Влада відпускає ціни на їжу

- 22.04.2011 11:04
Влада відпускає ціни на їжу

Влада переглядає перелік соціально значимих товарів, ціни на які підлягають держрегулюванню. Чиновники згодні істотно скоротити цей список в обмін на виконання торговими мережами ряду умов.

Протистояння влади і торговельних мереж у боротьбі за дешеві продукти харчування виходить на новий рівень - сторони домовляються про зниження преса держрегулювання.

Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі бере на себе зобов'язання скоротити перелік соціально значимих товарів, у який на сьогодні, за оцінками представників торговельних мереж потрапляють близько 70% всіх продовольчих товарів в країні. Натомість рітейлери повинні скоротити розрахунки з постачальниками соціальних товарів до 10 днів, скасувати стягнуті з них бонуси і ряд додаткових платежів.

Переговори почалися близько півтора місяці тому, а проект відповідної постанови Мінекономрозвитку має намір оприлюднити вже наступного тижня.

Зараз підлягають держрегулюванню кілька десятків видів продовольчих товарів. На практиці це означає, що місцеві влади мають право встановлювати граничні рівні рентабельності виробництва таких товарів, а також обмежувати торговельну націнку на них ( у більшості випадків вона складає 10%). Крім того, список регульованих товарів, і так просторовий, має здатність неконтрольовано розширюватися. Так, у світлі останніх подій до соціально значущих товарів була віднесена гречка.

"Наші пропозиції готові, нова редакція постанови уряду передбачає значне поліпшення для рітейла" - говорить директор департаменту експертизи та аналізу ефективності державної підтримки Министратва економіки і розвитку Сергій Литвиненко. За його словами, в оновленому переліку соціально значущих товарів залишаться лише найбільш принципові позиції - хліб простий рецептури, борошно вищих сортів, м'ясо і т.д. "Ми прибрали товари, які є люксової групою. Крім того передбачається розділити поняття оптової та торгової надбавки. Також передбачено виключення зі списку, що підлягають держрегулюванню імпортних товарів" , - говорить чиновник.

Зі свого боку представники торгівлі скаржаться, що зарегулироемость галузі досягла в останні місяці апогею, оскільки саме на цьому етапі влади намагаються стримати ціни на продукти. При цьому важелі впливу в уряду є лише на видиму частину сектора, на яку в Україні припадає лише 29% товарообігу (проти 60% наприклад у Польщі). Ще 31% складають СПД і ринки, а решта 40% знаходяться в тіні. "І ці 71% ніяк не регулюються - продавай як хочеш!" - підкреслюють в Мінекономрозвитку. "Як відкритий ритейл ми несемо всю податкове навантаження (загальні податкові платежі по галузі за рік досягають 20 млрд грн - "Дело") і всі тяжкість держрегулювання" - зазначив Ігор Баленко, президент Української торговельної асоціації, голова компанії "Фуршет".

Принципова вимога, в якому поки розходяться влади і торговці - вимога бізнесменів надати право коригувати перелік соціально значимих товарів виключно уряду, а не місцевій владі. "Іноді нам взагалі важко стежити, що вони починають регулювати" , - відзначив представник однієї з торговельних мереж.

Нарікають бізнесмени і на те, що навіть скорочений список регульованих товарів недосконалий. Наприклад, Мінекономіки не розмежував види товарів у рамках однієї категорії, в той час як торговці наполягають на більшої деталізації. "В списку значиться просто "м'ясо". Але якщо не обумовити, що наприклад "заморожене м'ясо" не відноситься до регульованим товарів - не буде завтра замороженого м'яса. Бо холодильник, в якому вона зберігається і саме таке зберігання варто божевільні гроші - хто ж його буде зберігати в умовах обмеженої ціни? В результаті виробник не стане його морозити, тому що торгівля не буде брати. І таких моментів дуже багато" , - пояснює Ігор Баленко.

Як розповідають учасники ринку, спочатку влади намагалися змінити ситуацію на ринку не вносячи змін до законодавчих актів, а закріпивши умови співробітництва в меморандумі. Однак чорновий варіант документа не влаштував ні тих, ні інших. Зокрема, торговці вимагають внести до меморандум пункт, за яким якщо одна зі сторін (малося на увазі уряд не виконає своїх обіцянок, то друга сторона залишає за собою право вийти з меморандуму. Однак, на думку юристів Мінекономрозвитку, така умова мається на увазі самим форматом меморандуму і відомство відмовилося включити його в текст.

Крім того, у рітейлерів вже були невдалі спроби домовитися з владою. "Згадаймо меморандум дворічної давності, який торговельні мережі підписали з урядом Юлії Тимошенко - говорить Петро Кабан директор по зв'язках з держструктурами "МЕТРО Кеш енд Керрі Україна" - "Ми ретельно виконали свої зобов'язання, однак влада залишила без змін багаторазово збільшену вартість ліцензії на торгівлю алкоголем, внаслідок чого наші витрати по даній статті зросли з близько 3,5 тисяч грн в середньому до 260 тисяч грн (залежно від кількості встановлених касових апаратів) для одного торгового центру, а в цілому по компанії тепер вони становлять близько 7 млн. гривень в рік". 


Ключові слова: ціни на продукти, цінова політика, учасники ринка, як влада керує цінами

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини