Замість грошей Google та Facebook збирають про вас інформацію

- 14.03.2011 10:09
Замість грошей Google та Facebook збирають про вас інформацію

Вам здається, що інформація в інтернеті - дармова? Нічого подібного. Вас просто не сповіщають, що замість грошей ви розраховуєтесь інформацією про себе. Журналіст Джоель Стейн замовив у відповідних фірмах досьє на самого себе і, вивчивши використані методи, написав статтю.

 

 У фірмі Reputation.com Стейну назвали його номер свідоцтва соціального страхування - для американця це найважливіший документ, в багатьох аспектах аналог паспорта, - через три години після того, як він повідомив всього лише своє ім'я та адресу електронної пошти. 

 

 "За останні кілька місяців я дізнався про себе багато фактів цікавіших за номер свідоцтва соцстраху, притому що роздобув тільки дещицю із колосального обсягу інформації, яку приватні компанії потайки збирають в Інтернеті і 'в реалі', - пише автор. На погляд Стейна, іноді фірми потрапляють в халепу: в Ads Preferences компанії Google значиться, що він нібито не цікавиться літературою і суспільством, Yahoo! вважає, що він живе в Нью-Йорку, хоча Стейн вже 6 років тому як переїхав до Лос-Анджелес. 

 

'Фірма RapLeaf, з якою Facebook нещодавно перервав співробітництво, так як вона залазила в ідентифікаційні дані користувачів, розкусила мене: я одружений чоловік з вищою освітою у віці 35-44 років, живу в Лос-Анджелесі. Але RapLeaf вважає, що я бездітний, працюю лікарем і їжджу на пікапі. Очевидно, вони не читають мою колонку в Time ', - продовжує Стейн. Intellidyn знає, що Стейн і його дружина Кассандра цікавляться садівництвом, модою, дизайном інтер'єру і фітнесом. 'Ми навряд чи придбаємо поліс автомобільного страхування поштою, але напевно вирушимо в круїз по річках Європи, вважає фірма, незважаючи на той факт, що ні в якій круїз по річках Європи ми не збираємося ", - пише Стейн.

 

За даними автора, кожна одиниця цієї (достовірної або брехливою) інформації про нього продається рекламним фірмам приблизно за дві п'ятих американського цента. На основі цих даних рекламщики показують Стейн в інтернеті рекламу або надсилають каталоги. Для збору даних використовуються, зокрема, програми-шпигуни на сайтах і програми для мобільного телефону, що вивчають список контактів і місце розташування абонента.

 

Товарообіг індустрії, яка збирає і продає особисті дані та інформацію про поведінку, вимірюється мільярдами доларів. Сенатор Джон Керрі, нині голова сенатського підкомітету у справах зв'язку, технологій та Інтернету, збирається внести законопроект, який зобов'яже компанії охороняти всю подібну інформацію від хакерів і дозволити громадянам знайомитися з інформацією про себе, виправляти помилки і забороняти стеження за собою.

 

Федеральна комісія з торгівлі США вже закликала великі пошукові системи розробити механізм, який дозволить людям заборонити збір інформації про себе компаніям, з якими вони не взаємодіють безпосередньо. Ймовірно, Amazon, як і раніше буде дозволено запам'ятовувати ваші замовлення і радити щось подібне, але не передавати інформацію іншим компаніям без вашого дозволу, йдеться в статті.

 

'Збір інформації про вас без попиту і заробіток на ній - далеко не нове явище: ця ідея породила телефонну книгу, розсилку реклами поштою і телемаркетинг', - зауважує автор. Нові технології лише в черговий раз примушують нас зіставляти втрати і вигоди - чи варто розголошувати своє приватне життя взамін на миттєвий доступ до інформації?

 

'Деякі дані про вас - ціна вашого будинку, документи про розлучення, відомості про судимості і пожертвування в політичні фонди - завжди знаходилися в публічному доступі, але їх зберігали в різних будівлях і надавали тільки тим, хто заповнював тягомотние бланки; тепер вони на відстані одного кліка в інтернеті ', - стверджує Стейн. Іншу інформацію в досетевие часи було б неможливо зібрати: знадобився б соглядатай, який ходив би за тобою по п'ятах в магазинах, підслуховував розмови і фіксував, які статті ти читаєш в газетах. Тепер все це робиться в мережі і може відслідковуватися негайно.

 

Автор зазначає, що збір інформації в Інтернеті нервує: варто написати другу, що збираєшся до Техасу, як Gmail підсовує рекламу ресторанів у Х'юстоні. Але іноді такі поради можуть бути корисними, визнає він.

 

"Оскільки націлених реклама набагато ефективніше 'реклами наосліп', сайти можуть призначати за неї набагато вищі розцінки. Тому банери зменшилися в розмірах і виглядають менш настирливо, а контент на сайтах став якісніше, хоча вони залишаються безкоштовними ', - відзначає автор. До того ж рекламщики цікавляться лише окремими подробицями твоєї поведінки, а не профілем в цілому. Тому М. Райан Кейлоу з Стенфордського Юридичної школи запевняє, що сам по собі збір інформації в мережі нешкідливий. Справжня проблема в тому, що на основі помилкової інформації людині можуть відмовити у видачі кредитної карти або працевлаштування, зауважує Джастін Брукмен, директор Center for Democracy and Technology (Вашингтон).

 

Щоправда, і в старі часи ми не могли повністю контролювати свій образ для світу: як пише автор, 'друзі зберігають листи, в яких ми вже самі не пам'ятаємо, що написали, вороги розповідають про нас історії, що не збігаються з нашими спогадами, шкільні альманахи з нашими фото багато у кого зберігаються '. І все ж на Facebook або в журнальних статтях людина сама вирішує, якою інформацією про себе ділитися.

 

'Facebook не продає ваші дані, в тому числі тому, що йому це не потрібно: 23,1% всієї реклами в Інтернеті, за вирахуванням реклами на пошукових системах, відеосервісах або в ящиках електронної пошти, показуються на Facebook. Але фірми-складальники 'соскребают' всю особисту інформацію, яка не захована під замок, і продають її всім зацікавленим сторонам. Отже, ця інформація продається і купується, якщо тільки ти не виставиш вищий рівень приватності на Facebook, але в такому випадку ти не зможеш в багатьох випадках насолоджуватися спілкуванням, заради якого і прийшов в цю соціальну мережу ', - повідомляє автор.

 

Ще більш допитливе досьє, ніж Facebook, має хіба що Google. Правда, Google, як запевняють його співробітники, піклується про приватності інформації: різні дані тримає в різних місцях. В одній 'коробці' - персональні дані про акаунти з анкет, які заповнюєш при реєстрації в Gmail, YouTube і т.д. В іншій - історія пошуків на твоєму комп'ютері. На Google Dashboard і Google Ads Preferences можна змінити настройки, щоб заборонити збір інформації про себе або змінити профіль, згідно з яким компанія показує тобі рекламу.

 

Зі свого боку, борці за таємницю приватного життя заперечують проти самої філософії Google (як стверджує сама компанія: 'Місія Google - впорядкувати всю інформацію у світі і зробити її всім доступною і корисною'). 'Дуже добре, ось тільки моя особиста інформація - частина світової', - нарікає автор.

 

Стейн повідомляє, що завантажив програму Ghostery, яка дозволяє спостерігати за шпигунами: виводить на екран список всіх фірм, які відстежують той чи інший сайт. Фірма Reputation.com може всього за 8,25 доларів на місяць захистити тебе від інтернет-шпигунів. 'Значно більший гонорар може забезпечити, щоб при пошуку твого імені в Google спливали більш улесливі результати: коли кожна людина знаменитий, кожному потрібні свої піарники', - пише автор. Засновник і глава фірми Майкл фертики передрікає: якщо збір даних в Інтернеті не буде регулюватися, кожному незабаром виставлять оцінку за привабливість, соціалізовані і схильність скаржитися, і фірми зможуть відмовляти тобі в послугах - зовсім як на основі кредитної історії сьогодні.

 

'Але навіть якщо я скористаюся послугами Reputation.com, всю публічну інформацію про себе приховати не зможу ", - зітхає автор. Лі Тієн з Electronic Frontier Foundation - організації, яка бореться за права в цифровому просторі, застерігає: "Що якщо ваш роботодавець отримає доступ до інформації про ваші хвороби або про те, що жінка вагітна або планує вагітність? '. Тієн також побоюється за політичних дисидентів, жертв насильства в сім'ї та інших людей, які потребують анонімності.

 

У даний момент американські компанії прагнуть до транспарентності: на Firefox і Google Chrome тепер можна за бажанням блокувати збір даних. У рекламі зустрічається значок у вигляді маленької букви 'i', клікнувши на який, дізнаєшся, які компанії за тобою стежать і чим вони займаються.

 

'Як не дивно, чим більше я дізнавався про збір інформації в Інтернеті, тим менше хвилювався', - укладає Стейн. У нього склалося враження, що фірми-складальники не скористаються інформацією в підступних цілях. 'Велика частина нашого інформаційного сліду не має для нас цінності. Зате тепер ми можемо, наприклад, з'ясувати, чи немає у нашої няні судимостей і подивитися корисну рекламу ', - підсумовує автор. Жодна людина не читає ваших досьє - не так вже вони цікаві, заспокоює він читачів наостанок.  


Ключові слова: Google, Facebook, особиста інформація, особисті дані

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини