Що і як приготувати до великоднього столу

- 04.05.2013 16:21
Що і як приготувати до великоднього столу

Серед безлічі свят, які так люблять відмічати в Росії, ось вже багато століть осібно коштує Світле Христово Воскресіння. Великдень, найрадісніший і веселіший весняне свято, символізує собою перемогу життя над смертю, весни над зимою оновлення природи і людей. І, звичайно ж, це світле свято несе з собою віру, любов і надію, будить в нас тепло і доброту.

Само собою зрозуміло, що жодне свято, а вже тим більше Пасха, не може обійтися без веселого і щедрого застілля. Здавна великодній стіл відрізнявся від будь-якого іншого святкового столу особливою пишністю, різноманітністю блюд і красою. У заможних будинках до пасхального столу традиційно подавали 48 різних блюд, по числу днів минулого Великого Поста. До святкового столу починали готуватися з Чистого Четверга. Запікали четвергову сіль, фарбували і розписували великодні яйця, укладаючи їх потім на зелень вівса або пшениці, яку спеціально вирощували до свята. Готували паску, пекли млинці, паски, баби і пасхальні пряники у вигляді голубков, півників, зайчиків і яєць. Не забували приготувати і скоромних харчів. Запікали баранчика готували окости і телятину. Рибних же блюд до великоднього столу не подавали зовсім. Не було прийнято подавати і блюд гарячих, адже великодній стіл у наших предків залишався накритим увесь Світлий Тиждень.

Особливе ж місце серед усіх пригощань святкового великоднього столу займала їжа обрядова - сирна паска, паска і фарбовані яйця. Ці три блюда готувалися в кожних, навіть найбідніших, будинку. І досі в кожній сім'ї дбайливо зберігаються свої, перевірені часом улюблені рецепти пасок і пасок. Рецептів цих не визнати, чего-чего тільки не використовують хазяйку для того, щоб традиційні пасхальні пригощання вийшли б найсмачнішими, самими незвичайними, самими нарядними. Рідкісні горіхи і спеції, цукати і свіжі фрукти варення і солодкі соуси, ром, херес, мадера - усього і перерахувати неможливо. Великдень - це справжнє свято фантазії для хазяйок досвідчених і проба сил і умінь для хазяйок початківців.

До вашої уваги - найбільш важливі поради і секрети про те, що можна приготувати на Великдень, які обов'язково допоможуть вам приготувати по-справжньому смачні традиційні пасхальні блюда.

1. Для приготування паски вам обов'язково знадобиться пасочниця - спеціальна роз'ємна форма, що складається з чотирьох пластинів. Внутрішня сторона пластинів пасочниці зазвичай прикрашена буквами ХВ і зображеннями хреста, списа, паростків і кольорів. Виготовляють пасочниці з самих різних матеріалів, проте кращими на сьогодні вважаються традиційні дерев'яні або сучасніші пластикові. Звичайно, пластикова пасочниця зручніша з гігієнічної точки зору (її легше мити вона не може забитися залишками сиру і вершків і тому подібне), але хіба може холодний пластик порівнятися з теплом і живою ніжністю дерева? Так або інакше, вибір за вами. Купуючи пасочницю, обов'язково перевірте, чи легко вона збирається і чи щільно прилягають пластини один до одного.

2. Готують паску з сиру, вершків, олії і різних смакових добавок (горіхів, цукатів, цедри, прянощів). Дуже важливо правильно вибрати продукти, з яких ви готуватимете. Особливу увагу звертайте на свіжість сиру, олії і вершків! Тільки з дуже свіжих інгредієнтів ви зможете приготувати по-справжньому смачну і ніжну паску. Сир постарайтеся вибрати свіжий, однорідний і сухий. Перед приготуванням двічі протріть його через сито. Не пропускайте сир через м'ясорубку! Протертий через сито сир вийде ніжним, легким і повітрям. Пропущений же через м'ясорубку - роздавленим і пом'ятим. Вершки постарайтеся узяти 30%-і, жирні і густі, вершкове масло - м'яке, пластичне і найсвіжіше. Для збивання сирної маси найзручніше скористатися міксером тоді паска вийде м'якою, ніжною і насиченою повітрям і легкістю.

3. Добавки для паски кожен вільний вибрати за своїм смаком і можливостями. Головним критерієм при виборі добавок має бути їх свіжість. Адже навіть невеликий запах затхлості або плісняви від горіхів або цукатів може звести нанівець усі ваші праці по приготуванню паски. Горіхи ретельно переберіть, очистите від шкірки, обсмажте і подрібните. Ізюм і сухофрукти ретельно промийте і осушите на рушнику, цукати дрібно наріжте і замочите в ромі або коньяку, цедру натріть заздалегідь. Сухі прянощі (кардамон, бад'ян, імбир) смелите в кофемолці. Натуральну ваніль можна замінити ванільною есенцією або ванільним цукром (перше прийнятніше).

4. Паски готують трьох видів - сирі, варені і заварні. Давайте розпочнемо з найпростішої сирої паски. Два кілограми сиру ретельно протріть через сито. 150 гр. м'якого вершкового масла розітріть дочиста з 150 гр. цукру. Не припиняючись розтирати додайте до олії з цукром 150 мл сметани по столовій ложці за раз. Розтирайте всі разом до повного розчинення кристалів цукру. З'єднаєте отриману масу з сиром і ретельно збийте за допомогою міксера. У самому кінці додайте горіхи, цукати, прянощі і ретельно але обережно перемішайте. Готову сирну масу помістите в пасочницю, що вистилає марлею, накрийте денцем або блюдцем і приберіть в прохолодне місце на 10 - 12 годин.

5. Трохи складніше приготувати паску варену. Один кілограм сиру протріть через сито, додайте 200 гр. розтопленого вершкового масла, ретельно перемішайте, додайте 400 гр. сметани і перемішайте все ще раз. Не припиняючись розтирати масу, введіть по черзі 5 свіжих яєць. Перекладете масу в каструлю з товстим дном, поставте на вогонь і доведіть до кипіння при постійному помішуванні. Ретельно стежите, щоб маса не пригоріла! Як тільки сирна маса закипить, зніміть каструлю з вогню і, по можливості, швидко охолодите (наприклад поставивши в таз з холодною водою), не припиняючись помішувати. У охолоджену сирну масу додайте 2 склянки цукрової пудри, горіхи, цукати і прянощі за смаком. Збийте всі разом за допомогою міксера. Готову сирну масу помістите в пасочницю і приберіть в прохолодне місце на 12 годин.

6. Найніжнішою і смачнішою виходить паска заварна. Протріть через сито 500 гр. сиру. Два жовтки розітріть дочиста з ½ склянки цукру, влийте 2 ½ склянки молока і прогрійте суміш на водяній лазні до загусання, часто помішуючи. Стежте, щоб суміш не закипала! Гарячу суміш перелийте в глибокий посуд, додайте 100 гр. вершкового масла, ванільний цукор, горіхи і цукати, усе ретельно перемішайте. Помалу додайте до вашої суміші сир, ретельно перемішуючи, і у кінці приготування швидко збийте паску міксером. Готову паску помістите в пасечницу і приберіть на холод.

7. Нескінченна кількість рецептів приготування пасок здатна уразити своєю різноманітністю будь-яку уяву. Випікають паски, звичайно, рано вранці у Велику П'ятницю. Проте усю підготовчу роботу слід зробити заздалегідь. Очистите обсмажте і истолките горіхи; промийте, замочите і осушите родзинки і сухофрукти; переберіть і подрібните цукати (не забудьте замочити їх на 10 - 12 годин в ромі або коньяку, це надасть їм додатковий аромат, смак і ніжність). Заздалегідь вимийте форми для випікання пасок змастіть внутрішні стінки олією, застелите дно промасленим пекарним папером, посипте стінки і дно тонко стовченими панірувальними сухарями. Не забудьте підсушити і ретельно просіювати борошно. Дріжджі краще всього використовувати пресовані, а не сухі.

8. Як і інші вироби із здобного тіста, паски можна приготувати опарным і безопарным способом. Давайте приготуємо найпростішу безопарный паску. Розведіть 30 гр. дріжджів в невеликій кількості теплого молока. Дві склянки борошна змішайте з однією склянкою теплого молока потім додайте ваші вспенившиеся дріжджі, ретельно замісите тісто, перекладете його в каструльку, накрийте рушником і поставте в тепле місце. Коли тісто збільшиться в об'ємі удвічі, додайте 5 жовтків, розтертих з ½ склянки цукру, 250 гр. розтопленого (але не гарячого!) вершкового масла, сіль за смаком і ретельно перемішайте. П'ять білків збийте міксером до стійкої піни і обережно введіть у ваше тісто. Якщо тісто вийшло занадто вже рідким, додайте борошна до потрібної густини. Додайте до вашого тесту горіхи, цукати цедру і прянощі за смаком. Дайте тесту піднятися ще раз, потім ретельно вимісите і розкладете по формах для випікання. Заповнюйте форми не більше ніж на половину їх об'єму. Дайте тесту піднятися врівень з краями форми і випікайте в духовці, розігрітій до 180 гр., до готовності.

9. Ще одним традиційним пасхальним блюдом, абсолютно марно забутим в наші дні, були пасхальні баби - легка, пориста, повітряна випічка з ніжним смаком. Давайте відновимо справедливість і випечемо на Паску мереживну бабу! Десять жовтків розітріть дочиста з 2 склянками цукру, додайте 2 склянки борошна і 50 гр. дріжджів, розлучених в 1/3 склянки молока. Збивайте всі разом міксером впродовж 15 хвилин. Окремо збийте до стійкої піни 10 білків. Додайте білки до вашого тесту і акуратно перемішайте. Готовим тестом заповните до половини об'єму змащену олією форму для випікання. Дайте тесту піднятися врівень з краями і випікайте в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці до готовності.

10. Ще смачнішою і ароматнішою виходить пасхальна баба, приготована з сиром і родзинками. Чотири жовтки розітріть дочиста з 1 ½ ст. цукру, додайте 500 гр. сиру і ретельно розітріть ще раз. Білки, що залишилися, збийте до стійкої піни. До сирної маси додайте 2 склянки родзинок, ½ ч. ложки меленої кориці, збиті білки, сіль за смаком. Акуратно, але ретельно перемішайте ваше тісто. Форму для випікання змастіть топленим маслом і посипте панірувальними сухарями. Викладете ваше тісто у форму і акуратно розрівняйте. Сбрызните згори топленим маслом і посипте меленим мигдалем. Запікайте в заздалегідь розігрітій духовці до утворення рум'яної кірочки.

Тож смачного вам і веселих Свят!


Ключові слова: секрети приготування паски, великодня паска, сирна паска, рецепт паски, Великдень 2012

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини