Ліквідатори врятували "Фукусіму-1" від нової катастрофи

- 07.04.2011 15:03
Ліквідатори врятували "Фукусіму-1" від нової катастрофи

Компанія-оператор аварійної АЕС Tokyo Electric Power досягла перших результатів.

На станцію "Фукусіма-1", де напередодні було оголошено про загрозу нового вибуху водню, був успішно закачаний азот. Нагадаємо, що критична кількість водню накопичилося в першому реакторі, паливні елементи якого вже розплавилися на 70%.

Своєчасна закачування газоподібного азоту запобігла вибуху. Ліквідаторам довелося працювати всю ніч над тим, щоб закачати газ, який витіснив водень. Ця процедура буде тривати ще протягом 6 днів.

За словами представника компанії-оператора станції Tokyo Electric Power (TEPCO), тепер ймовірність нового вибуху водню, подібного тим, що вже відбувалися раніше на першому і третьому реакторів, вкрай низька.

Однак є підозра, що частково зруйнований контейнер, в якому знаходиться реактор. У такому випадку витік водню може відновитися, якщо реактор продовжать охолоджувати водою. У підсумку це знову може призвести до загрози вибуху.

Інший представник TEPCO пояснив, що в реактор буде закачано в загальній складності 6 тисяч кубічних метрів газоподібного азоту. В якості заходи безпеки аналогічні заходи будуть початі на другому і третьому реакторах.

Ще одним великим успіхом ліквідаторів стало вирішення проблеми з неконтрольованою витоком радіоактивної води в океан. Вона била з пролому в 20 см у бетонній стіні колодязя системи енергопостачання, що знаходиться на береговій лінії.

Раніше на цьому тижні було встановлено, що радіоактивна вода йде до пролому не по рукаву з енергетичними кабелями, як думали спочатку, а просочується через щебінку, на якій покоїться бетонний колодязь.

У вівторок в цю подушку з гравію просвердлили дев'ять отворів, через які закачали 6 тисяч літрів рідкого скла і закріплювача. Спроба вдалася - Протікання припинилася, і тепер цю ділянку будуть вже більш-менш спокійно покривати бетоном.

Проте тут же були озвучені підозри, що це була не єдина неконтрольована витік в океан. Японське агентство з атомної та промислової безпеки зажадало від TEPCO активізувати роботу з пошуку інших проломів і щілин.

На думку державних експертів, рівень радіації в океанській воді біля станції настільки великий, що його важко пояснити наявністю лише одного отвору в 20 см.

Втім, незважаючи на ці успіхи ліквідаторів, компанії-оператору аварійної АЕС ще належить скинути в море тисячі тонн радіоактивної води, яка використовувалася для охолодження реакторів.

Експерти відзначають, що ситуація з пошкодженими реакторами ще далека від стабілізації.

Між тим вміст радіоактивного йоду-131 в пробах води, взятих у середу з дренажної системи другого енергоблоку аварійної японській АЕС "Фукусіма-1", перевищила норму в 140 тисяч разів, що означає значне зниження радіоактивності в порівнянні з пробами, взятими 2 квітня, повідомляє в четвер агентство Kyodo з посиланням на компанію-оператора TEPCO.

Вміст йоду-131 в пробах від 2 квітня перевищувало допустиму норму в 7,5 мільйона разів.

Після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня на станції, розташованої на березі океану, було пошкоджено електрообладнання та порушена система охолодження реакторів.

У перші дні після удару стихії на першому, третьому і, можливо, четвертому енергоблоках АЕС сталися потужні вибухи водню. Вони завдали великої шкоди цим будівлям, призвели до розкиду радіоактивних уламків.

Всього в результаті перегріву реакторів та серії вибухів і пожеж чотири з шести були серйозно пошкоджені. 


Ключові слова: оператор ТЕРСО, аварійна АЕС Фукусіма-1, ліквідатори на АЕС Фукусіма-1

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини