Список "несправжніх" продуктів до посту

- 29.03.2011 11:56
Список "несправжніх" продуктів до посту

Зайшовши днями в магазин, не можна не здивуватися напису "Пісна ковбаса. Супер-ціна"! Що ж це за "ковбаса" така, якщо до її складу обов'язково повинне входити м'ясо?

При найближчому розгляді стане ясно, що скринечка, як мовиться, відкривається просто. Усі тваринні білки - тобто м'ясо - замінені в цій, з дозволу сказати, "ковбасі" на рослинні - тобто сою. Замість молока і олії, які можна зустріти в класичній ковбасі, в пісній є присутнім маргарин, а функції яєчного білку, скоріш за все повинні виконувати штучний загусник і крохмаль.

 Що ж виходить? Те, що раніше виробник ретельно приховував, в дні Поста дало йому конкурентні переваги! Ковбасу дійсно беруть добре - і навіть не замислюються над тим, що в інший час насильно б не погодилися їсти це місиво з соєвого білку.

І ще один факт: приготувати аналогічний за смаковими якостями і ціною "пісний продукт" можна і самому - просто купити соєву пасту або тофу і посмажити її з грибами, сіллю і якими-небудь спеціями. Це буде корисніше, ніж фабрична ковбаса, адже її напихають підсилювачами смаку, ароматизаторами і барвниками.

Це далеко не єдиний приклад того, як нас обманюють виробники і продавці продовольчих товарів. По закону тут усе абсолютно гладко, а ось споживач у результаті опиняється в дурнях. Список продуктів, за допомогою яких нас обманюють найчастіше, виглядає приблизно таким чином.

Хліб. Щоб знайти ще один продукт-обманку, можна було не виходити за межі того ж супермаркету. На полиці з хлібом із здивуванням (правда, вже з меншим) ви можете знайти батони і буханці з позначкою "Ідеально для посту". Що ж не збрехали: білий і чорний хліб дійсно можна їсти в пост - тільки не тому, що виробники винайшли якийсь особливий рецепт, а тому, що первинна рецептура взагалі не припускає використання білків і жирів тваринного походження. Основні інгредієнти хліба - борошно, вода, соняшникова олія, цукор, дріжджі і сіль. Усе!

Макарони, вареники. Ситуація та ж: макаронні вироби в класичному виді не включають тваринних інгредієнтів. Виняток становить локшина (у неї додають яйця). До того ж, деякі європейські виробники кладуть в макарони яєчний порошок або яйця, але ці вироби, як правило, коштують дорожче.

Отже зовсім не обов'язково хапатися за "пісні макарони" із спеціальним цінником і завищеною ціною. Просто прочитайте склад на етикетці - в 90% випадків в нім буде тільки борошно і вода.

Ці ж інгредієнти входять в тісто для вареників, означає, пісні вони або ні - залежить від начинки. А ось тут будьте обережні: навіть якщо на упаковці значаться "вареники з картоплею і грибами" (через що співробітник магазину, недовго думаючи, поклав їх під плакат "Їжа для посту") в начинку могли покласти яєчний порошок. Перевіряйте склад.

Шоколад. Не витрачайте час на пошуки "Пісного шоколаду", про виробництво якого своєчасно потурбувалися деякі кондитерські фабрики. По суті, вони просто передрукували етикетку, адже в темний і гіркий шоколад  майже ніколи не додають молока.

До речі, на стендах з шоколадками теж частенько створюється ілюзія вибору, коли тільки на "обрані сорти" наклеюються маркіровки "Продукт для посту". Іноді їх клеять на те, що подорожче, а іноді на те, що потрібно швидше продати. Причому працює такий прийом в обидві сторони: продажі "пісних" шоколадок ростуть за рахунок вірян (і бажаючих схуднути), а звичайні солодощі розкуповують ті, хто не хоче постити і слово "пісний" сприймають як синонім "неповноцінного" або "несмачного".

Маргарин. Як і у випадку з ковбасою, в звичайні дні пісний маргарин = найдешевший. У деякі види маргарину додають тваринні жири, і вони, відповідно, коштують дорожче. Дешевий маргарин роблять тільки з рослинної сировини, він "пісний" вже завдяки своїй рецептурі. Причому, як не парадоксально, такий дешевий маргарин корисніший за дорожчий - тому що містить мінімальну дозу шкідливих насичених жирів і не підвищує рівень "поганого" холестерину.

Майонез не може бути пісним, тому що головний його інгредієнт - це яєчний жовток. Відповідно, усе, що фігурує в магазинах під знаком "Для Посту", не можна вважати майонезом в повному розумінні цього слова; це так званий майонезный соус. До речі коштує він приблизно стільки ж, скільки і класичний майонез, хоча найдорожчий інгредієнт - жовток - з нього видалений.

Мармелад - це цукор, фрукти, вода і іноді желируючий агент (желатин або агар-агар). Козинаки роблять з горіхів або насіння і меду, халву - з соняшникової макухи і патоки. Висновок все той же: "пісний мармелад" - ця соняшникова олія або борошняний хліб, те ж стосується козинаків і халви. Тільки до складу кос-халвы можуть входити білки. 


Ключові слова: продукти для посту, що їсти в піст, Великий піст, що їсти під час Великого посту

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини