Знайдена перша галактика у Всесвіті

- 20.04.2011 09:29
Знайдена перша галактика у Всесвіті

Найдавніший зоряний острів виявила група астрономів з Франції, Британії та США. Об'єкт не претендує на абсолютний рекорд відстані, але народився він, судячи з усього, раніше всіх відомих на даний момент галактик.

За інформацією Space.com, найдавніша галактика у космосі виявлено на знімках з орбітальних телескопів Hubble і Spitzer. Причому помітити її вдалося завдяки гравітаційного линзированию. В ролі лінзи виступило скупчення галактик Abell 383, розташоване між далеким зоряним островом і Землею.

За допомогою гавайського телескопа W. M. Keck II дослідники визначили червоне зміщення нової галактики. Воно виявилося рівним 6,027, що свідчить: астрономи побачили галактику такою, якою вона була, коли Всесвіту було близько 950 мільйонів років від роду (повний вік Всесвіту, нагадаємо, близько 13,7 мільярдів років).

Ці цифри не є рекордними - попередня найдавніша галактика розташована ще далі від нас і, відповідно, є, начебто, старої. Але тут є тонкість.

Та галактика спостерігалася, коли їй самій було від роду близько 100 мільйонів років (це можна визначити за параметрами зірок). Якщо відняти це число з віку Всесвіту на момент спостереження (480 млн), отримаємо дату народження тих зірок - 380 млн років після Великого вибуху, або трохи раніше.

Але нова галактика в момент, в якій ми її спостерігаємо, куди старше колишньою. Її зіркам, щонайменше 750 мільйонів років. Це означає, що вони повинні були сформуватися лише через 200 мільйонів років після Великого вибуху!

Досі вчені вважали, що перші зірки і галактики почали народжуватися приблизно через 400-500 млн років після старту" Всесвіту.

Обговорювана точка на хронологічній шкалою знаходиться глибоко у ері реионизации (reionization). І хоча галактики тієї епохи вчені вже знаходили, їх було дуже мало. Адже саме світло від перших галактик відповідальний за іонізацію водню в космосі.

Астрономи припустили, що таких давніх галактик повинно було бути значно більше, просто знайти їх важко через віддаленість і відносно скромних розмірів тих об'єктів. Виходить, що вчені мали рацію. Вдалий кадр з гравітаційною линзированием допоміг упіймати галактику, яка народилася дивно давно.

Дане відкриття проливає світло на одну з самих ранніх епох в розвитку всього космосу, пише membrana. 


Ключові слова: найдавніша галактика, перші зірки, астрономічні дослідження

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини