WikiLeaks оприлюднив документ про українсько-російському кризи 2009 року

- 10.03.2011 09:44
WikiLeaks оприлюднив документ про українсько-російському кризи 2009 року

Сайт WikiLeaks опублікував доповідь колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора про оцінку українсько-російської газової кризи 2009 року. У документі дворічної давності наводяться висловлювання тодішнього посла України в Росії, а нині глави МЗС Костянтина Грищенка про те, що Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін «ненавидить» Президента Віктора Ющенка, невисокої думки про лідера Партії регіонів Віктора Януковича і вважає Прем'єра Юлію Тимошенко людиною, з яким «можна мати справу». 

Звіт колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора в держдепартамент США про бесіди з українськими чиновниками вищого рангу на тему газової кризи 2009 року був оприлюднений на сайті WikiLeaks 7 березня цього року. Як відомо, 1 січня 2009 року «Газпром» припинив прокачування газу через територію Україну, звинувативши «Нафтогаз» в крадіжці газу. Конфлікт був дозволено 20 січня 2009 року після того, як Росія і Україна домовилися про постачання російського газу українським споживачам за ціною $ 360 за тисячу кубометрів.

 

Щоб оцінити наслідки газової кризи, пан Тейлор провів ряд зустрічей з членами Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко. Із звіту випливає, що 28 січня 2009 року посол США провів переговори з тодішнім Міністром оборони Юрієм Єхануровим, який заявив, що Росія хоче бути монопольним постачальником газу в Європу, а «німці надають їм активне сприяння в цьому». За словами колишнього посла США в Україні, пан Єхануров також визнав, що Україна програла Росії інформаційну війну. «Він сказав, що Україна хотіла б отримати пораду США з приводу того, як створити піар-систему для боротьби з такими атаками», - доповів у Вашингтон Вільям Тейлор.

 

Про бажання Росії отримати контроль над газотранспортною системою розповів американському послу тодішній і нинішній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш. Зустрічався американський посол і з тодішнім заступником глави секретаріату Президента Романом Безсмертним. «Відзначивши, що конфлікт (але не його ступінь) був передбачуваний, Безсмертний сказав послу, що переговори з Росією - як слов'янська весілля:« Що за весілля без бійки », - переказав він свою розмову з паном Безсмертним.

 

Найбільш сміливим у висловлюваннях був колишній посол України в Росії Костянтин Грищенко (зараз Міністр закордонних справ). Так, на зустрічі, що відбулася 29 січня 2009 року, він сказав пану Тейлору, що газова криза погіршила і без того слабкі двосторонні відносини. «Він зізнався, що переживає« важкий час »в Москві», - доповів у Вашингтон Вільям Тейлор, зазначивши, що колишній посол України в Росії скаржився, що в уряді РФ «ніхто не хоче прислухатися до української позиції». «Грищенко сказав, що Кремль хоче« регента »- людини при владі в Києві, який буде повністю сприяючим», - писав пан Тейлор.

 

 Розповів пан Грищенко колишньому послу США в Україну і про особистісні взаємини керівництва двох країн. «Він зазначив, що Путін «ненавидить» Ющенка і невисокої думки про Януковича, але бачить Тимошенко якщо не як людину, якій можна довіряти, то, принаймні як того, з ким можна мати справу», - йдеться у звіті. Відзначимо, до призначення послом в РФ Костянтин Грищенко був радником опозиційної в той час Партії регіонів Віктора Януковича, а також Міністром закордонних справ у тіньовому уряді Партії регіонів. 

 

 У МЗС вчора заявили, що документи з сайту WikiLeaks не коментують. При цьому директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, який займав в 2009 році посаду прес-аташе посольства України в РФ, повідомив, що, якби в кінці січня 2009 року Костянтина Грищенка попросили дати оцінку українсько-російським відносинам, він би відповів наступне: «Діалог на вищому рівні між Президентами практично заблокований, у той же час Віктора Януковича сприймали в Москві як жорсткого переговірника, який на практиці показав, що не схильний до торгу по ключових для України питань, а Юлія Тимошенко в ході газового конфлікту проявила себе як зручний для Москви парламентер, з яким легко домовлятися на вигідних для Росії умовах». 

 

В кінці свого звіту Вільям Тейлор резюмував, що газовий конфлікт відображає тенденції двосторонніх відносин між Росією і Україною. «З позитивної сторони для України газова війна продемонструвала, що зупинка не поставила Україну на коліна», - підсумував посол США. Він також констатував, що спроби тодішнього Президента Віктора Ющенка врегулювати кризу виявилися безрезультатними, а Юлія Тимошенко, на його думку, зміцнила свої позиції як політик, «з яким Кремль може мати справу».  


Ключові слова: Вікілікс про Україну, доповідь Вільяма Тейлора, українсько-російська газова криза 2009

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини