного та особистісного потенціалу. Молоді фахівці, що виходять на ринок праці після закінчення навчальних закладів, неминуче стикаються з різними труднощами.

1. Як у процесі навчання придбати практичний досвід?

В процесі навчання більшість студентів вузів розраховують на надані вищою освітою довгострокові вигоди. Раніше диплом вищого навчального закладу давав випускнику повагу, престижну роботу, високу посаду. Але останнім часом "корочка" перестала бути простим пропуском у світ великих можливостей. Для того, щоб реалізувати себе в післявузівської життя, нинішнім студентам вже на перших курсах необхідно будувати свою кар'єру, і це стосується не тільки отриманих знань.

Серед вимог, що пред'являються до молодим фахівцям, виділяються не тільки фундаменталізація їх знань, але і здатність до інновацій, розширення сфери діяльності, готовність до постійного самонавчання. Нові підвищені вимоги пред'являються роботодавцями до управлінського персоналу: володіння знаннями про нові технології, здатність користуватися складними процедурами прийняття рішень, готовність до ризику, комунікативні здібності, високий ступінь гнучкості, вміння працювати з різними системами мотивації, знання людей для вибору співробітників, вміння керувати людьми і т.д.

У зв'язку з цим молоді фахівці повинні розвивати в собі гнучкі механізми пристосування до відповідних змін на ринку праці.

2. Як вирішити проблему зайнятості на старших курсах?

Існує кілька шляхів вирішення цього питання. Перший - це самостійний пошук роботи, і тут не обійтися без грамотно складеного резюме, в якому потрібно детально висвітлити всі питання, пов’язаний з трудовою діяльністю. Це може бути і участь в короткострокових проектах (наприклад, в перепису населення або проведення виставки). Розповідаючи про свою трудової діяльності, необхідно не просто вказати період роботи (з 1 по 10 січня), а докладно описати характер роботи, рівень прийняття управлінських рішень. Також можна розповісти про підсумки роботи (наприклад, описуючи участь в організації виставки, вказати кількість нових клієнтів, залучених особисто студентом). Немає необхідності прикрашати резюме або описувати ті роботи, до яких студент не мав стосунку - на співбесіді всі "підводні камені" відкриються, і може виникнути неприємна ситуація. Якщо ж він брав безпосередню участь і, крім того, вивчив весь процес детально, то докладний опис успішно реалізованого проекту буде незайвим.

Є ще можливість відправити своє резюме в кадрове агентство. Як правило, тісне спілкування з роботодавцями дозволяє співробітникам кадрових агентств бути в курсі потреб в кадрах різних організацій. Комерційна спрямованість діяльності кадрового агентства передбачає активний пошук успішних, перспективних кандидатів. Визначивши потенціал здобувача, менеджер агентства оперативно організовує співбесіда з роботодавцем, зацікавлені саме в такому фахівця. П також дасть свій висновок і допоможе роботодавцю побачити в кандидата сильні сторони і переваги, які швидше за все, не були б так очевидні з резюме, надісланого у відділ кадрів поштою.

Третім способом, яким можуть скористатися студенти- це звернення до служби зайнятості, студентську біржу праці, які займаються спеціальними програмами по працевлаштуванню випускників.

Четвертий варіант для шукачів-студентів - це ярмарки вакансій або дні кар’єри. Зазвичай вони приурочені до отримання випускниками дипломів і проходять під егідою служб зайнятості провідних вузів країни. Інтерес роботодавців до них зростає з кожним роком.

Всі перераховані заходи в значній мірі сприяють налагодженню контактів випускників з роботодавцями і згодом призводять до підвищення престижності внз і роботодавця як компанії, яка ретельно планує своє майбутнє.

3. Що в підсумку отримує роботодавець, приймаючи на роботу студента?

В умовах активно зростаючої економіки і сформованої конкуренції компанії все частіше говорять про дефіцит персоналу, "кадровий голод" і "війні за таланти", яку роботодавці ведуть на ринку праці не тільки фахівців з досвідом роботи, але і студентів. Компанії, що працюють на російському ринку, дозріли для того, щоб вирощувати для себе фахівців. Вони готові брати студентів і випускників вузів на стажування і платити їм за те, щоб вони залатывали дірки у фундаментальному, але вельми відірваному від дійсності освіту. Однак самі внз не завжди вітають такого роду починання. Щоб залучити студентів і випускників вузів, компанії проводять численні презентації, влаштовують case study-, беруть участь у різних ярмарках вакансій. В результаті молодим фахівцям залишається тільки зібрати інформацію про потенційних роботодавців і вибрати з усього цього безлічі одного, до кого піти працювати.

Залучення студентів і випускників вузів, справді, одне із самих перспективних рішень проблеми дефіциту кадрів. Стажистам можна доручати виконання найпростіших операцій, ускладнюючи завдання у міру накопичення досвіду, більшість з них прагнуть зробити кар'єру і готові докладати зусилля для досягнення мети. При цьому рівень їхньої лояльності набагато вище, ніж у багатьох "досвідчених співробітників" . Крім того, у ряді випадків простіше взяти молодого спеціаліста з гарним теоретичним освітою, має потенціал розвитку і навчити його стандартів роботи в компанії, ніж знайти досвідченого людини і намагатися його перебудувати під свої корпоративні стандарти

Що ж у результаті таких програм отримує студент? Перше і найзначніше - це досвід роботи, взаємин в трудовому колективі, уміння спілкуватися з колегами по роботі, уявлення про принципи роботи організації. Наступна важлива перевага - інформація та навички роботи з нею, які допомагають у подальшої трудової діяльності. Ще один позитивний момент - додавання нової позиції в резюме. І в останню чергу я б назвав гроші, тому що, як правило, на великі зарплати студенти і випускники розраховувати не можуть. На закінчення можу сказати, що успіхів в пошуку роботи в динамічному середовищі може досягти тільки той, хто займає активну життєву позицію, комунікабельність, має високу мотивацію до роботи, схильність до саморозвитку, працьовитість, націленість на результат. Це основні компетенції, підвищують конкурентоспроможність молодого фахівця на ринку.


Ключові слова: працевлаштування випускника вузу, досвід роботи, робота для молодого спеціаліста

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини