Експерти спрогнозували курс гривні на другий квартал

- 19.04.2011 13:51
Експерти спрогнозували курс гривні на другий квартал

Курсовий діапазон до кінця другого кварталу становитиме 7,95-7,99 грн за долар, говориться у квартальному звіті компанії Da Vinci AG Ukrainian Economic Trends Forecast.

Так, як повідомили Корреспондент.biz в компанії протягом I кварталу 2011 року курс національної валюти продовжує зберігати відносну стабільність, не виходячи за рамки психологічної позначки 8 грн за долар.

"Незначне ослаблення гривні в кінці березня відбувалося під впливом подій у Північній Африці, Близькому Сході і Японії, які стимулювали імпортерів збільшити валютні резерви. При цьому регулятор прийняв рішення не реагувати на зміну попиту шляхом інтервенцій, що не зробило істотного впливу на позиції національної валюти, зберігши курс у прогнозному коридорі", - говориться у звіті.

Експерти зазначають, що аналіз змін у макроекономічної ситуації в країні свідчить про те, що Національному банку України буде все складніше підтримувати цю стабільність.

Насправді, вважають фахівці, кредити МВФ в незначній мірі сприяли підтримці стабільності гривні, однак відмова від співпраці з Фондом може підірвати стабільність.

Також у звіті констатується, що програма співпраці з МВФ була маяком для інвестиційного та кредитного капіталу, що надходить в Україну, і гарантує певну економічну стабільність в країні.

"Тому зупинка співробітництва може стати негативним сигналом для іноземного капіталу, викликавши переорієнтацію на інші ринки з більш позитивними прогнозами розвитку. Сам по собі цей фактор не несе в собі серйозних ризиків. Однак перший квартал 2011 року продемонстрував ряд тенденцій, які говорять про існування нестабільного фундаменту національної валюти", - вважають у Da Vinci AG.

Зокрема, мова йде про збереження зростання обсягів імпорту споживчих товарів; збільшення на 25% (АППГ) обсягів споживчого кредитування під іноземні товари; зростанні інфляції.

"Це створює умови, в яких темпи зростання інфляції перевищують темпи зміни курсу національної валюти, що змушує населення знову "йти" у долар і вклади в іноземній валюті, сприяючи зростанню попиту", - говорять експерти, і нагадують, що в лютому темпи зростання нових вкладів у гривні скоротилися на 1,1 млрд грн у порівнянні, у той час як вклади в доларах збільшилися в еквіваленті на 0,7 млрд грн.

Згідно зі звітом, збільшення дисбалансу між показниками інфляції і курсу національної валюти веде до втрати цінової конкурентоспроможності економіки і подальшого нарощування обсягів імпорту, що підвищує ризик девальвації національної валюти.

"Сьогодні ситуація починає повторювати сценарій подій 2007-2008 року на фінансовому ринку, що призвів до початку кризи в банківському секторі України. Хоча зміна регуляторної політики Національного банку України і нормативів до фінустанов мінімізувало ризики повторення цього сценарію, за нашими оцінками, загроза починає виходити від негативного торговельного балансу", - попереджають фахівці.

За їх словами, ці ризики можуть актуалізуватися до кінця третього кварталу поточного року.

В той же час, прогноз на II квартал 2011 року дозволяє зберігати оптимізм відносно перспектив національної валюти. "Ми зберігаємо прогноз курсового діапазону на рівні 7,95-7,99 грн. за долар до кінця кварталу", - повідомляє Da Vinci AG.

При цьому експерти відзначають, що може спостерігатися короткочасне порушення балансу між попитом і пропозицією валюти, які будуть нівельовані валютними інтервенціями НБУ для згладжування значних коливань обмінного курсу гривні.

"У той же час, ми зберігаємо свій прогноз щодо ймовірності девальвації гривні до кінця року під впливом негативних змін на світовому ринку, що тягнуть за собою скорочення валютних надходжень в країну", - резюмують експерти. 


Ключові слова: національна валюта, курс валют, ймовірність девальвації гривні, НБУ, курс гривні

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини