Сім дієвих способів підняти настрій

- 01.03.2011 16:58
Сім дієвих способів підняти настрій

Тривала зима ще не привід, щоб поганий настрій  статв повновладним господарем вашого життя: з ним можна і потрібно боротися! 

Про те, як це зробити, розповідає Ольга Костильова - канд. мед. наук., психолог-консультант, тренер Інституту Розвитку Особистості, експерт бренду Персен - засоби для швидкої допомоги при стресі.

Іпохондрія, меланхолія, нудьга, сплін, туга, нудьга, смуток - російська мова так щедрий на слова, що описують поганий настрій. Але діагнозу «хандра» або «меланхолія» ви, звичайно, в медичних довідниках не знайдете. Вони оперують іншими поняттями, такими, як «стрес» і «депресія». Всім, хто мобілізує свої сили на боротьбу з поганим настроєм, важливо розрізняти ці стани і знати, що вони тісно пов'язані один з одним.

Для стресу, наприклад, типова підвищена дратівливість, запальність і тривожність, неможливість утримати себе в руках. Виявивши у себе ці симптоми, не варто впадати в паніку, для боротьби з ними існують натуральні заспокійливі засоби (наприклад, Персен). Головне пам'ятати, що легковажного ставлення до себе стрес не прощає, він стає хронічним і з часом вичерпує можливості нервової системи, переростаючи у справжню депресію. А занепад сил і апатія, характерні для цього стану, часто бувають настільки сильними, що впоратися з ними без фахівця не вдається.

Тому не варто відкладати боротьбу з поганим настроєм у довгий ящик - чим раніше і енергійніше почати з ним бій, тим менше вірогідності, що слова «стрес» і «депресія» матимуть до вас хоч якесь відношення. І тим швидше на вашому небосхилі засяє сонце - незалежно від того, яка на дворі погода. Тільки давайте відразу домовимося: шопінг і солодке не пропонувати: перше негативно позначається на бюджеті, а друге - на стані зубів та фігури. Так що пошукаємо більш безпечні, але не менш ефективні способи позбавлення від поганого настрою.

 Ідіть у лазню. Замість того щоб посилати за відомою адресою всіх, хто попадається вам на шляху, вирушайте в лазню самі, якщо немає протипоказань, звичайно. Вибирайте, що більше до душі: російська, турецька, фінська - не важливо. Головне влаштувати організму температурне випробування і допомогти гарненько пропотіти і разом з потом вивести весь накопичений за осінь негатив. Між іншим, банні процедури активізують відновлювальні процеси в периферичних нервах, а це означає, що всупереч загальній думці, нервові клітини все ж відновлюються! Сяюча свіжістю шкіра, яка звільнилася від усіляких шлаків і токсинів, пара надісланих в лазні кілограмів і кілька візуально втрачених років ще більше підвищать настрій. 

 Займіться сміхотерапією. Не соромтеся сміятися при кожному зручному і навіть незручному випадку - це благотворно позначається не тільки на настрої, але і в цілому на стані здоров'я. Причому, навіть якщо приводів для веселощів немає і сміх виходить натягнутим, це неважливо, наше тіло на фізіологічному рівні не відчуває різниці і все одно запускає певні біохімічні процеси, завдяки яким поліпшується і настрій, і самопочуття. Так що через деякий час штучний сміх стає щирим і заразливим. Між іншим, американському журналістові Норману Казенса, який одним з перших перевірив на собі дію сміхотерапії, сміх допоміг справитися зі смертельною хворобою: він прожив ще чверть століття, після того як йому був поставлений діагноз. 

 Наповніть життя фарбами. Дуже часто занепад настрою восени буває пов'язаний з банальним браком світла. Щоб не потонути у сезонній нудьги, постарайтеся максимально наситити навколишній інтер'єр яскравими фарбами. Перш за все, вкрутіть в люстру лампочку пояскравіше і перестаньте економити на електриці. Обзаведіться помаранчевими шторами - протягом дня вони будуть створювати повну ілюзію того, що кімната наповнена сонячним світлом. Нагадувати про сонце можуть також апельсини та мандарини, викладені мальовничій гіркою під фруктову вазу. До того ж вони наситять повітря бадьорить цитрусовим ароматом, а організм порадують додатковою порцією вітаміну С, який просто необхідний нервовій системі для того, щоб ефективно протистояти усіляких неприємностей. 

 Організуйте собі пригоду. Якщо смуток все глибше затягує у свої тенета, отже, саме час влаштувати собі емоційну і фізичну струс. Стрибнути з парашутом, покататися на американських гірках, залізти на найвищу точку на скеледромі - спектр подібних розваг настільки великий, що залишається тільки вибрати саме те, що зробить саме сильне враження на захандрівшій організм. Після захоплюючого дух пригоди ви відчуєте себе оновленою і замість того, щоб хандрити, будете пишатися своїм сміливим вчинком. Для поліпшення ефекту дозволяється безсоромно хвалитися своєю сміливістю, особливо перед людьми, які в вас не вірили. 

 Допоможіть тому, кому гірше. З пошуком людини, у якого приводів для зневіри побільше, ніж у вас, проблем напевно не буде. Уважно його вислухайте, щиро поспівчуває, постарайтеся підбадьорити і допоможіть, чим зможете, - це вже буде серйозним внеском у поліпшення настрою. Причому подіє це не тільки на вашого підопічного. Альтруїзм, як показав ряд наукових досліджень, не тільки знижує рівень стресу, а й зміцнює імунітет, серцево-судинну систему і взагалі - продовжує життя. 

 Заведіть домашнього улюбленця. Тварини настільки цілюще діє на людину, особливо на його психоемоційну сферу, що в медицині вже розвивається цілий напрям - анімалотерапія. Спілкування з тваринами сприяє виробленню гормону щастя - серотоніну, причому для того, щоб поправити поганий настрій достатньо п'ятнадцяти-двадцяти хвилин. Так що якщо ви не готові обзавестися домашнім вихованцем, відправляйтеся в гості до друзів, у яких є кішки або собаки, вони найкраще допомагають впоратися зі стресом. Можна сходити навіть в найближчий зоомагазин і помилуватися на рибок - їх споглядання теж визнано цілющим і розслаблюючим. 

 Рушайте на природу. Жителі мегаполісів знаходяться під постійним дратівливим впливом факторів міського середовища - техногенні пейзажі і шуми тримають нас в постійній напрузі, що і призводить до нудьги. Так що при першій же можливості відправляйтеся в найближчий парк, милуватися природними пейзажами, це не тільки заспокоює нервову систему, але навіть стимулює когнітивні процеси і здатне покращувати короткочасну пам'ять. Так що цілком можливо, що на заміській прогулянці вас відвідає осяяння, яке допоможе вирішити якусь давню проблему. До речі, подібним же впливом володіють і зображення природи, так що можна розвісити по квартирі пейзажі і розмістити відповідні шпалери на робочому столі комп'ютера.  


Ключові слова: як підняти настрій, як побороти депресію

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини