Страви на Великдень. Рецепти та поради
- 04.05.2013 11:30Великдень - головне християнське свято в пам'ять воскресіння Христа.
На Святій тиждень готуються спеціальні страви, яікі освячуються в пасхальну ніч.
Найбільш популярні пасхальні страви - це паска і куліч.
Великоднем православні християни називають сир, приготований у вигляді усіченої піраміди або конуса. Великдень робиться з сиру, сметани, з додаванням олії, яєць, цукатів, родзинок і різних прянощів.
Існує кілька різновидів пасок: сирі - приготовані з сирих продуктів, заварні - частково або повністю заварюється і запечені - запікають у печі в спеціальних формах.
Паска - це пасхальний хліб, приготовлений з дріжджового здобного тіста з різними добавками і має форму циліндра з заокругленим верхом, облитий глазур'ю або обсипаний цукровою пудрою.
Особливою любов'ю у християн користуються великодні фарбовані яйця або яйця-писанки.
Фарбувати яйця можна в один колір, проварюючи їх у воді з додаванням натуральних або штучних барвників, або розписувати різними малюнками за допомогою спеціальних фарб.
Найбільш широко поширена забарвлення великодніх яєць за допомогою лушпиння цибулини, після чого яйця набувають яскравого червоно-коричневого кольору.
Є кілька свят, пов'язаних з Воскресінням Христовим.
У них немає постійних дат, а день святкування відраховується від Воскресіння.
ЛАЗАРЄВА суботу І Вхід Господній у Єрусалим
- Субота і неділя до Великодня;
ВОЗНЕСІННЯ
- Четвер, 40 днів після Великодня;
СВЯТА ТРІЙЦЯ (Зішестя Святого Духа на апостолів)
- Неділя, 50 днів після Великодня;
ВСІХ СВЯТИХ
- Неділя, через тиждень після Святої Трійці;
Для наших читачів - рецепти смачних страв, які не важко приготувати навіть починаючим кулінарамю.
Рецепт ванільної паски з цукатами.
Продукти:
* 600 гр. сиру
* 3 склянки вершків
* 1 склянка цукру
* 1 пачка ванільного цукру
Приготування:
Сир ретельно протерти, влити вершки поступово, не поспішаючи і перемішати. Покласти в тонку бавовняно-паперову серветку і підвісити, щоб дати сироватці стекти. Додати цукор, ваніль, цукати та ізюм - ретельно перемішати, викласти у форму, застелену тонкою тканиною, накрити дощечкою і поставити під гніт. Через 2 години дістати, викласти на блюдо і прикрасити цукатами.
Куліч мигдальний
Склад продуктів:
Робимо опару:
0,5 склянки молока, 1 чайна ложка цукру, 2 ст ложки з невеликими гірками борошна, 35 - 40г свіжих дріжджів
Тісто:
4 склянки борошна (600 - 650г), 100г мигдаля, 100г вершкового масла, 200г сметани, 2 яйця, 1 склянка цукру, 1 ч ложка солі, при бажанні - 0,5 склянки родзинок, при можливості - 2 - 3 ядра гіркого мигдалю або 5 - 7 крапель мигдалевої есенції
Молоко підігріти до теплого.
Змішати цукор з борошном та дріжджами. Влити молоко. Перемішувати до повного розчинення дріжджів.
Поставити ємність з опарою в гарячу воду до збільшення обсягу в 5 разів.
Якщо мигдаль сушений і не чищений, залити його окропом на 2 - 3 хвилини, шкірку зчистити. Чистити можна руками окремо кожне ядро або загорнути все ядра в рушник, гарненько потерти, щоб шкірка відійшла, і вибрати чисті ядра.
Покласти мигдаль в духовку при t = 200 - 220 ° C на 5 - 7 хвилин до придбання легкого рожевого кольору.
Мигдаль пропустити через м'ясорубку.
Як потім виявилося, мелений мигдаль хоч і додає тісту розсипчастість, але на смак відчувається погано. Тому я рекомендую частина мигдалю покришити досить великими шматочками.
А ще краще 1 склянку мигдалю провернути через м'ясорубку, а додаткові 0,5 склянки подрібнити до розміру горошини або навіть більшими.
У велику миску вилити опару. Всипати цукор, сіль, мигдаль. Влити сметану, яйця і розтоплене вершкове масло.
Все перемішати. Покласти промитий і обсушенний родзинки. При можливості додати 2 ~ 3 розмелених ядра гіркого мигдалю або 5- 7 крапель мигдалевої есенції. Якщо вони відсутні, покласти ванілін.
Всипати 3 склянки борошна, перемішати ложкою чи виделкою. Вийде густе липке тісто.
На стіл насипати ще 1 склянка борошна і вивалити тісто.
Місити руками до тих пір, поки тісто не вбере в себе все борошно.
Тісто вийде трохи вологі, але за рахунок олії не буде сильно прилипати до рук.
Скачати тісто в кулю, накрити зверху плівкою і залишити в теплому місці до збільшення у 2 рази.
Тісто, що підійшло обмять.
На дно форм для пасок покласти кружечки паперу для випічки.
Розкласти тісто за формами так, щоб форми були заповнені на 1 / 2 висоти.
Тісто зверху змастити водою.
Залишити до того моменту, коли тісто підніметься майже до верху форм (не доходячи 1 - 1,5 см до краю).
Духовку розігріти до t = 200 - 220 ° C. Паски змастити водою і дуже акуратно перенести форми з тестом в духовку.
Через 7 - 10 хвилин верхня скоринка пасок зарум'яниться. Духовку дуже обережно прочинити, на паски покласти фольгу або змочені листки паперу, духовку закрити, вогонь зменшити на 40 ° C, тобто до t = 160 - 180 ° C.
Готову паску обсипати цукровою пудрою чи облити цукровою глазур'ю.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 16.04.2024 10:32
- 16.04.2024 10:09
- 15.04.2024 13:56
- 05.04.2024 11:23
- 01.04.2024 13:10
- 01.04.2024 12:58
- 01.04.2024 12:48
- 27.03.2024 13:03
- 25.03.2024 11:19
- 24.03.2024 09:07