Спецслужби Пакистану помстилися США за вбивство бен Ладена

- 10.05.2011 09:36
Спецслужби Пакистану помстилися США за вбивство бен Ладена

Пакистанська розвідка розсекретила ім'я керівника місцевої секції ЦРУ США у відповідь на проведення американцями спецоперації по знищенню Усами бен Ладена без відома Ісламабаду. Представники пакистанської адміністрації підкреслили, що надалі будь-які несанкціоновані вторгнення збройних сил США на територію цієї країни буде жорстко припиняти і викличуть кардинальний перегляд основ військової взаємодії між двома державами.

Ім'я, яке агентства не називають, з'явилося в місцевих ЗМІ, однак, воно вказане з помилкою в написанні. ЦРУ стверджує, що не має наміру відкликати свого агента з Пакистану.

До подібного методу Ісламабад вдається другий раз за останні півроку. Ім'я попереднього глави відділу ЦРУ в цій країні було оприлюднено після того, як в результаті удару американських безпілотників загинули кілька її громадян. Тоді Вашингтон був змушений відкликати свого розвідника.

Зараз пакистанські військові та розвідка потрапили під вогонь критики усередині країни за те, що, по-перше, не знали про присутності бен Ладена в Пакистані, а по-друге, за те, що не змогли перешкодити американцям у проведенні військової операції в серці країни. Багато місцеві політики відкрито заявляють, що США порушили суверенітет Пакистану.

Раніше США заявили, що не повідомили Пакистан про спецоперації, побоюючись витоку інформації. Пізніше стало відомо, що американський спецназ, який вилетів до особняка бен Ладена на вертольотах, використовував спеціальну систему маскування, не дозволила пакистанським військовим засікти вертольоти з допомогою радарів.

Представник держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що Вашингтон буде вимагати від Пакистану відповідей на питання про перебування бен Ладена на його території до тих пір, поки не отримає їх. "Думаю, ми чітко пояснили, що у нас накопичилися серйозні питання до пакистанського уряду щодо можливої системи підтримки. І ми в певний момент чекаємо відповідей на ці питання" , - сказав Тонер.

"Ми не чекаємо їх швидко, ми розуміємо, що це займе деякий час, але ми будемо чекати, поки не отримаємо відповіді", - сказав Тонер.

За його словами, незважаючи на всі заяви пакистанської влади про недозволенности проведення американцями військових операцій на чужій території, США не виключають проведення подібних спецоперацій і в майбутньому. "При отриманні надійних розвідданих проти когось, хто винен у загибелі тисяч американців і людей з інших країн, ми будемо вживати дії. І ми вважаємо, що маємо повне право на це", - підкреслив Тонер.

У свою чергу прес–секретар Білого дому Джей Карні напередодні заявив, що США не вважають за потрібне вибачатися владі в Ісламабаді за проведення спецоперації без узгодження з ними. "В ході своєї виборчої кампанії Обама заявляв, що якщо бен Ладен буде перебувати на території Пакистану і з'явиться можливість притягнути його до відповідальності, то він піде на це", - заявив Карні.

Разом з тим він сказав, що у Вашингтоні розраховують на швидке усунення розбіжностей з Ісламабадом. "Ми знаходимося в тісному співробітництві з урядом Пакистану і обговорюємо цілий ряд питань щодо знищення Усами бен Ладена. У тому числі це стосується матеріалів, які зібрали наші пакистанські колеги, а також можливого допиту вдів терориста. Ми сподіваємося, що Пакистан проведе ретельне розслідування. І ми, у свою чергу, також перевіримо виконану нами роботу. Сподіваюся, що, незважаючи на існуючі розбіжності, відносини між Вашингтоном та Ісламабадом не зіпсуються. Це в інтересах національної безпеки США", - підкреслив Джей Карні.

Про подробиці операції, проведеної в ніч на 2 травня, розповів в інтерв'ю CBS президент США Барак Обама. Це стало першим публічним виступом глави Білого дому після того, як тиждень тому він оголосив про успішне завершення операції в пакистанському Абботтабаде.

Він висловив припущення, що в Пакистані у бен Ладена, швидше за все, була визначена "мережа підтримки", проте відзначив, що Вашингтону невідомо, чи входили в неї члени керівництва країни. Цей момент повинні з'ясувати закликав пакистанська влада, сказав він.

Кажучи про операції, Обама заявив, що "це були найдовші 40 хвилин" в його житті. При цьому він спростував раніше з'являлися повідомлення, що він і його помічники стежили за подіями "в прямому ефірі". "Ми не могли отримувати інформацію про те, що відбувалося всередині маєтку, і намагалися орієнтуватися на звуки пострілів і розривів гранат", - сказав він.

Американський президент підтвердив, що віддав наказ про початок операції, не знаючи точно, хто саме є господарем маєтку в Абботтабаде. "Я б оцінив шанси як 55 до 45", - уточнив він.

"Звичайно, ризик був величезним, - сказав Обама. - Якби виявилося, що там живе принц з Дубая, а ми до нього послали спецназ, то вийшов би геополітичний скандал". Саме через це глава Білого дому відкинув пропозицію деяких своїх помічників, які пропонували завдати по будівлях ракетний удар. "Ми намагалися уникнути зайвих жертв, - пояснив він, - і тому могли розраховувати тільки на наших людей".

Обама заявив, що прийняте рішення було одним з найважчих" за весь час його президентства. Віддавши наказ про початок операції увечері 28 квітня, він до останнього моменту не був упевнений в її успіху. "Тільки після того, як ми почули, що Джеронимо (кодове ім'я бен Ладена) убитий, я зміг зітхнути спокійно", - розповів він.

У свою чергу пакистанський прем'єр Юсуф Реза Гілані, виступаючи в парламенті країни, назвав абсурдними твердження про те, що Ісламабад допомагав бен Ладену або що його спецслужби некомпетентні. Він оголосив, що обставини проживання голови терористичної мережі в Абботтабаде будуть ретельно розслідувані.


Ключові слова: Осама бін Ладен, Обама, пакістанська розвідка

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини