ЦРУ розсекретило "рецепт" виготовлення "прихованих" чорнил

- 28.04.2011 12:02
ЦРУ розсекретило "рецепт" виготовлення "прихованих" чорнил

Центральне розвідувальне управління опублікувало рецепти виготовлення "невидимих чорнила" і ще 5 документів часів Першої світової війни. Документи датуються 1917 і 1918 роками.

Один з рецептів чорнила, якими користувалися агенти відомства в 1917 році виглядав так: "Змішайте 5 драхм арсенату оксиацетона міді і 3 унції ацетону. Додайте 1 пінту амилового спирту (сивушного масла). Нагрійте на водяній бані. Піднімаючий пар розчинить матеріал, заклеивающий конверт". Розвідника попереджають, що вдихати пари заборонено.

В іншому документі, від 1918 року і по написаному-французькою, наводиться формула невидимих чорнила, якими імовірно користувалася Німеччина в Першу світову війну. Можна ознайомитися з документами з архіву Управління військово-морської розвідки часів Першої світової війни. Один з документів, що містить сім формул, надрукований на бланку міністерства торгівлі.

У ньому хімік з Бюро стандартів, зокрема, рекомендує при використанні деяких з складів писати пташиним пером, а не сталевим, щоб уникнути корозії.

Розсекречення будь-яких матеріалів, що належать до "тайнопису", знаходиться в компетенції ЦРУ, і навіть у1978 році їх було заборонено розсекречувати, хоча рівень таємності для частини з них був знижений з "Таємно" до "Конфіденційно".

"Ми серйозно ставимося до нашої обов'язки ділитися історичною інформацією з американським народом в тих випадках, коли вона втрачає таємність", - цитує газета "Труд "слова директора ЦРУ Леон Панетта "Washington Post".

Інший документ містить докладну інструкцію для американських поштових інспекторів і розповідає про те, як виявляти записи, зроблені невидимим чорнилом: у керівництві 50 можливих способів використання прихованих чорнила.

"Існує і низка інших методів, якими можуть користуватися шпигуни і контрабандисти. Залежно від своїх навичок і рівня освіченості вони можуть розміщувати текст під поштову марку, закочувати записки в медичні пігулки і навіть видряпувати повідомлення на нігтях ніг", а потім проявити напис вугільним порошком, пише в керівництві експерт Теодор Кітка.

Можливо, що зараз ці методи здаються наївними і застарілими, навіть ідея про перенесення необхідних хімікатів для невидимих чорнила в накрахмаленном комірці або отглаженном носовому хустці, де радять помістити тканина у воду і отримати розчин для невидимих чорнила.

Виглядає трохи дивно і той факт, що документи подібного роду вважалися секретними близько 100 років, але ЦРУ запевняє, що йдеться про серйозні речі. Методи використання складних невидимих чорнила не змінювалися десятиліттями.

З усіма цими документами і багатьма іншими, можна ознайомитися на сайті ЦРУ в Електронному читальному залі розділу.


Ключові слова: секретний склад невидимих чорнил, невидимі чорнила, чорнила що щезають, ЦРУ

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини