Правильне харчування під час посту
- 15.03.2011 14:04
Основа і сенс усіх постів - не відмова від усього приємного і смачного, а лише утримання і помірність у їжі. Зовсім не обов'язково у піст обмежуватися лише деякими продуктами. Пісні страви дуже різноманітні: овочі, фрукти, ягоди, горіхи, крупи, рибні та морепродукти. Способи приготування страв, як і в непістний період, дуже широкі: можна тушкувати, варити й запікати, їсти в сирому вигляді і смажити на олії, коли це дозволяє пост.
Салати можна готувати зі свіжих овочів і фруктів, зелені в свіжому або відвареному вигляді, солоні, мариновані та квашені - вони містять найбільшу кількість вітамінів, мінеральних речовин, необхідних організму.
Овочі: тушковані, запечені, відварені у воді або на пару, смажені - чим менше теплової обробки, тим більше корисних речовин збережуться в готовій страві. Щоб цього досягти: овочі потрібно закладати в киплячу воду і уважно стежити, щоб вони не переварилися. Не потрібно варити овочі у великій кількості води і допускати при варінні бурхливого кипіння води.
Супи: овочеві, круп'яні, з макаронними виробами, фруктові, рибні. Головний секрет смачного пісного супу - поетапний заклад продуктів: від твердих довго розварюваних, до більш м'яких, швидкого приготування. Якщо дозволяє піст, овочеву заправку в суп можна пасерувати на олії. Завжди доречні спеції і різноманітна зелень, а так само крупи і макарони.
Каші: з будь-якої крупи з додаванням або без овочів, фруктів, горіхів, грибів зі спеціями, з рослинним маслом, приготовані на плиті або в духовці. Кашу можна зварити на воді, не заправляючи маслом, або подати до неї соус: солодкий - на основі варення або киселю, ягід сухофруктів, горіхів, меду, какао, рослинних кукурудзяних вершків; або не солодкий - овочевий, грибний. Крім того, можна всі компоненти соусів додавати в кашу в процесі приготування або варіювати консистенцію каші: або розсипчаста, крупинка до крупинки, або справжня розмазня. Рекомендуємо приготувати кукурудзяну кашу.
Риба і морепродукти: відварна, запечена і смажена риба, рибні супи; відварні, запечені і смажені морепродукти, і супи з них. Продукти, що містять рослинний білок: гриби, баклажани, соя, бобові - запіканки, супи, салати та інші страви з них. Соєві продукти отримали велике поширення і визнання дієтологів.
Рослинна олія. У період тривалості будь-якого посту (на думку православної церкви) не дозволяється вживати будь-які продукти тваринного походження (вершкове масло, сметану, сир, кефір, сир, йогурти та ін.) До заборонених страв належать і ті страви, в які ці продукти входять в якості компонентів (майонез - з яєчним жовтком, або здобна випічка та ін.)
Рибні та морепродукти і рослинне масло - продукти, дозволені в несуворі пісні дні.
Коментарі (0)
Другие новости:
Де шукати юридичний захист постраждалим від домашнього насильства
Як розпізнати, що йдеться саме про домашнє насильство
- 10.12.2025 20:37
- 10.12.2025 15:43
Коломойський зробив гучну заяву: на Міндіча було здійснено замах в Ізраїлі.
Коломойський зробив гучну заяву: на Міндіча було здійснено замах в Ізраїлі.
- 10.12.2025 15:25
Як діяти при погрозах або переслідуванні в соцмережах
Перш за все, важливо усвідомити: будь-які погрози в інтернеті — це
- 09.12.2025 14:31
Як не втратити себе в гонитві за ілюзіями - ідеали в житті людей
Неідеальні ідеали, або Як не втратити себе в гонитві за ілюзіями
- 08.12.2025 13:26
Росія продовжує атакувати Україну дронами: де загроза ударів сьогодні ввечорі?
Обстріли та наслідки
- 07.12.2025 20:43
- 05.12.2025 20:36
Російські війська перейшли до чергового витка терору: під ударом об’єкти, які мають критичне значення
Як зазначає військовий аналітик Юліан Рьопке, Москва свідомо
- 05.12.2025 16:51
.jpg)
4 фишки iPhone, о которых стоит знать перед покупкой
На Буковині судитимуть водія, який спричинив ДТП з потерпілим