Компанія Google показала перші серійні хромбуки

- 18.05.2011 12:57
Компанія Google показала перші серійні хромбуки

На конференції I/O компанія Google продемонструвала два ноутбуки під управлінням операційної системи Chrome OS. Пристрої без жорсткого диска і без можливості установки традиційного софтвера, та зате з широкою підтримкою веб-сервісів і що не потребують антивірусів, поступлять в продаж 15 червня.

Google наполягає на тому, що пристрої на Chrome OS - не ноутбуки і навіть "не зовсім комп'ютери". Компанія обізвала їх "хромбуками" (chromebooks), підкреслюючи, що засадничим компонентом операционки є браузер Chrome.
Перший Час випускати хромбуки будуть тільки Samsung і Acer. Обидві компанії виготовили для Google по одному пристрою. Начинка комп'ютерів фактично ідентична. Відрізняються один від одного вони головним чином діагоналлю екрану (11,6 дюймів у Acer проти 12,1 у Samsung), часом автономної роботи (шість годин проти восьми з половиною) і ціною - хромбук Acer коштуватиме 349 доларів, а Samsung - 429 доларів. Модуль 3G в обох випадках треба докупати додатково. У продажу комп'ютери з'являться 15 червня.

За формальними ознаками, таким як діагональ екрану і архітектура процесора (обидва пристрої працюють на базі двоядерного Intel Atom з частотою 1,66 гигагерца), хромбуки Samsung і Acer належать саме до класу нетбуков. За однією відмінністю - у них немає жорсткого диска, а є тільки 16-гігабайтний SSD -накопитель для зберігання медіафайлів. Це означає, що Photoshop або Counter - Strike на цих пристроях запустити не можна - їх просто нікуди встановлювати.

На практиці робота з хромбуком виглядає так: користувач включає пристрій, на екрані вітання вводить свій логін і пароль (чи вибирає обліковий запис гостя) і потрапляє... ні, не на робочий стіл, якого в Chrome OS немає, а у браузер Chrome. Замість традиційних програм використовуються веб-додатка з магазину Chrome Web Store. У режимі офлайн доступні файловий менеджер, пошта Gmail, Google Calendar і Google Docs, які теж відкриваються усередині браузеру Chrome. Усе.

Перше питання, яке виникне у кінцевого користувача, - навіщо мені купувати хромбук, коли за ті ж триста-чотириста доларів можна узяти звичайний нетбук і поставити на нього браузер Google Chrome разом з додатками з Chrome Web Store? Google відповідає на нього так: головні переваги Chrome OS - це швидкість, безпека і простота. З простотою зрозуміло - з Chrome OS зможе працювати будь-який користувач, якому до знайомства з хромбуком доводилося бачити браузер. Швидкість обумовлена часом завантаження системи (вісім секунд) і підтримкою сучасних веб-стандартів для комфортного серфінгу по Мережі. Безпеку гарантують концепція "пісочниці" (кожна програма запускається в ізольованому середовищі), шифрування даних і автоматичні оновлення - ситуація, коли користувач використовує стару версію додатка, якщо вже доступна нова, в Chrome OS неможлива в принципі. Нарешті, усі дані користувача зберігаються не на комп'ютері, а на видаленому сервері, тому про резервне копіювання можна забути. Зворотний бік медалі - треба постійно мати підключення до інтернету.

Якщо рядовим користувачам гідності гугловской операционки можуть здатися неочевидними - принаймні, поки, - те в очах компаній Chrome OS повинна виглядати привабливіше - головним чином за рахунок високої надійності і функції автоматичних оновлень. Підсадити корпоративних користувачів на свою операционку Google розраховує за допомогою програми Chromebooks for Business and Education.Програма орієнтована на компанії і учбові заклади. Google пропонує їм не купити, а орендувати хромбуки і бере на себе технічну підтримку. Компаніям оренда одного комп'ютера обійдеться в 28 доларів, а учбовим закладам - в 20 доларів в місяць. Контракт полягає на три роки. Таким чином, за увесь термін компанія витратить на оренду і обслуговування комп'ютера 1008 доларів (це не то що недорого, а, прямо скажемо, зовсім дешево). І не треба витрачатися на антивіруси і програми для бэкапов.

Програма орієнтована на компанії і учбові заклади. Google пропонує їм не купити, а орендувати хромбуки і бере на себе технічну підтримку. Компаніям оренда одного комп'ютера обійдеться в 28 доларів, а учбовим закладам - в 20 доларів в місяць. Контракт полягає на три роки. Таким чином, за увесь термін компанія витратить на оренду і обслуговування комп'ютера 1008 доларів (це не то що недорого, а, прямо скажемо, зовсім дешево). І не треба витрачатися на антивіруси і програми для бэкапов.

За матеріалами: lenta.ru


Ключові слова: хромбук

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини