Вчені знайшли придатну для життя планету

- 17.05.2011 14:42
Вчені знайшли придатну для життя планету

Моделювання однієї з найближчих екзопланет показало, що на її поверхні можуть існувати водяні океани, а в атмосфері - хмари і опади.

І нехай обстановка в цьому світі все одно досить незвична на смак землян, життя там могла б знайти притулок.

Зірка Глизе-581, розташована в 20 світлових років від нас, приносила сенсації вже не раз. Чотири роки тому у неї вперше була знайдена планета земного типу (Gliese 581 c) в населеної зоні.

Пізніше учені врахували не тільки відстань до зірки, але і найбільш імовірний склад атмосфери планети c і заявили, що там, мабуть, таки спекотно. Але з тих же міркувань (парниковий ефект) астрономи видали аванс населеності іншого світу в тій же системі - планеті Gliese 581 d, розташованої далі від світила.

Далі у тієї ж зірки відкрили Gliese 581 e - найлегшу екзопланету на даний момент з тих, що обертаються навколо звичайних зірок (не рахуючи пульсарів).

Нарешті, восени минулого планетарна система Глізе-581 поповнилася планетами з індексами f і g. Причому остання потрапила точно в центр так званої "зони Золотоволоски", тобто зони населеності (c і d красуються на її краях).

На жаль, скелястий світ g досі не підтверджений повторними вимірами інших команд. Дуже тонке вплив він вносить у рух батьківської зірки, за коливань в якому і був знайдений. Деякі фахівці підозрюють, що Gliese 581 g може бути помилкою вимірювань.

А поки це питання відкрите, увагу планетологов знову повернулося до Gliese 581 d. Цей скелястий світ важить як сім Земель, а за розміром більше нашої планети приблизно вдвічі. Так що сила тяжіння на його поверхні складає 1,75 від земного.

Вчені з французького Національного центру наукових досліджень (CNRS) та інституту Лапласа (Institut Pierre Simon Laplace) використовували детальну модель клімату, в яку можна було вносити широкий спектр початкових умов, щоб з'ясувати - що ж відбувається на поверхні планети d.

Палеонтологи припускають, що приливними силами цей світ може бути "замкнений" так, що дивиться на своє сонце весь час однією стороною. Про особливе перегрів денного півкулі тут мова не йде - Gliese 581 d отримує від своєї зірки (червоного карлика) втричі менше енергії, ніж Земля. Але побоювання викликала сторона вічної ночі - її холод міг сконденсувати всю атмосферу і заморозити можливу воду.

Як інформує ScienceDaily, модель французів відтворила атмосферу планети і її поверхню в трьох вимірах.

До здивування авторів виявилося, що при певній концентрації вуглекислого газу (вельми вірогідною для цього світу) планета d не тільки уникає заморожування, але і забезпечує пристойні умови для життя. При цьому циркуляція атмосфери забезпечує гарне перерозподіл енергії між денних і нічних півкулею і вирівнювання їх температур.

Середня глобальна температура на Gliese 581 d - вище нуля за Цельсієм. Причому така середа виявилася стабільною для широкого спектру граничних умов (зокрема, тонкощів у складі атмосфери). Та ще вона справедлива як для поверхні, що представляє собою сушу, так і для гіпотетичних океанів, уточнюють дослідники.

Ключем до захисту від глобального заледеніння і краху атмосфери виявилося не тільки присутність парникового газу, але і спектр зірки. У ньому велика частка червоних променів. Більше, ніж, приміром, у сонячному світлі. А такі хвилі ефективно проникають крізь товсту атмосферу, нагріваючи поверхню далекого світу.

Ще вчені виявили, що на великій висоті в атмосфері планети d існують хмари з сухого льоду. І нехай це всього лише моделювання, але воно настільки детальне, що французи сміливо називають Gliese 581 d першою сверхземлею з підтвердженим знаходженням в населеної зоні.

З-за різних по складу хмар навіть на освітленій стороні цього небесного тіла панує червонуватий сутінок. Нерухоме світило в небі і підвищена гравітація додають Gliese 581 d своєрідного шарму. І все ж потрібно визнати, цей світ куди ближче до нашого власного за умовами, ніж будь-який інший.

Відкриття французів підвищує шанс на існування життя, якщо не на цій планеті, де-небудь ще в Галактиці. Автори чисельного експерименту сподіваються, що нові спостереження за допомогою телескопів допоможуть отримати фактичні дані про атмосфері Gliese 581 d і переконатися в правоті комп'ютерних моделей.

Результати дослідження опубліковані в Astrophysical Journal.


Ключові слова: екзопланети, придатні для життя планети, Gliese 581 d

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини