На супутнику Сатурна виявлена гігантська електростанція

- 28.04.2011 14:46
На супутнику Сатурна виявлена гігантська електростанція

Дослідники з США, Італії і Великобританії продовжують обробляти дані, отримані за допомогою зонда Cassini, який літає в околицях Сатурна. І, як випливає з повідомлення НАСА, їм начебто вдалося розгадати одну з численних загадок системи планети-гіганта. І знову вона була пов'язана з Энцеладом - величезним крижаним супутником Сатурна.

І трохи більше місяця тому з'ясувалося, що на Енцеладі під товстим шаром його льоду існує колосальний джерело тепла. Нібито там працюють 20 ТЕЦ сумарною потужністю 15,8 ±3,1 гігавата (1 гігават = 1000 мегават). Це, щонайменше, в 10 разів перевершує попередні оцінки.- Ми припускали, що рівень теплового потоку з надр супутника становить близько 1,1 гігавата, максимум - 5,8, але виявилося, що він набагато вище, - говорить Карлі Хоуетт (Carly Howett) - керівник дослідження з Південно-Західної НДІ (Southwest Research Institute in Boulder, Colo.).

- Ми поки не можемо пояснити, що за джерело працює там, який постачає тепло настільки потужно, - зізнається Карлі. Вона пояснила: вважалося, що надра Енцелада розігріває гравітаційна взаємодія з Сатурном - приливна сила. Трохи - додає радіація. Але продуктивності і того, і іншого не вистачає, щоб генерувати тепло в такій кількості, як це спостерігається.

І ось нове відкриття: Сатурн і Енцелад являють собою гігантську динамо-машину. Планета і супутник пов'язані електрично - немов би проводами. За ним туди-сюди течуть струми колосальної сили. Протяжність "проводів" - 240 тисяч кілометрів. Діаметр самого супутника - 500 кілометрів.

Електростанція в космосі

Кілька років тому все той же зонд Cassini сфотографував дивно явище: Енцелад що-то вивергав з себе на висоту, порівнянну з його розмірами. Фонтани били з гігантських тріщин на поверхні, що одержали назву "тигрові".

Фахівці Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадені (NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif) проаналізували ультрафіолетовий спектр струменів з допомогою приладу Ultraviolet Imaging Spectrograph (UVIS). І прийшли до висновку, що вони швидше за все водяні.

- Потужність струменів, виміряна на висоті 15 кілометрів від поверхні, дозволяє оцінити швидкість їх закінчення, - говорить Кандіс Хансен, що відповідає за роботу UVIS. -

Це 2100 кілометрів на годину, вище швидкості звуку.

Як тепер пояснюють учені, за допомогою цих водяних струменів Енцелад і генерує електричний струм.

Частинки з фонтанів набувають заряд - іонізуються, стаючи плазмою. Її пучки мчать до Сатурна. Рухаються крізь його магнітосферу немов провідники в магнітному полі. В результаті планета-гігант і її супутник стають деталями циклопической динамо-машини. А точніше - МГД-генератора. Він і виробляє струм.

Плазмові провідники, за яким той тече, утворюють в космосі широкі дуги.

Там, де дуга впирається в атмосферу планети-гіганта, виникає світла пляма - так званий авроральный слід. Його вдалося розглянути на знімках Північного полюса Сатурна, переданих зондом Cassini.

Відбиток електричного впливу Енцелада виглядає скромно. Насправді ж він величезний приблизно 1200 кілометрів на 400. Це, по суті, перетин "проводи", що з'єднує планету з супутником.

По ідеї, аналогічний авроральный слід повинен з'являтися і на Південному полюсі. Але його чомусь немає.

На знімках Північного полюса Сатурна добре помітно величезна палаюче кільце, природа якого залишалася незрозумілою. Вчені тепер вважають, що й це світіння викликано струмами, що циркулюють у електричного ланцюга планети і її супутника. Воно свого роду Північне сяйво.

Дослідникам під керівництвом Дональда Гарнета (Donald Gurnett) з Університету Айови (University of Iowa in Iowa City) вдалося навіть записати характерне шипіння, супроводжуюча передачу струму.

На жаль, вчені місії Cassini не повідомляють потужність космічного генератора. Чи не прикинули скільки гігават він виробляє. Або приховують. Але цікаво було б дізнатися, куди можна використати таку кількість електроенергії, яку виробляють планета і її супутник.

Вода в ополонці

Як повідомляє та ж Карлі Хоуетт, потужні "ТЕЦ, що працюють на Енцеладі, і МГД-генератори сильно підвищують шанси на те, що там - під льодом супутника Сатурна, в його тигрових тріщинах - є рідка вода. Тобто, океан. А в нього життя. Деякі вчені серйозно натякають принаймні на молюсків і медуз.

- Енцелад може представляти інтерес для астробіологів, - погоджується Карлі Хоуетт.

Супутник Сатурна включає свої фонтани із завидною періодичністю раз на 1,37 днів (земних), завершивши повний оборот навколо планети.

Нещодавно було виявлено, що фонтани Енцелада містять сіль і органічні сполуки, багаті вуглецем.


Ключові слова: електростанція в космосі, зонд Cassini, супутник Сатурна Энцелад, електростанції на Энцеладі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини