Запивати їжу корисно чи шкідливо?

- 15.05.2012 16:29
Запивати їжу корисно чи шкідливо?

Одні запивають їжу, інші, навпаки, стверджують, що запивати шкідливо, мовляв розбавляється шлунковий сік. А як тоді бути з першими стравами? Адже в обід корисно поїсти суп або бульйон.

Медики кажуть, що пити під час їжі або після, - підкаже сам організм. Якщо ви з'їдаєте вранці пару тостів, в яких води, як кіт наплакав, то тут просто необхідна волога для вашого організму! А ось після баночки йогурту вам навряд чи захочеться попити чай. Тут уже або одне, або інше.

Якщо людина харчується у своєму звичайному режимі, найчастіше необхідності запивати їжу не виникає. Але зауважте, варто опинитися за святковим столом, як напої ллються рікою. У цьому є фізіологічний сенс. Щільна і пряна їжа, та ще з соліннями, копченостями сильно подразнює стінки шлунка, змушуючи його виділяти більше соку. А значить, і необхідно більше рідини для перетравлення. Недарма ж іспанці, французи, македонці і інші народи, що вподобали до гострих страв, завжди ставлять на стіл карафу з водою. 

 У здоровій їжі міститься необхідна організму рідина. Огірки та помідори на 95% складаються з води, в м'ясі її 50-70%, у хлібі - 35%. Плюс суп, у якому вологи більше ніж достатньо. 

Як відомо, вода не тільки камінь точить, а й розчиняє практично всі, допомагаючи хімічних сполук взаємодіяти один з одним. Щоб підтримувати обмін речовин на належному рівні, зберігаючи ясний розум і хорошу фізичну форму, організм потребує в безперебійному водопостачанні. Середня норма - 8 склянок рідини невеликими порціями протягом дня.

 Шкода полягає в тому, що запиваючи після кожного шматочка, людина ковтає повітря в 10 разів більше, ніж зазвичай. Це «проковтнуте» повітря становить до 70% газів, що знаходяться в травній системі. Така кількість просто не встигає всмоктатися в кров. Живіт починає вести себе неналежним чином: здувається, бурчить. І якщо випити мінералки з бульбашками, це лише посилює проблему. 

 Все потрібно в міру! Якщо пити багато рідини під час або після їжі, розведене надміру вміст шлунка втрачає бактерицидні властивості. Соляна кислота розчиняє цвяхи, не кажучи вже про всякі там кишкових паличках, дизентерійних амебах і холерних вібріонів, яка так і тягне влаштувати революцію у вашому животі. Виходить, що, запиваючи їжу, можна запросто заробити харчове отруєння або кишкову інфекцію. До перших страв це правило не відноситься: у супі і бульйоні містяться екстрактивні речовини, що стимулюють соковиділення.  


Ключові слова: запивати їжу, споживання рідини, травлення

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Грант на освіту у 2025 році: як отримати фінансову підтримку студентам У 2025 році для українських студентів зберігається можливість отримати
- 19.08.2025 10:38
Календарь каникул 2025-2026 учебного года На организацию обучения и каникул оказывают непосредственное влияние
- 19.08.2025 10:34
Календар канікул 2025–2026 навчального року Педагогічна рада кожної школи може коригувати їх
- 19.08.2025 10:31
Яка ширина Сонця в км? Сонце - найближча до нас зірка, без якої неможливе життя на нашій планеті.
- 19.08.2025 10:16
Відмова від Криму і НАТО: Трамп натякнув як Зеленський може закінчити війну Президент США Дональд Трамп зробив чергову гучну заяву щодо
- 18.08.2025 13:59
Зеленський у Вашингтоні: мир має бути справжнім і тривалим, а не формальним, як у минулому Президент України Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до
- 18.08.2025 13:44
Биткоин-казино. Особенности, преимущества и риски Игра на деньги в биткоин-казино 💰 Как работают такие платформы и какие у них особенности 🔥 Главное отличие крипто-казино от обычных ✅ Стоит ли играть в них ❓
- 18.08.2025 12:56

Всі новини