Екс-голова "Нафтогазу "підписав газові контракти з Росією під загрозою звільнення

- 18.05.2011 15:09
Екс-голова "Нафтогазу "підписав газові контракти з Росією під загрозою звільнення

Колишній голова "Нафтогазу України" Олег Дубина підписав газові контракти з Росією в 2009 році під загрозою звільнення.

За словами Кузьміна, який виступав у парламенті країни, екс-прем'єр України Юлія Тимошенко загрожувала Дубині звільненням у разі його відмови підписати в січні 2009 року контракти з російським "Газпромом". Сам Дубина, за його словами, міг підписати газові контракти, запропоновані російською стороною, але відмовився це зробити без відповідного рішення Кабінету міністрів.

"Подальші дії колишнього прем'єра ви знаєте: вона втрутилася в переговорний процес, вона втрутилася в дії господарюючого суб'єкта, вона дала письмові вказівки укласти цей договір, вона вимагала це під загрозою звільнення Дубини з роботи", - сказав заступник генпрокурора.

Перевірка обставин підписання газових контрактів з Росією була розпочата в 2009 році за дорученням колишнього президента України Віктора Ющенка. Після приходу до влади Віктора Януковича перевірка не була зупинена.

У квітні 2011 року проти колишнього глави "Нафтогазу" було порушено кримінальну справу. Тоді ж Генпрокуратура оголосила, що Тимошенко, щодо якої порушено кримінальну справу, одноосібно прийняла рішення про підписання газових контрактів. Колишнього прем'єра звинувачують у перевищенні службових повноважень. На думку слідства, її дії поставили під загрозу економічну безпеку держави.

Уряд Януковича з 2010 року називає "кабальними" газові угоди з Росією, укладені Тимошенко, і всіляко домагається їх перегляду. Росія, вже надала в 2010 році знижку на газ Україні, вважає, що угоди повинні виконуватися.

Вартість газу для України за цими угодами обчислюється на основі спеціальної формули, яка прив'язана до вартості нафтової корзини. У разі, якщо ціна нафтової корзини зростає, то з відставанням у дев'ять місяців зростає і ціна на газ для України.

У травні прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Київ пропонує Москві ввести формулу вугілля, вартість якого відносно стабільна. Це, на думку Києва, дозволить знизити вартість газу для України.

В Міненерго України в травні спрогнозували, що в третьому кварталі 2011 року ціна на російський газ для країни виросте до 350 доларів за тисячу кубометрів, а в четвертому кварталі може перевищити 400 доларів.

В уряді України вважають, що оптимальна для місцевої економіки ціна на паливо з Росії складає 200 доларів за тисячу кубометрів.


Ключові слова: Олег Дубина, екс-голова Нафтогазу, Нафтогаз Україна, газові угоди з Росією

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та розповсюдженні наркотиків На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та
- 26.04.2024 10:53
Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58

Всі новини