Україна на прямому шляху до дефолту

- 11.05.2011 12:17
Україна на прямому шляху до дефолту

Половина країн з рівнем держборгу від 40% до 60% ВВП рано чи пізно оголошують дефолт, стверджує статистика. Україна стрімко рухається до заповітного" рубежу, повідомляють Экономические известия.

У березні сукупний державний борг (прямий і гарантований) зріс на 0,4%, або на $0,206 млрд., до $56,411 млрд.і знову обновив історичний максимум. За даними Міністерства фінансів, в цілому за січень-березень загальний держборг виріс на 3,9%, або на $2,121 млрд. У гривневому вираженні загальний держборг збільшився в березні на 0,7%, а з початку року - на 3,9%, до 449,03 млрд. грн.

Згідно з даними Мінфіну, в березні відбулося заміщення частини зовнішнього боргу внутрішнім: загальний внутрішній держборг виріс на 4%, або на $0,778 млрд., до $20,281 млрд., тоді як загальний зовнішній знизився на 1,6%, або на $0,572 млрд. (переважно з-за погашення єврооблігацій 2004 р. на $0,6 млрд.). У результаті частка зовнішнього боргу скоротилася з 65,3% до 64%.

За 2010 р. сукупний держборг України збільшився в доларовому вираженні на 36,4%, або на $14,476 млрд. На кінець року уряд оцінював його обсяг в 39,6% ВВП. За прогнозами Кабміну, до кінця поточного року він достигнет 44,2% ВВП.

Занурення триває

У 2011 р. Україна планує позичити на світових ринках близько $5,4 млрд. для фінансування дефіциту держбюджету. З цих коштів $4,5 млрд. уряд хоче отримати шляхом випуску єврооблігацій, $0,9 млрд. держава сподівається зайнятість у міжнародних фінансових інститутів: Світового банку, Європейського інвестиційного банку, а також Європейського банку реконструкції і розвитку. І в цю суму ще не включені кошти від Міжнародного валютного фонду.

Станом на 1 січня поточного року валовий зовнішній приватний борг України оцінювався в $84 млрд., сумарна ж зовнішня заборгованість приватного і державного секторів склала близько $117 млрд. При цьому за 2010 р. борг збільшився на 6%. Це стало можливим, зокрема, завдяки співпраці з Міжнародним валютним фондом.

За оценкам Міжнародного фонду Блейзера, в 2011 р. Україна повинна повернути з державного зовнішнього боргу близько $4,8 млрд. При цьому вже в наступному році виплати складуть приблизно $5,8 млрд., дійшовши до 2013 р. до $8,4 млрд. А в 2014 р. вони скоротяться до $6,3 млрд.

Проблема України в тому, за словами виконавчого директора фонду Олега Устенка, що значна частка її боргів, особливо приватних,- короткострокові позики до трьох років. При цьому короткострокова частина українського зовнішнього боргу за залишковим термінами погашення в 2010 р. становила близько $40 млрд. "Якщо припустити, що процентна ставка по приватним боргами становить близько 10%, то загальна сума, яку повинен повернути приватний сектор в 2011 р., досягає близько $48 млрд. При цьому державний сектор має повернути $4,8 млрд. Тобто загальна сума, необхідна для погашення в 2011 р., перевищує суму в $50 млрд.",- підраховує експерт. Правда, частина цих грошей являє собою позики материнських компаній своїм дочірнім структурам, а частину коштів - товарні кредити. Але навіть якщо таких коштів набереться половина від загальної суми боргу, продовжує пан Устенко, то $20-30 млрд. все ж доведеться віддати в поточному році. І це при тому, що, приміром, розмір золотовалютних резервів держави трохи перевищує $35 млрд.

Експерт упевнений, що стрімке зростання держборгу - передвісник кризи. При цьому в більшості випадків розвинені країни можуть собі дозволити тримати значно більший борг, ніж країни, що розвиваються. "А кожна друга країна з рівнем держборгу від 40% до 60% ВВП рано чи пізно оголошує дефолт. Ось чому величина українського держборгу на рівні близько 40% є небезпечною",- вважає Олег Устенко. Ситуація в Україні, за його словами, складна, але не унікальна. Крім того, країнам, що в принципі легше переживати кризу, тому що соціальні програми їх не настільки значними, як у розвинених, і не вимагають різкого нарощування державних боргів. В Україні ж все залежить від глибини і швидкості проведення реформ. А співпраця з Міжнародним валютним фондом вплине на можливості реструктуризації боргів і виходу на зовнішні ринки капіталу.

Блакитні дали

Наслідки ж можливого дефолту можуть виявитися для України дуже плачевними: різке подорожчання імпорту, падіння доходів населення, неможливість виходу на зовнішній борговий ринок, непідйомна ціна позикових ресурсів. Крім того, варто пам'ятати, що борги все одно нікому ніколи не прощаються.

За словами директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. А. Разумкова Василя Юрчишина, приріст консолідованого держборгу України з 2008 р.- найвищий в Європі. І проблема навіть не у розмірі, а в стрімкості нарощування боргу, в тому числі короткострокового. Адже це зростання теж необхідно обслуговувати. А це несе в собі більший ризик дефолту, ніж безпосередньо величина боргу.

Крім того, для України є критичними такі показники, як відношення іноземного боргу до обсягу експорту-імпорту. Це співвідношення зараз становить близько 150%. Важливий також показник відношення золотовалютних резервів держави до короткострокового зовнішнього боргу. Це співвідношення зараз становить близько 70% ($36 млрд. до $47 млрд.). "За два останні роки, коли Україна гостро потребує інвестиційних ресурсах, в тому числі на Євро-2012, боргові зобов'язання зростали приблизно на 20% більше, ніж іноземні інвестиції. Це при тому, що інвестиції в основному йшли в банківський сектор, що добре для стабілізації економіки, але не для можливості обслуговування боргів",- відзначає експерт.

Не менш складна ситуація і з внутрішнім боргом. І хоч він ніколи не уявляв проблем для обслуговування, так як кожна держава має можливість надрукувати стільки грошей, скільки потрібно, тим не менш, український внутрішній борг продовжує рости і близький до насичення. "Можливості фінансування наших боргів і дефіцитів через внутрішні ринки також близькі до насичення. Про дефолт немає сенсу говорити, але про ризики та напруженості слід пам'ятати",- попереджає пан Юрчишин.

Нульовий дефолт

Разом з тим, Сергій Макацарія, заступник міністра фінансів, директор Департаменту управління державним боргом та міжнародного співробітництва Мінфіну, стверджує, що ймовірність дефолту України за її борговими зобов'язаннями дорівнює нулю. "Весь світ живе в борг. Ми не допустимо дефолту. Ймовірність дефолту - нуль",- заявив він. За його словами, щоденні залишки на валютних рахунках уряду становлять близько $20-25 млрд. Ці гроші практично не конвертуються. Крім того, на єдиному казначейському рахунку передбачений ресурс під дефіцит бюджету. Кабмін Розраховує і на надходження від приватизації "Укртелекому" у розмірі 10 млрд. грн. Таким чином, стверджує чиновник, в 2011 р. проблем з виплатами по боргах не буде.

Так, якщо уряд Юлії Тимошенко готовий було позичати під ефективну ставку близько 30%, то зараз уряд позичає під 7-8% річних, уточнює старший консультант секретаріату Комітету з питань бюджету Верховної Ради Олександр Царук. При цьому за 2008-2010 рр. держборг України у гривневому еквіваленті з урахуванням здійснених запозичень і девальвації гривні збільшився в п'ять разів. На думку експерта, Україні не варто орієнтуватися на проведену розвиненими країнами боргову політику, оскільки для нас актуальна політика бюджетного консерватизму.

Пан Царук упевнений, що нинішній борг потрібно рефінансувати. Крім того, необхідно шукати інші джерела фінансування бюджетного дефіциту, в тому числі за рахунок коштів, отриманих від приватизації.

За словами експерта, зараз у Бюджетному комітеті Ради розглядається бюджетна резолюція. У ній закладаються стратегічні орієнтири для уряду, у тому числі плановий обсяг прямого держборгу - близько 32% ВВП. "Вперше за останні роки уряд відпрацювало середньострокову перспективу управління держборгом. У Бюджетному кодексі, прийнятому в минулому році, на рівні 60% ВВП обмежений не тільки прямий борг уряду, але і гарантований",- розповів пан Царук.

При цьому він нагадав, що в значній мірі дефіцит держбюджету, а відповідно і зростання державних боргів, обумовлений триває рекапіталізацією банків і НАК "Нафтогаз України". По суті, стверджує він, це інвестиції в економіку Росії. При цьому збалансувати бюджет "Нафтогазу України" - куди важливіше завдання, ніж державний. "Якщо державі вдасться перетворити "Нафтогаз" хоча б у беззбиткове підприємство, то проблема дефіциту держбюджету вирішиться автоматично",- стверджує Олександр Царук.


Ключові слова: дефолт в Україні, рівень держборгу, зовнішній борг України

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини