Як правильно підібрати сонцезахисні окуляри

- 28.04.2011 11:54
Як правильно підібрати сонцезахисні окуляри

Дивитися на яскравий, барвистий світ влітку буває просто нестерпно боляче, якщо ви без сонцезахисних окулярів.

При їх виборі зазвичай нас цікавлять два питання: "Мені пасує?" і "Скільки коштує?" Просунуті покупці можуть ще запитати про те, яка захист від ультрафіолету у уподобаної моделі. На чому, власне, питання пересічного споживача до продавця і закінчуються. Але, якщо підходити до вибору сонцезахисних окулярів серйозно, тільки цим обмежуватися не варто.

Завжди треба звертати увагу на матеріал, з якого зроблені окуляри, колір лінз і маркування. Але про все по порядку. Сучасна оптична промисловість використовує для виготовлення сонцезахисних окулярів скло і пластик. Довгий час скляні лінзи вважалися кращим матеріалом, оскільки забезпечують хороший захист від ультрафіолету і менше спотворюють зображення. Скло більш стійке до подряпин, і термін його служби довше. Але в останні роки з'явилися високоякісні полімерні матеріали, нітрохи не поступаються мінеральним (скло), а в чому-то навіть перевершують їх, і багато виробників сьогодні віддають перевагу саме пластику. Для захисту очей від шкідливого випромінювання при виготовленні до складу пластику вводяться спеціальні хімічні сполуки, а на готові лінзи наносяться особливі покриття. Окуляри з такого матеріалу виходять більш легкими і практичними порівняно зі склом, у якого є один істотний недолік - крихкість і травмонебезпечність (тому окуляри зі скляними лінзами не рекомендується носити спортсменам і дітям). У пластика теж є один мінус - спотворення предметів, але це можна перевірити, примірявши окуляри: якщо лінзи якісні, прямі лінії не повинні спотворити.

Звичайно, сонячні окуляри - це модний аксесуар, який додає вам шарму, загадковості і імпозантності. Але все-таки головне їхнє призначення в іншому: послаблювати видиме світло до комфортного відчуття; додатково послаблювати світло синього діапазону, найбільш небезпечний для сітківки ока і є причиною фоторетинитов (світлових опіків сітківки); блокувати світло ультрафіолетового діапазону, що викликає опіки рогівки і кон'юнктивіти; зберігати можливість розрізняти сигнали світлофора. Існує п'ять категорій затемненності лінз у сонцезахисних окулярах:

* 0 - пропускають 80-100% світла (прозорі лінзи або злегка затенени);
* 1 - пропускають 43-80% світла;
* 2 - пропускають 18-43% світла;
* 3 - пропускають 8-18% світла;
* 4 - пропускають 3-8% світла (лінзи дуже темні).

Рожеві окуляри шкідливі для очей
Якого кольору носити сонцезахисні окуляри, залежить від ваших переваг і смаку. Однак при виборі моделі варто враховувати рекомендації лікарів. Далеко не всі модні кольори успішно справляються із захистом наших очей від ультрафіолету. Добре затримують кольоровий потік тільки лінзи класичних, темних кольорів - темно-синій, чорного, темно коричневого. І до речі, в актуальних літніх колекціях нинішнього сезону переважають саме моделі стриманих чорного, коричневого, сірого. У деяких дизайнерів присутні відтінки фіолетового, бузкового.

Світлі скла, а також червоні і зелені, навіть якщо в них ви менше щуритесь від сонця, виконують лише декоративну функцію і є гарним доповненням до одягу. Жовті скла рекомендуються для спортсменів, так як знімають зайве напруження з очей за рахунок того, що підвищують контрастність зображення. А ось горезвісні рожеві окуляри навряд чи полегшать життя: лінзи цього відтінку не рятують від ультрафіолету, не захищають від сонячного випромінювання і змушують очі ще більше напружуватися. І ще: відтінки рожевого негативно впливають на психіку. Якщо у вас хороший зір, вам підійдуть лінзи практично будь-якої форми та кольору, головна умова - максимальна захист від ультрафіолету, бажано 98-100%. Якщо ж ви бачите погано, то без консультації з офтальмологом при підборі сонячних окулярів вам не обійтися.

Захист від ультрафіолету
Найбільш активна і небезпечна для очей синьо-фіолетова частина світлового спектру, так як вона безперешкодно проходить через рогівку і кришталик, а її надлишок призводить до пошкодження сітківки. Від яскравого сонця вже навесні, а влітку тим більше, страждають діти, люди похилого віку, пацієнти з очними захворюваннями, які перенесли операцію на сітківці або рогівці (наприклад, лазерну корекцію зору), а також всі без винятку з очами світлого кольору і світловолосі представники європейські типу. Але і для всіх інших воно не безпечно. Підступність опромінення надлишкової сонячної радіацією в тому, що людина його не бачить і не відчуває, але згодом воно дає про себе знати.

Нормативні вимоги до сонцезахисних окулярів регламентуються національними стандартами. Згідно з ними існують три основні групи сонячних окулярів - косметичні (Cosmetic), звичайні (General) і окуляри високого ступеня захисту (High UV-protection). Косметичні лінзи - рожеві, фіолетові, зелені, блакитні - неефективні для захисту і можуть служити лише як аксесуар. Лінзи високого ступеня захисту необхідні для високогір'я і Заполяр'я, экваториально-тропічних регіонів і умов озонових аномалій. І, нарешті, лінзи General - це літні лінзи, що відповідають вимогам Європи і нашої середньої смуги. Окуляри з підвищеною ультрафіолетової захистом і зниженим пропусканням синій частині видимого спектру можуть бути з лінзами нейтральних, коричневих, зеленувато-бурих кольорів, але не блакитними і не фіолетовими. При виборі очок звертайте увагу на їх маркування. "UVA і UVB" показує в процентному співвідношенні ступінь захисту від ультрафіолетових променів (тип "B" вважається найшкідливішим, а тип "З" поглинається атмосферою). Позначення "UV-400 нм" говорить про те, що дані лінзи захищають від ультрафіолету з довжиною хвиль менше 400 нм (середня довжина світлових хвиль, які доходять до наших очей, - 290-380 нм). Якщо цифра менше 400, значить, частина променів все-таки пропускається. Інформація про захист від інфрачервоного випромінювання ніколи на окулярах не пишеться і, як правило, мається на увазі за замовчуванням. Одні лінзи це роблять краще, інші гірше, наприклад поляризаційні.

Дзеркальна поверхня
Сьогодні виробники оптики пропонують величезний вибір лінз з різними захисними покриттями, які можуть бути багатофункціональними і багатошаровими. Так, окуляри з дзеркальним ефектом створені для усунення відблисків - на море або в сніжних горах. Лінзи, більш затемнені у верхній частині з плавним переходом донизу, будуть гарні, коли потрібна захист лише від яскравих верхніх сонячних променів. Але такий варіант може сприяти швидкої стомлюваності очей, тому бажано, щоб окуляри мали рівномірне затемнення. Сонячні окуляри з поляризационными лінзами успішно нейтралізують blinding блиск, збільшують контрастність і гостроту сприйняття, знижують стомлюваність очей, тому вони незамінні для водіїв і любителів риболовлі.

Просветляющий шар робить лінзу максимально прозорою, тим самим зменшуючи навантаження на очі і знімаючи напругу зору при носінні очок. Зміцнюючі покриття захищають пластикові лінзи від дрібних подряпин, збільшуючи термін експлуатації очок. Hydro-phobic грязеводоотталкивающее покриття при запітніння швидко робить лінзу прозорою, а догляд за очками набагато простіше.

Стежити за світлофором
Для ведення підходять далеко не всі сонцезахисні лінзи. Мінімальна кількість світла, що проходить через лінзу в денний час, повинно бути не менше 8%, а її максимальна світлопоглинання відповідно не може перевищувати 92%. Тому дуже темними окулярами з лінзами 4-ї категорії користуватися при водінні автомобіля не можна. Лінзи насичених кольорів - червоного, зеленого або блакитного - можуть порушити сприйняття сигнальних кольорів регулювання автотранспорту, навіть спотворити сигнал світлофора, а тому теж не підходять для автомобілістів. У темний час доби найбільш безпечні безбарвні лінзи з просветляющими і противоослепляющими покриттями. Краще всього захищають очі водія окуляри традиційних коричневих і сірих відтінків, а також жовтих (медові, золотисті або ніжно-лимонні). Протизасліплюючим ефектом володіють помаранчеві окуляри.


Ключові слова: сонцезахисні окуляри, як правильно обрати окуляри, які окуляри кращі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини