Травневі ціни здивують, і неприємно

- 29.04.2011 14:19
Травневі ціни здивують, і неприємно

Незважаючи на свята, які "з'їдають" першу декаду останнього весняного місяця, генератори подорожчання товарів і послуг на споживчому ринку країни "працювати" безперебійно, вважають опитані нами експерти. Причому цими генераторами стануть найбільш несподівані речі: від каникулярно-святкового сезону як такого–до ходу військових дій в Лівії.

Війна без правил

Її ведуть і, схоже, не збираються припиняти, гравці світового ринку нафти, постійно що накручують ціни на "чорне золото", відзначає наш експерт, заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. Бойові дії в Лівії активно "підігрівають" цей процес: державам, спрямовуючим в країну свої збройні сили, необхідні колосальні фінанси, які можуть забезпечити в тому числі й ігри на нафтових біржах. Зрозуміло, ситуація у світі відображається на стелах українських азс.

- Якщо світова ціна на нафту не піде вниз, то навіть при нинішньому рівні вартості "чорного золота" у світі бензин в Україні в найближчі тижні подорожчає в середньому на 20 копійок і вище (маю на увазі паливо українського виробництва), - прогнозує експерт. - Бензин європейського класу підніметься до 10,8 грн/л. Це економічно обґрунтований коридор подорожчання. Якщо до економічних факторів "примешаются" політичні, адміністративні, спекулятивні, зростання може бути значно вище.

Дизельне паливо з економічної точки зору дорожчати не повинно - він зараз має цілком обґрунтовану ціну, пояснює експерт. Проте в самому розпалі весняно-польові роботи, попит на цей продукт перевищує пропозицію, в окремих регіонах - значно, оскільки держава так і не зуміла забезпечити аграріїв достатньою кількістю палива за пільговою ціною. Тому експерти прогнозують у травні зростання цін на бензин на рівні 3-7%.

Після свят варто очікувати нової хвилі подорожчання, нагадує Р. Рябцев:

- Напередодні червоних днів календаря оптовики закуповують значно більше палива, ніж звичайно, щоб було чим торгувати на вихідні, коли ринок завмирає. А ось вихід з свят, пожвавлення майже завжди супроводжуються збільшенням.

Море з висоти сезону

Помилуватися кримськими горами і залитим сонцем узбережжям в нинішньому сезоні вдасться не кожному охочому: вартість відпочинку на українських курортах піднімається на 10-18%, підрахували спостерігачі.

- Нічого дивного, - коментує Марія Колесник, аналітик консалтингової агенції "ААА". - Туроператори, готелі, част-ві гравці ринку відпочинку завжди піднімають ціни напередодні сезону.

- Але чи буде попит на їх досить скромні послуги? - міркує експерт туристичного ринку Олена Костомарова. - Вартість відпочинку на вітчизняних курортах в нинішньому сезоні обіцяє перевищити середню вартість відпочинку в Туреччині або навіть країнах Європи. Всі чекають напливу відпочивальників з-за закритих курортів в зоні бойових дій. Проте чи ті, хто звик відпочивати з комфортом, будуть готові платити ті ж гроші за ненав'язливий пострадянський сервіс.

У той же час самі кримчани переконані: ціни не злякають відпочиваючих. "Закінчаться" українські туристи - є в резерві російські і білоруські, в останні роки активно освоюють цей регіон, стверджують вони

Скільки платимо за телефон?

Якщо у вас пакет з похвилинною тарифікацією - абонплата за користування телефоном з 1 травня зростає на 25%. Тобто, городянам замість 19,73 грн за пакет доведеться платити 24,66 грн, селянам - замість 10,51 - 13,14 грн.

Якщо ви користуєтеся телефоном без похвилинної тарифікації, абонплата підвищується на 10%. Тепер у місті платимо не 27,02 грн, а 29,72 грн, в селі замість 12,02 грн - 13,14 грн.

Це - перший етап підвищення вартості послуг фіксованого телефонного зв'язку. Другий очікується восени, повідомили в Нацкомсиии з питань регулювання зв'язку (НКРЗ).

У вересні абонплата може піднятися так: для жителів міст - на 8%, для жителів сільської місцевості - на 25%. Якщо у вас немає похвилинної тарифікації, вартість телефонних розмов буде підвищена на 40%.

Після першого підвищення розцінок кількість щомісячних безкоштовних хвилин буде збільшено з 200 до 400, обіцяють в НКРЗ. Після другого - до 600 хвилин.

Розцінки на понадлімітні хвилини залишаються незмінними: 5,4 коп.

ДУМКА

Микола Підгорний, експерт Всеукраїнської асоціації з питань захисту прав споживачів

Дорогі тости

- Лідери лікеро-горілчаної індустрії в Україні час від часу не залишають спроб підняти ціни на свою продукцію, причому прагнуть зробити це елегантно. Під гаслом боротьби з фальсифікатом та дешевої "неучтенкой" - нелегальної горілкою. Саме цим "соусом" і було приправлено недавнє лист горілчаників на адресу керівництва країни, в якому вони просять розглянути можливість підвищення мінімальних цін. З одного боку, ініціатива начебто благородна: українців прагнуть відучити купувати товар сумнівної якості (очевидно, що "сірі" партії напою навряд чи проходять належний санітарний, якісний контроль і пр.). Знову ж таки, виникає ілюзія: подорожчання горілки кого-то змусить зайвий раз відмовитися від пляшки. Насправді медична статистика свідчить: кількість упивающихся до нестями алкоголіків ніяк не пов'язане ні з цінами на горілку, ні зі зростанням безробіття, ні з падінням зарплат. Немає грошей на пляшку - труяться кремом для взуття.

Спроби горілчаників накрутити ціни, їх постійні розповіді про вкрай низьку рентабельність "бюджетоутворююча галузі", до якої вони відносять себе, - не більше ніж відверте прагнення заробити на новому витку повсюдного подорожчання. Якщо мінімальна ціна за півлітрівку буде не 17,96, як зараз, а 27,7 грн - знайти горілку дешевше 30 грн буде неможливо.

Зауважу, що виробники лікеро-горілчаних напоїв правильно роблять, піднімаючи в черговий раз питання підвищення ціни напередодні літа, - в період, коли попит на їхню продукцію знижується. Таким чином, подорожчання відбудеться максимально тихо і непомітно для споживача. Здаються чи доводи горілчаників представникам влади вагомими і чи буде в результаті дано зелене світло зростання мінімальної ціни, залежить від багатьох факторів. У тому числі - від сили галузевого лобі.


Ключові слова: ціни у травні, травневі ціни, споживчі ціни, накрутка цін

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини