WikiLeaks: Каддафі хотів отримувати мільярди від нафтових компаній

- 24.02.2011 13:52
WikiLeaks: Каддафі хотів отримувати мільярди від нафтових компаній

Сім'я диктатора Муаммара Каддафі намагалася примусити ряд лівійських і іноземних компаній платити їй мільярди доларів, повідомляє Reuters з посиланням на документи, опубліковані на WikiLeaks.

Згідно розсекреченій листуванні посольства США в Тріполі, Каддафі намагався чинити тиск на американські нафтовидобувні компанії, намагаючись змусити їх відшкодувати Тріполі 1,5 млрд доларів, які лівійські влади в 2008 році виплатили за звинуваченнями в терористичних діях в 1980-х роках. Три роки тому виплати за звинуваченнями у тероризмі були ключовим фактором у поліпшенні міждержавних відносин Лівії і США. Причому спочатку офіційний Тріполі повинен був заплатити 1,8 млрд доларів.

Ще до того, як Лівія здійснила виплати, Каддафі «дав зрозуміти, що хоче, щоб нафтові компанії відшкодували Лівії ці суми», йдеться у депеші посольства США за квітень 2009 року.

Офіційний представник уряду Лівії зустрівся з главами 15 нафтовидобувних і обслуговуючих компаній, у тому числі Marathon, ConocoPhillips, Occidental, ENI, Total, Wintershall, PetroCanada, Repsol і StatoilHydro, що працюють в Лівії. Представники компаній отримали ультиматум - або компанії роблять свої внески, або Національна лівійська нафтова корпорація «перегляне свої відносини» з ними.

Згідно депеша, прем'єр-міністр країни Аль-Багдаді аль-Махмуді заявив компаніям, що, якщо вони не погодяться платити, у них будуть «серйозні неприємності».

У відповідь на пропозицію представники Challenger Drilling повідомили, що з правової точки зору буде досить складно обгрунтувати виплати. Отримавши такий коментар, уряд Лівії не розгубилося і швидко запропонувало ряд схем, за якими можна було провести виплати.

У депешах наголошується, що Тріполі неодноразово вимагав від нафтокомпаній виплат. Так, згідно однієї з депеш, подібна вимога надійшло у 2008 році. Тоді один з синів Каддафі, радник з національної безпеки країни Муатассім аль-Каддафі, вимагав від нафтових корпорацій «1,2 млрд доларів грошима або нафтою». Причому він діяв від імені Національної лівійської нафтової компанії.

Передбачається, що вона використовувалася сином Каддафі в якості персонального банку. Крім того, згідно депеша, Муатассім використав деякі держфонди для фінансування створення і підтримки військових підрозділів країни.

Депеші, опубліковані WikiLeaks, також проливають світло на ставлення Каддафі до сусіда Лівії Саудівській Аравії. Згідно з однією з депеш, у 2006 році Каддафі намагався натиснути на США, щоб ті закликали народ Саудівської Аравії до самовизначення.

Каддафі також зустрічався з конгресменом-демократом Томом Лендосом, який в ті роки був членом комітету міжнародних відносин США і знаходився в Лівії на околиці Сирта. На зустрічі Каддафі закликав створити світське єврейсько-палістінское держава Ісратін на базі Ізраїлю та Палестини. На думку лівійського лідера, це був єдиний шлях домогтися миру на Близькому Сході.

Зараз Муаммар Каддафі активно бореться з опозиціонерами, які вийшли на вулиці, вимагаючи його відставки і проведення реформ. Каддафі намагається жорстко придушити повстання. За його наказом військові підрозділи розстрілюють демонстрантів з повітря. За даними міністра закордонних справ Італії, за 10 днів безладів в країні загинуло близько 1000 чоловік. Напередодні ряд ЗМІ повідомили, що Каддафі втратив контроль над сходом країни.

У свою чергу, глави держав різних країн закликали лідера Лівії припинити насильство і піти з поста. Зокрема, напередодні президент США Барак Обама вперше піддав критиці дії Каддафі і закликав світ до об'єднання проти насильства. Однак Обама нічого не сказав про санкції, які можуть бути введені відносно Лівії.

Проте Каддафі не має наміру добровільно йти зі свого поста. У своєму телезверненні до нації він повідомив, що має намір залишатися на посту лідера країни до останнього і померти на лівійської землі.

Поки країнам нічого не залишається, як в екстреному порядку евакуювати своїх громадян з охопленої заворушеннями Лівії. Зокрема, вчора Росія завершила повітряну евакуацію наших співвітчизників. Чотири борту МНС повернули на Батьківщину близько 500 росіян.  


Ключові слова: Муаммар Каддафі, WikiLeaks, Вікілікс, Вікілікс про Каддафі

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини