У Франції заборонили мусульманкам надягати паранджу

- 11.04.2011 11:27
У Франції заборонили мусульманкам надягати паранджу

Франція стала першою в Європейському союзі, що заборонила носіння на публіці одягу, яка закриває обличчя.

Закон про заборону паранджі, ініційований особисто президентом Франції Ніколя Саркозі, вступив в силу 11 квітня. За появу в громадському місці в убранні, що закриває обличчя, жінці тепер загрожує штраф у 150 євро. Але мусульманки, які носять паранджу, не здаються готовими коритися новим заборонам.

У Трапп, одному з рідкісних містечок Франції, де можна лише випадково побачити жінок у паранджі на вулиці, вступ в силу закону здається забороненою темою. «У мене є можливість зняти її. Але моїм вибором було носіння паранджі», - пояснює Каріма, 25-річна студентка історичного факультету.

Не в приклад двом жінкам у паранджі, які відмовилися давати свої коментарі на цю тему, Каріма висловлюється абсолютно відкрито, але не хоче називати своє прізвище, так як вона проти нового закону. Вона запевняє, що якщо її зупинить поліцейський за носіння паранджі, то вона її зніме, але як тільки поліцейський опиниться поза полем зору, вона тут же її надіне знову. Якщо це не вийде, то вона буде залишатися вдома і, можливо, залишить Францію.

З майже 5 млн мусульман у Франції, за запевненнями влади, носять паранджу максимум 2 тис. жінок. Але для кожної з них зняття паранджі стало би подією з незвичайним. «За нею ховається духовність», - пояснює Каріма, чиї батьки є вихідцями з Алжиру.

Вона думає, що з-за цього закону жінки ризикують бути замкненими будинку. «Якщо я її зніму для поліції і це буде занадто принизливим, то, можливо, я залишуся вдома », - підкреслює вона. «Якщо це стане нестерпним і перетвориться на переслідування, то я поїду з Франції», - запевняє Каріма.

На думку Фархада Хосрохавара, члена правління Вищої школи соціальних наук (EHESS), питання паранджі став проблемою, «тому що люди бояться». Але, стверджує він, незважаючи на заборону, дійсність не зміниться для багатьох жінок, які носять паранджу, тому що місцеві влади будуть закривати очі. «Це щось на зразок компромісу на місцях», - підкреслює він.

Президент Франції вперше запропонував заборонити носіння паранджі у Франції 22 червня 2009 року. Це питання протягом багатьох місяців був у центрі уваги в країні. «Паранджа не раді на території Республіки», - запевнив тоді глава держави, виступаючи перед парламентом у Версалі.

Вже у березні Ніколя Саркозі звільнив свого радника з питань інтеграції Абдеррахман Дахмана за критику генерального секретаря правлячої партії UMP Жан-Франсуа Копе. «UMP на чолі з Копе - це лихо для мусульман», - заявив тоді Дахман. «Особисто я знаходжу дурним робити закон для 150 осіб. Вони це роблять, тому що їх це забавляє. 98% мусульман ведуть світський спосіб життя і не носять паранджу. І в цьому випадку це питання не належить до моєї компетенції, - пояснив він. - Моє завдання на сьогоднішній день - це повага мусульман у Франції», - сказав Дахман.

Закон, що забороняє приховувати особа в громадських місцях, був прийнятий парламентом в остаточній версії 14 вересня минулого року, 7 жовтня його схвалив Конституційна рада, що зробив застереження, що ця заборона «не буде обмежувати свободу релігії в місцях богослужінь, доступних громадськості».

Закон передбачає, що «ніхто не може в громадських місцях носити одяг, призначену для приховування особи». Громадські місця визначаються як «громадські дороги, місця, доступні громадськості або призначені для громадських служб».

На порушників накладатиметься штраф у розмірі 150 євро, до якого може додатися (або піти за ним) «випробувальний термін громадянства». Текст закону також передбачає покарання всіх людей, які змушують жінок носити паранджу. Їм загрожує один рік позбавлення волі і штраф у розмірі 30 тис. євро. Санкція подвоюється, якщо паранджу будуть змушувати носити неповнолітніх.

У суботу супротивники заборони спробували провести в центрі Парижа мітинг проти закону, але він був розігнаний поліцією. Під час маніфестації був затримано 61 учасник. Один з молодих мітингувальників, втрачаючи терпіння, заявив: «Ми у себе вдома. Франція скоро стане нашою. Нас вже 10 мільйонів. Ось побачите, нас скоро буде 20 мільйонів. І тоді ви вже не зможете нам заборонити що-небудь». 


Ключові слова: носіння паранджі, мусульманки в Франції, Ніколя Саркозі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини