Вийшов браузер Firefox 4

- 24.03.2011 10:15
Вийшов браузер Firefox 4

22 березня організація Mozilla Foundation випустила нову версію свого браузера Firefox. Ця програма є найсерйознішим конкурентом Internet Explorer і в багатьох країнах випереджає браузер Microsoft за популярністю. Попередня "кругла" версія Firefox 3 встановила рекорд за кількістю завантажень і потрапила до книги рекордів Гіннеса. "Четвірка" спробує побити цей рекорд.

Для цього Mozilla запустила спеціальний сайт, на якому працює лічильник числа завантажень. Рекорд Firefox 3.0 дорівнював 8 мільйонам завантажень за перші 24 години. На момент написання статті, лічильник на сайті показував, що "четвірку" завантажили трохи більше 6 мільйонів разів. Такими темпами, швидше за все, нинішній рекорд встоїть, але в будь-якому випадку показник браузера Mozilla гідний поваги.

Адже ця некомерційна організація домоглася настільки істотного показника практично без реклами, на відміну від тієї ж Microsoft, яка щосили просуває новий Internet Explorer, представлений минулого тижня. При цьому "дев'ятку" за добу завантажили трохи більше 2 мільйонів разів. Тобто в три рази менше.

На сайті Mozilla також наводиться досить цікава статистика по регіонах. Що не дивно, цей браузер користується найбільшою популярністю в Європі, на яку припало понад 40 відсотків завантажень. Чверть аудиторії складають жителі Північної Америки, а менше 20 відсотків користувачів нової "четвірки" проживають в Азії.

При цьому, якщо говорити про європейські країни, то на першому місці в цьому переліку розташувалася Німеччина, за якою йдуть Росія і Франція. Сумарно на частку цих країн припало більше мільйона завантажень. Хоча в США, наприклад, цей браузер встановили понад 1,3 мільйона разів. Але перейдемо від цифр до самого браузеру. Отже, що ж обіцяє Mozilla?

По-перше, розробники заявляють, що новий браузер швидше за всіх попередніх версій, що не дивно. І дійсно, з моменту виходу браузера 3.0 пройшло два з половиною роки. Останній стабільний реліз - Firefox 3.6 з'явився в січні 2010 року, а конкуренти, звичайно, не дрімають і не дають розслабитися.

Mozilla, зокрема, заявляє, що браузер буде швидше обробляти JavaScript, що підвищить швидкість завантаження і роботи з веб-сторінками, які містять відповідні сценарії. При цьому зростання продуктивності складе від двох до шести разів (тут, мабуть, мова йде про зовсім "древніх" версіях).

По-друге, Mozilla не могла не розповісти про переваги, які отримають користувачі від підтримки HTML5 - про це говорять всі розробники браузерів. Отже, Firefox зможе відтворювати безпосередньо у вікні браузера відеоролики високої чіткості завдяки підтримці "Гугловського" формату WebM, а також зможе показувати 3D-анімацію. Для цього в браузері реалізували підтримку стандарту WebGL, який розробляється зараз при безпосередній участі Mozilla. Цей стандарт дозволяє відтворювати 3D-анімацію без використання надбудов чи окремих додатків - подібні елементи будуть частиною коду веб-сторінок. При цьому крім Firefox WebGL підтримує поки що лише Google Chrome.

З точки зору інтерфейсу розробники представили кілька цікавих особливостей. Так, вони спростили зовнішній вигляд браузера при закритті вкладки меню в порівнянні з версією 3.6. Тепер у спрощеному режимі Firefox набагато більше схожий на Chrome або той же IE9. Однак тим, хто не готовий до сміливих експериментів, хвилюватися не слід: меню "файл", "історія", "закладку" і "інструменти" як і раніше будуть відображатися в початковій конфігурації.

Також Mozilla представила можливість прикріпити часто відвідувані вкладки в лівому куті над адресної рядком, щоб не вводити кожного разу адресу улюбленого сайту, чи не відкривати додаткову панель із закладками. Це рішення дійсно дозволить заощадити частки секунди, але в першу чергу воно, звичайно, іміджеве - щось, що дозволяє говорити про те, що новий Firefox відрізняється від старого. До речі цікаво, що подібне рішення з'явилося і в новому IE9 - правда, розробники Microsoft пропонують розміщувати посилання на улюблені сайти на робочому столі.

Firefox також навчився групувати вкладки за бажанням користувача. Для цього він обзавівся функцією Panorama, для доступу до якої потрібно натиснути на спеціальну кнопку в правій частині панелі з вкладками. Після цього ви отримуєте доступ до меню створення груп з вже відкритих вкладок. Для того щоб створити групу, вам потрібно буде перетягнути цікавить вас вкладку за межі існуючого блоку. Після цього у вас з'явиться нова "група", до якої ви зможете додати і інші вкладки. Переключення між ними буде здійснюватися простим "кліком" миші по групах.

Основна відмінність цієї опції від можливості створювати нові вікна браузера полягає в тому, що в меню операційної системи як і раніше буде відкрито лише одне вікно браузера, а не два, три або десять. Таким чином, для певної групи користувачів, які люблять тримати відкритими десятки і сотні вкладок, угруповання однозначно буде не зайвою. У той же час, угруповання реалізована і в останній версії Opera. І там вона, на суб'єктивний погляд редактора, виконана вдаліше, або, як мінімум, простіше. Для створення групи досить перетягнути одну вкладку поверх іншої.

Важливим фактором стане і підтримка новим Firefox мобільних пристроїв. Так, розробники обіцяють у найближчому часі випустити Android-версію "четвірки", яку можна буде синхронізувати з комп'ютерним браузером. Таким чином, користувачі браузера зможуть переглянути історію браузинга на різних комп'ютерах і навіть на смартфоні, відвідувати сайти, захищені паролем, і користуватися загальними закладками. При цьому передфінальна версію Firefox для "гуглофонів" вже можна завантажити в Android Market.

Відзначимо, що традиційно Mozilla стала одночасно доступна на великій кількості мов. Так, всього скористатися понад 80 версій, в тому числі і російською мовою, не кажучи вже про всякі абсолютно екстравагантних мовами. До речі, російська версія відрізняється від міжнародних тим, що для нашої країни за замовчуванням ставиться пошук від "Яндекса", а не від Google. Це пов'язано з тим, що російський пошукач підтримує некомерційний фонд Mozilla. А у відповідь отримує чималу надбавку по кількості запитів.

При цьому для розповсюдження браузера Mozilla активно користується соціальними медіа та нетрадиційними інструментами. Так, крім уже згадуваної гонки за новим рекордом по завантаженнях, був створений спеціальний сайт TwitterParty, на якому відображалися випадково вибрані повідомлення користувачів Twitter, що супроводжувалися хештегом # fx4. Також Mozilla запустила інший сайт, на якому розповідається про різні можливості браузера в зрозумілому і ненудним вигляді. Такі сайти ще можна називати "вірусними", тому що посилання на них частенько розсилаються користувачами один одному на кшталт вірусів, хоча боятися цього не варто - він незаразних.

Скачати Firefox 4 можна  тут

У результаті Mozilla вдалося випустити цікавий і довгоочікуваний для більш ніж 400-мільйонної аудиторії Firefox браузер. Причому, враховуючи, що дев'ятий Internet Explorer - мабуть, основний конкурент "лисиці" - вийшов тижнем раніше і не може бути встановлений на популярну ОС Windows XP, Mozilla перебуває у виграшному становищі.

Багато ЗМІ вже користуються приводом і випускають заголовки, мовляв "Firefox" побив "IE". Так що спільноті розробників "альтернативного" браузера безумовно буде, чим пишатися.

За матеріалами: lenta.ru


Ключові слова: браузер Firefox 4

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини