Чиновникам допоможуть з кредитами, але заборонять працювати з ріднею

- 08.04.2011 10:04
Чиновникам допоможуть з кредитами, але заборонять працювати з ріднею

 Незабаром життя чиновників може круто змінитися. Рада прийняла новий законопроект «Про держслужбу» (поки що в першому читанні), він повинен запрацювати в 2012 році.

У документі прописані мінімальні умови, необхідні, щоб зайняти ту чи іншу посаду. Так, стати керівником патронатної служби міністра, наприклад, зможе лише людина з вищою освітою та досвідом роботи не менше 8 років, або 5, але на посаді співробітника цієї самої служби. Заборонено і підпорядкування близьких родичів один одному (чоловік, дружина, син, брат) - це, до речі, прописано і в антикорупційний пакет, який скоро повинні прийняти.

Крім того, чиновники повинні будуть щороку здавати іспити (керівник буде оцінювати, як вони впоралися з дорученнями), а новачки - двічі на рік. Причому якщо провалять іспит, - можуть позбутися не тільки премії, а й роботи. Якщо ж здали успішно, отримують 3-5% надбавки до зарплати. Щоправда, керівники структур іспити здавати не будуть.

Є в новому законопроекті і досить цікаві норми. Скажімо, чиновника можна перекласти з однієї посади на іншу (без зменшення зарплати) навіть без його згоди. Крім того, його можна спрямувати працювати в район стихійних лих або епідемії, на ліквідацію аварії. Правда, не більше ніж на рік, тільки якщо дозволяє здоров'я і якщо в нього немає дітей-інвалідів та дітей до 14 років.

Є й ряд істотних бонусів. Так, після трьох років служби чиновник отримає право на компенсацію від держави полуставкі кредиту на житло (тобто людина бере кредит під нинішні несусвітні 16-20%, а віддає - під 8-10%, що навіть менше, ніж було до кризи). Ще держслужбовцям підвищать зарплату. Найбільш дрібним клеркам, які зараз отримують близько 1000 грн., Обіцяють платити оклад у дві мінімальні зарплати (тобто майже 2000 гривень). Більше будуть заробляти і ті, хто стоїть у табелі про ранги вище. Але поки що важко сказати - наскільки.

Крім того, за кожен рік служби чиновникам будуть додавати один день до відпустки: «Відтрубити» 5 років - відпочиваєш 35 днів (але не більше 45).

Що це дасть. «Компенсації по іпотеці і високі зарплати підвищать привабливість держслужби. Людина буде дорожити посадою - отже, корупція знизиться, - каже політолог Вадим Карасьов, який працював у Секретаріаті Ющенка. - Іспити - це теж правильно. Але проводити їх повинні не безпосередні керівники, а незалежна комісія. Інакше чиновник буде повністю залежимо від свого шефа ». «Насправді є внутрішні інструкції про те, який стаж має бути у людини, щоб він став заступник губернатора, але це завжди ігнорували. Щодо зменшення корупції: рядові чиновники і так хабарів не беруть. Їм їх просто не несуть. А начальник департаменту «хлібного» міністерства може за рік відмити до $ 1 млн. Не думаю, що тепер щось зміниться. Щоб змінилося, треба, як в Грузії, посадити десяток високих чиновників. Єдине, що може дати цей закон, - залучити на держслужбу молодь », - розповіла нам екс-чиновник Ганна. «Причому, швидше, в регіонах: там зарплата 2 тис. - це непогано, а 4-6 - зовсім добре. Сьогодні молодь йде на держслужбу лише для досвіду, на один-два роки. У обладміністраціях працюють вчорашні випускники і люди передпенсійного віку. Робота робиться вкрай повільно, і о 18 годині там вже нікого немає. Чи стануть вони краще працювати? Може бути. Але тільки якщо цього буде вимагати безпосередній начальник », - розповіла нам екс-співробітниця однієї з обладміністрацій Анастасія.

Нове життя чиновника.

Граничний вік перебування на держслужбі - 65 років (до цих пір було 60 років для чоловіків і 55 років для жінок). Але це не означає, що чиновник не може раніше піти на пенсію. Пенсійний вік залишається тим самим.

Замість 7 категорій і 15 рангів держслужбовців вводяться 9 рангів та 5 груп від А до Д, і по 4 підгрупи в кожній. Скажімо, у підгрупу А1-Д1 потраплять співробітники Адміністрації президента, РНБО, Апарату ВР, Центрвиборчкому, Вищої ради юстиції. А підгрупи А4-Д4 - це для районних адміністрацій.

Мінімальна зарплата чиновника (райадміністрації) повинна становити 2 мінзарплати по країні. Зараз - це 1920 грн., Однак цей пункт обіцяють ввести лише в 2013 році. Максимальна - (співробітники АП) - не більше ніж в 10 разів перевищувати зарплату співробітників райадміністрації. Крім зарплати, чиновнику покладаються надбавки та премії. Премії виплачують раз на рік, а для тих, хто займає посади групи Д, - 2 рази на рік. Премія може становити 1-3 окладу чиновника - залежить від того, наскільки успішно він здає іспити.

Кожен рік (а для чиновників групи Д - двічі на рік) начальник оцінює результати службової діяльності його підшефних (перевіряється, як вони виконують накази і доручення). Оцінки може бути три: негативна, позитивна і відмінна. Якщо чиновник отримав незадовільно - йому не підвищать зарплату і зобов'яжуть через три місяці іспит перездати. Не здав - звільнений (це не стосується держслужбовців групи А).

 Після трьох років служби чиновник має право отримати кредиту на придбання (будівництво) житла зі знижкою в 50% на ставку кредиту.

При виході на пенсію чиновнику виплачується допомога у вигляді 10 зарплат (але тільки в тому випадку, якщо у нього є 10 років стажу на держслужбі). А сама пенсія держслужбовця становить 80-90% його окладу (за кожен додатковий рік служби понад зазначених 10 років йому додають 1% до пенсії). У разі смерті пенсіонера-держслужбовця родичам або іншим людям, які її ховають, виплачують дві пенсії померлого.

Закон не розповсюджується на президента, прем'єра, міністрів і їх заступників та нардепів. 


Ключові слова: допомога чиновникам, державна служба, законопроект Про держслужбу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини