Підвищення імунітету навесні: 6 кроків до здоров'я

- 29.03.2011 10:44
Підвищення імунітету навесні: 6 кроків до здоров'я

Весной, коли так хочеться любові, відпустки, і скоріше позбавитися від осоружного зимового пальта, як на зло, починають атакувати найрізноманітніші болячки. Їх передвісниками стають слабкість, апатія, хронічна втома. Іноді підвищення иммунитетат досить, щоб дожити до літа без втрат.

Захиститися від вірусних інфекцій

Березень і початок квітня - час останнього ривка респіраторних вірусних інфекцій на тлі ослабленого імунітету. Річ у тому, що привільно за усе ці віруси почувають себе при високій вологості (а активно танучий сніг їм це задоволення гарантує) і при температурі повітря від +2 до +11 градусів. Тому налягаємо в першу чергу на фітонциди - лук, часник, лимони, і, як не дивно, на чорну каву: як з'ясували канадські вірусологи аромат свіжозвареної кави вбиває віруси ще на підльоті нічим не гірше за традиційні продукти (тих, що володіють не найбільш соціально нейтральними запахами).

Захистити себе від вірусних інфекцій можна. регулярним чханням. Цю практику широко застосовують, наприклад, в традиційній китайській медицині (просто лоскочучи ніздрі пір'їнкою або папірцем) і вона дійсно здатна видалити із слизових оболонок носа віруси, що вже пробралися туди.

Важливо враховувати, що під час весняного потепління концентрація вірусів в повітрі зростає в сотні разів (особливо у багатолюдних місцях), більше того - було доведено що вірус грипу прекрасно переміщається по вентиляційних шахтах усередині будівель. Тому є сенс проводити профілактичні роботи щодня.

Боротися з гіповітамінозом

Самим кращим і безпечнішим засобом боротьби з весняним гіповітамінозом лікарями наукового центру в Оклахомі визнаний звичайний хліб. Бажано приготований з рівних співвідношень пшеничного і житнього борошна грубого помелу. І річ тут не лише в тому, що хліб сам по собі є джерелом усіх вітамінів групи В, а також вітамінів А, Р і Е. З'ясувалося, що такий хліб, просуваючись по кишковику, набагато підвищує всмоктуваність усіх інших вітамінів. До речі, модні добавки які зараз вводять в дієтичні сорти хліба, теж здатні сприятливо вплинути на захисні сили організму : добре, якщо в тісто доданий кунжут, льняне і гарбузове сім'я і аніс.

Пити для підвищення імунітету

Людський імунітет - складна багаторівнева система, саморегульована і вимагаюча дуже обережного поводження. Саме тому лікарі-імунологи б'ють тривогу - у вільному продажі знаходяться препарати занадто сильної дії які при непрофесійному зверненні здатні сильно зашкодити.

Зокрема, не варто без контролю лікаря приймати препарати на основі женьшеню і елеутерокока. В той же час без побоювання можна вживати такі делікатні природні імуномодулятори, як журавлина калина, обліпиха, лайм, фейхоа і інші кислі плоди і ягоди : кисле середовище не дає збудникам інфекцій вдатися до активних дій і підірвати ваше здоров'я.

Налягати на кальцій

Основний "імунітетний" мікроелемент, в якому ми гостро маємо потребу навесні, - кальцій. Візьміть за правило щодня випивати пару склянок молока, або з'їдати, як мінімум, 150 г сиру. Для кращого засвоєння кальцію можна їсти шпинат, петрушку чорнослив і понизити споживання кухарської солі (вона знижує всмоктуваність солей кальцію).

Роль кальцію навесні переоцінити неможливо, особливо тим, хто страждає алергією на цвітіння рослин : ніж більше кальцію ви запасли в тканинах свого організму тим нижче ризик загострення сезонних аллергий.

Спати на фитоподушці

З настанням весни деякі з нас починають випробовувати погіршення сну. Це пов'язано не лише з романтичними коливаннями весняної атмосфери, але і банально - зі збільшенням світлового дня. А тим часом неякісний і неглибокий сон підриває наші захисні сили неймовірно, порушуються ланцюжки взаємодії між різними імунними центрами.

Ходити по сріблу

Нормалізувати стан організму в цілому (особливо якщо погіршення самопочуття проявляється у відчутті хронічної втоми, ломота в суглобах, ниючому болі в м'язах) допоможе срібло. Краще всього - маленькі срібні монети. Їх треба прикласти до подушечок стоп і так ходити цілий день.

На думку східних цілителів, срібло, прикладене до підошов, покращує циркуляцію енергії Ци по меридіанах людського організму. Отже прихильники східних практик можуть цілком перевірити на собі дію цього методу.

Для того, щоб нормалізувати сон, не прибігаючи до "важкої артилерії" - снодійних пігулок можна завести собі фитоподушку (від 400 крб.), наповнену висушеними шишками хмелю, подрібненими кореневищами валеріани і листочками лимонної меліси. 


Ключові слова: авітаміноз, гіповітаміноз, підвищеня імунітету навесні

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини