Як вибрати в супермаркеті свіжу та натуральну рибу?

- 16.03.2011 13:51
Як вибрати в супермаркеті свіжу та натуральну рибу?

Прилавки супермаркетів ломляться від тушок гарно вгодованих риб. Однак настільки здоровий вигляд, як правило, - перша ознака обману! У природі риба рідко буває такого насиченого рожевого кольору, як магазинна сьомга чи форель. «М'ясо цієї риби, вирощеної природним чином, - блідо-рожеве, непоказне, - розповідає Анатолій Рябков, технолог рибного виробництва. - Досить згадати, якою була сьомга 20 років тому. Яскравий і насичений колір, що часто зустрічається сьогодні на прилавках, - результат хімічної підфарбовування ». Наприклад, у складі дозволеного законом барвника «Лосось» - суміш жовтого і яскраво-червоними барвників. Кореспонденти програми «Навколишнє середовище» (Перший канал) з'ясували: пізнати, чи була пофарбована риба, яку ви збираєтеся придбати, допоможе ретельний огляд. Звичайне «м'ясо» - неоднорідне, в ньому зустрічаються білі прожилки, жили, в той час як у «хімічного» воно рівномірно рожеве, пишуть АИФ

Інша «напасть» - риба, вирощена «на гормонах». У сучасному виробництві її напихають штучними спецкорму так, що тушки розносить, як на дріжджах. Підозру у покупця повинне викликати надто м'ясисте тіло і дуже короткі плавці - це свідчить про те, що риба в розпліднику навіть не плавала, а лише нарощувала масу, «стоячи» на одному місці.

А ось недорогі, але смачні рибки - пангасіус і тіляпія - шкідливі навіть у тому випадку, якщо їх не стосувалася хімія. Справа в тому, що вони їдять сміття з каналізацій. Їх найкращий вечеря - це найбрудніші відходи. Щоб очистити тушки, лікарі і технологи радять вимочувати їх у воді з додаванням ложки оцту. Після півгодинної «ванни» рибу можна сполоснути під краном і готувати.

Здавалося б, куди простіше купити філе - воно дешевше, його не потрібно обробляти, в ньому вже немає кісток. Проте риба в такому вигляді таїть ще більше небезпек. «Філе - м'ясо без шкіри, плавників, жив і кісток, - пояснює Анатолій Рябков. - Від цих частин м'ясо позбавляють не вручну, а промисловим способом, розчиняючи їх кислотою або вимочуючи в інтенсифікатори дозрівання, що розм'якшує тканини. Втім, так роблять не завжди: є виробництва, де від тушок на конвеєрі відсікають середню частину, яка містить хребет, після чого перемелюють і пускають у виробництво рибного фаршу, начинок для пиріжків з рибою і т. д. ». На виробництво 1 кг рибного філе йде від 1,9 до 3,2 кг риби.

Крім того, складно розпізнати, ким була рибка, перетворена на філе, за життя - дорогим палтусом або дешевим минтаєм? Такі підміни зустрічаються повсюдно: у минулому році Російський інститут споживчих випробувань проводив експертизу філе морського окуня: вміст чотирьох з п'яти упаковок виявилося псевдоокунем! І лише один виробник не обманув споживача.

Ще один виверт нечесних виробників: часто філе морозять з ... простроченої риби. Тому перед покупкою принюхайтеся: не віддає чи рибка нашатирем або аміаком? Цими речовинами часто «реанімують» продукт другої свіжості. Крім того, розрізняються і способи заморозки: багато компаній використовують рідкі холодоагенти, наприклад, з вмістом хлору. Чого більше в такому філе - риби чи хімії?

Розморозивши рибне філе, натисніть на нього рукою: якщо випливає багато води, а м'ясо схоже на мокру вату, значить, у виробництві використовувалися вологоутримуючі добавки, як правило, це поліфосфати (Е452). На практиці виробники витримують рибу у воді, а потім швидко переносять в поліфосфати - у результаті «внутрішньої» води в такому філе - до 25-30%


Ключові слова: як вибрати рибу, як купити натуральну рибу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Виновник теракта в Нью-Йорке мстил за ИГИЛ В центре Нью-Йорка на автостанции утром 11 декабря прогремел взрыв - сдетонировало взрывное устройство, изготовленное в кустарных условиях. Обвиняемым
- 12.12.2017 16:22
Черновицкие студенты на месяц идут на зимние каникулы В высших учебных заведениях Черновцов студенты уйдут на зимние каникулы в январе. По заявлению представителей Буковинского государственного медицинского университета
- 12.12.2017 14:18
В центре Черновцов загорелся хлебовоз 12 12 2017 Прямо в центре Черновцов загорелся грузовой автомобиль. Отмечается, что грузовик одного из заводов Черновцов в это время как раз возвращался
- 12.12.2017 13:51
Наблюдателям ОБСЕ запретили общаться с жителями Горловки Специальная мониторинговая миссия ОБСЕ на Донбассе опубликовала очередной отчет.
- 12.12.2017 12:42
Податкова соцпільга не поширюється на аванс Чернівецька ОДПІ звертає увагу, що згідно з п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України платник податку має право на зменшення суми загального місячного
- 12.12.2017 12:13
Черновчан приглашают на празднование Хануки 2017 В Черновцах Еврейская община традиционно отметит праздник Хануки. Как сообщает пресс-служба Черновицкого городского совета, все желающие пригл
- 12.12.2017 10:45
Состоялась церемония вручения Нобелевских премий 2017 Накануне состоялась торжественная церемония награждения ежегодными Нобелевскими премиями в области физики, литерат
- 12.12.2017 10:25
На Донбасс из России перебросили 120 кадровых военных Как сообщают в Главном управлении разведки Министерства обороны Украины, на Донбасс из Ро
- 12.12.2017 09:53
За полгода безвизом воспользовалось 355 тысяч украинцев Безвизовый режим между Украиной и странами Европейского Союза заработал с 11 июня 2017 года.
- 12.12.2017 09:23
В Черновцы доставлены два троллейбуса из Чехии Черновцы получили в нынешнем году первые троллейбусы. Это два бывших в употреблении троллейбуса марки Шко
- 12.12.2017 09:15

Всі новини