5 причин носити сонячні окуляри

- 18.04.2011 10:36
5 причин носити сонячні окуляри

Сонячні окуляри сприймаються все ще як іміджевий аксесуар, а тим часом, їх значення для здоров'я очей куди важливіше.

Наші очі дуже чутливі до зовнішніх подразників, і в погожі сонячні дні їм доводиться дуже важко без додаткового захисту. Її-то і забезпечують сонячні окуляри. Вони захищають очі від найсерйознішого і небезпечнішого подразника - ультрафіолетових променів, активність яких зараз, навесні, росте буквально з кожним днем. Ультрафіолет у великих дозах здатний викликати опік сітківки ока пошкодити рогівку ока і привести до ранньої сліпоти.

Але профілактика сліпоти - це не єдина функція окулярів. Сонячне світло мимоволі примушує нас жмуритися, так проявляється древній захисний інстинкт. Звичка жмуритися засвоюється швидко і надовго, і на додаток до неприємностей веде до появи зморшок. Окуляри полегшують очам навантаження і в той же час оберігають шкіру від появи зморшок. Крім того, вони рятують особу від інших можливих ознак фотостаріння, викликаного сонцем, - пігментації, передчасного в'янення.

Носити взимку і/або літом?

Є дві точки зору носіння сонячних окулярів, і кожна подкрепялется науковими дослідженнями і виводами.

І взимку теж. Одні фахівці упевнені, що інтенсивність сонячних променів в холодний час продовжує залишатися високою. Сніг поглинає пил що знаходиться в повітрі, тоді як саме порошинки розріджують, розсіюють ультрафіолетові промені і роблять їх менш небезпечними. Таким чином ультрафіолет стає інтенсивніше, і носити окуляри взимку треба обов'язково.

Тільки при світлі! На думку інших дослідників, якщо носити окуляри взимку і літом, то може виникнути фотофобія - боязнь світла, при якій навіть цілком нормальне освітлення викликає дискомфорт і біль в очах. Тому носити сонцезахисні окуляри без особливої необхідності не варто. Очі слід привчати до світла, тому що природа сама передбачила захисні механізми для очей. І не варто носити темні окуляри в громадському транспорті, увечері або в похмурі дні оскільки м'які промені сонця потрібні нашим очам. Якщо в похмурий день обмежити доступ денного світла до очей, то зіниці постійно розширюються, і це може привести до порушень роботи зору, а потім, після 40 років, і до глаукоми.

Як вибрати окуляри

1. Шукайте окуляри з наклейкою на лінзі "UV-PROTECTION" - вона підтверджує наявність стовідсоткового захисту очей.

2. Ще одна наклейка на лінзах сонцезахисних окулярів повідомляє про зміст відсотка пропуску світла. Зазвичай він складає від 15% до 60%. Чим більше відсоток, тим стекла світліші. Найоптимальніші для носіння окуляри з пропуском світла 30-40% - дуже темні стелка примушують очі перенапружуватися. Занадто світлі погано захищають очі від сонячної дії.

3. У спортивних моделях для гірськолижного спорту покриття антивідблиску яке поглинає відблиски - "сонячних зайчиків", що виникають на лінзах. Деякі виробники застосовують його і класичних сонцезахисних окулярах.

4. Ще один нюанс - мультипокриття. Воно забезпечує максимальний комплексний захист стекол.

5. Якщо у вас проблеми із зором, можна підібрати сонцезахисні окуляри з діоптріями. Їх роблять на замовлення: ви вибираєте оправу, а лінзи до неї вам виготовляють по вашому рецепту.

6. На недорогих моделях дужки кріпляться гвинтиками або заклепками. Заклепки прийнятніші - гвинтики з часом розбовтуються. У дорогих оправ дужки кріпляться флексовыми шарнірами. Таке кріплення легко розпізнати: дужки злегка відгинаються в різні боки коли при інших кріпленнях вони щільно зафіксовані і складаються тільки в одному напрямі. Кріплення флексовыми шарнірами робить носіння окулярів комфортним: дужки не давлять за вухами.

Модні окуляри - окуляри "котяче око"

Мода на ретро в оптиці виразилася в тому що тепер модні окуляри - це окуляри з витягнутими куточками. Популярність окулярів "котяче око" нестримно набирає обороти, цієї весни подібна оправа - справжній хіт. 


Ключові слова: ультрафіолетові промені, носіння сонячних окуляр, окуляри від сонця

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини