На оператора АЕС "Фукусима-1" обрушився шквал критики

- 28.03.2011 13:31
На оператора АЕС "Фукусима-1" обрушився шквал критики

Влада Японії розкритикувала оператора пошкодженої АЕС "Фукусіма-1" компанію Tokyo Electric Power Company (TEPCO) за помилку в оцінці ситуації на другому реакторі.

Раніше в TEPCO компанія повідомляли, що рівень радіації там перевищує норму в 10 млн разів, але потім видужали і заявили, що радіація перевищує допустиму лише в 100 тисяч разів.

"Враховуючи, що постійне спостереження за радіоактивністю [на АЕС] - ця головна умова для забезпечення необхідних заходів безпеки, такого роду помилки в показниках абсолютно неприйнятні", - заявив генеральний секретар уряду Японії Юкіо Едано.

За словами Едано, влада країни прекрасно розуміє, наскільки стомлені робітники "Фукусіма-1", ось вже другий тиждень як намагаються впоратися з аварійною ситуацією на АЕС. Але все таки, сказав він, уряд зобов'язує TEPCO не повторювати подібних помилок надалі.

Настрої японців

Компанія-оператор "Фукусіми-1" вибачилася за помилку в розрахунках.

Як заявили в TEPCO, фахівець, що робив виміри радіації в системі охолодження другого реактора, не зміг повторно підтвердити отримані дані, як це належить по інструкції. Перший вимір показав, настільки високий рівень випромінювання, що він був вимушений покинути об'єкт.

Якби дані, обнародувані TEPCO в неділю, виявилися вірними, це означало б, що ліквідатори, працюючі на другому реакторі, за одну лише годину отримали б дозу радіоактивного випромінювання, що перевищує річну межу в чотири рази.

Як передає з Токіо кореспондент Бі-бі-сі Марк Уортингтон, помилка оператора посилила і без того негативні настрої серед японців. В неділю в японській столиці пройшли масові акції протесту, учасники яких вимагали від влади переглянути політику відносно атомної індустрії.

Новий поштовх

На "Фукусімі-1" тривають відновні роботи. Поки ліквідаторам не вдається точно встановити причину витоку радіації. Фахівці розробляють дві версії: ушкодження оболонки активної зони реактора і вплив розплавлених паливних стрижнів на воду, використовувану для охолодження реактора.

За їх словами, віднині для охолодження реакторів використовуватиметься не морська вода, а прісна. Вони вважають, цей спосіб може виявитися ефективнішим.

Число загиблих в результаті землетрусу 11 березня і цунамі, що послідувало за ним, перевищило 10 тисяч чоловік. Більше 17 тисяч 440 чоловік вважаються зниклими без вісті. Сотні тисяч позбулися будинків. За приблизними даними, близько 250 тыс людина живуть в тимчасових таборах.

Між тим в понеділок вранці в Японії був зафіксований ще один підземний поштовх магнітудою в 6,5 балу за шкалою Ріхтера. Про жертви і руйнування не повідомляється.

Японське агентство по метеорології випустило попередження про цунамі в префектурі Мияги, якій, за їх даними, погрожувала хвиля заввишки в 50 см. Проте незабаром це попередження було відкликане. 


Ключові слова: АЕС "Фукусіма-1", оператор Фукусіми, радіація на Фукусімі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини