В українських грибах, картоплі та молоці знайшли радіацію
- 04.04.2011 10:24
Міжнародна природоохоронна організація «Грінпіс» говорить, що молоко, гриби, ягоди, буряк, картоплю і ще ряд продуктів харчування в деяких районах Україні все ще забруднені радіоактивними речовинами з Чорнобиля. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому екологами «Грінпіс» провів дослідження в трьох частинах Україні, розташованих за межами зони відчуження, вивчаючи зміст радіонукліда цезій-137 в продуктах харчування. У багатьох випадках вміст речовини в продуктах перевищувало допустиму для людей норму.
Як зазначає науковий «Грінпіс» Ірина Лабунська, цезій-137 являє довгострокову загрозу для здоров'я людини, особливо для тих, хто щодня споживає їжу, що містить цей радіонуклід.
У своєму звіті «Грінпіс» також розкритикував уряд України за відмову від регулярного моніторингу продуктів на вміст радіоактивних речовин з ЧАЕС 2 роки тому.
«Це було абсолютно передчасно припинити цю моніторингову програму, адже ми все ще повинні знати ситуацію, щоб допомагати людям справлятися з усіма цими проблемами», - сказала Ірина Лабунська.
У документі, опублікованому організацією, також закликають до ретельної перевірки сільськогосподарських угідь на забруднення радіонуклідами.
Коментарі (0)
Другие новости:
- 19.08.2025 10:40

- 19.08.2025 10:38
- 19.08.2025 10:34

- 19.08.2025 10:31
- 19.08.2025 10:16

- 19.08.2025 09:55
- 18.08.2025 15:16

- 18.08.2025 13:59

- 18.08.2025 13:44

- 18.08.2025 12:56