Потужність всіх комп'ютерів у світі - потужність одного людського мозку

- 22.02.2011 10:09
Потужність всіх комп'ютерів у світі - потужність одного людського мозку

Скільки інформації передається, обробляється і зберігається в світі? Два дослідники вирішили з'ясувати це, відстежуючи протягом 20 років зміни в області 60 різних аналогових і цифрових технологій, починаючи з газет і закінчуючи клітинної інформацією.

Тренди, які їм вдалося виявити, варіюються з очевидних - інтернет засунув цифрові й аналогові телефони на задвірки, до вельми несподіваних. Наприклад, виявився такий факт, що ігрові консолі, в сукупності, мають більшу обчислювальну потужність, ніж найпотужніші суперкомп'ютери разом узяті.

 Зберігання інформації.

До 2000 року, CD-диски і цифрові касети стали витісняти аналогове відео, хоча 70 відсотків всієї інформації зберігалося в аналоговому вигляді. До 2007 року, частка аналогового відео знизилася лише до шести відсотків, завдяки поширенню жорстких дисків, Blu-ray і DVD, а також цифрових касет. 

За цей період, загальний обсяг пам'яті зростав на 23 відсотки щорічно, досягнувши 2.9 x 10 ^ 20 біт або 300 ексабайт (300 мільйонів терабайт), а це значить, що на кожну людину на планеті доводиться стільки інформації, скільки вміститься на 61 CD-диск .

Такий ж зрушення в бік цифри стався і в області засобів мовлення (радіо, телебачення) і двосторонньої комунікації (телефонний зв'язок). У 1986, 80 відсотків мовних потужностей припадало на мовного телебачення, хоча аналоговий кабель теж був присутній, поклавши початок кабельному телебаченню. Сьогодні, частка широкомовного телебачення знизилася до 50 відсотків, при цьому чверть інформації передається в цифровому вигляді, а аналоговий кабель знаходиться на спаді, після свого максимуму в 2000 році.

Двостороння комунікація зазнала набагато більш значні зміни. У 1986, аналогові телефони передавали 80 відсотків інформації, а цифрові телефони решту 20 відсотків, при цьому рівень поширеності всіх інших видів зв'язку знаходився на рівні статистичної похибки. До 2000 року, через аналогові телефони передавалося всього 2 відсотка інформації в області двосторонньої комунікації.

 Обчислювальні потужності.

Розрахунок обчислювальних потужностей є найбільш складним, адже необхідно привести до єдиного стандарту потужності самих різних видів систем. У 1986, кишенькові калькулятори складали 40 відсотків усіх обчислювальних потужностей, персональні комп'ютери - 33 відсотки і сервери - 17 відсотків. Вже тоді, частка обчислювальних потужностей ігрових систем становила 9 відсотків. 

Частка калькуляторів знизилася до рівня статистичної помилки в 2000 році, коли частка обчислювальних потужностей ПК досяг свого максимуму - 86 відсотків, а частка мобільних телефонів і кишенькових комп'ютерів, які тоді тільки з'явилися, становила 3 відсотки. До 2006 року, телефони утримували 6 відсотків світової обчислювальної потужності, при цьому частка ігрових систем була найбільшою - чверть всіх обчислювальних потужностей світу. Ігрові системи потіснили ПК, частка яких знизилася до двох третин від світової. Суперкомп'ютери ще не були досить поширені, тому їх можна не враховувати.

Автори провели порівняльний аналіз з біологією. 'Ми вирішили порівняти обчислювальну потужність техніки всього світу і людини, і виявилося, що в 2007 році людство могло виробляти на ЕОМ загального призначення в загальній складності 6.4 * 10 ^ 18 операцій в секунду, що не перевищує максимальної кількості нервових імпульсів всього в одному мозку в секунду ', - написали вони.

 Обсяг пам'яті всього світу приблизно дорівнює кількості інформації в ДНК людини. При цьому на планеті живе кілька мільярдів людей.


Ключові слова: потужність мозку людини, потужність техніки всього світу, обсяг пам'яті всього світу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини