Внесені зміни у закони регулювання діяльності банків для прозорості та капіталізації

- 18.02.2011 10:23
Внесені зміни у закони регулювання діяльності банків для прозорості та капіталізації

Про прийняття Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків”

15 лютого 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків”. Цей Закон спрямований на врегулювання цілої низки проблемних питань, зокрема, приведення порядку державної реєстрації банків у відповідність до спеціального законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, удосконалення банківського нагляду шляхом виявлення реальних власників та контролерів банку, організації зовнішнього аудиту банків, посилення захисту прав кредиторів, захисту інтересів вкладників банків тощо.
Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків” дозволить:

- запобігти створенню банків з непрозорою структурою власності, діяльність яких матиме підвищені ризики;
- призведе до подальшої капіталізації банків;
- забезпечити прозорість процедури створення та управління банками;
- забезпечити підвищення відповідальності власників банку за його фінансовий стан.

Прийняття змін до Закону України “Про банки і банківську діяльність” з питань забезпечення розкриття інформації про реальних власників банків є одним із зобов’язань української сторони, передбачених Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним у рамках спільної з Міжнародним валютним фондом програми “Стенд-бай” від 30.04.2009. Зокрема, Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків” (далі – Закон) передбачено:

1. Найважливіші зміни до Закону України “Про банки і банківську діяльність” пов'язані з запровадженням механізму та процедури виявлення реальних власників банків та встановлення вимог до їх фінансового стану та ділової репутації.
Зазначені положення Закону мають на меті імплементацію в законодавство України Основних принципів ефективного банківського нагляду Базельського комітету та положень Директиви (2006/48/ЄС) Європейського парламенту про започаткування та подальшого здійснення діяльності кредитних установ у частині забезпечення прозорої структури власності банків. Внесення відповідних змін та доповнень забезпечує виявлення реальних власників банку, тобто фізичних осіб, які мають вирішальний вплив на прийняття банком рішень. Законом установлено, що під час створення банку Національний банк України отримує повну інформацію від усіх засновників банку незалежно від частки участі в статутному капіталі, щодо структури власності, ділової репутації, фінансового стану. Також установлюються вимоги до фінансового стану та ділової репутації власників банків. Запроваджується норма, яка зобов’язує власників істотної участі у банку протягом усього часу їх володіння істотною участю у банку відповідати вимогам установленим цим Законом. Закон зобов’язує банки оприлюднювати інформацію щодо власників істотної участі у банку шляхом публікації в періодичних виданнях чи розміщення у мережі Інтернет. Національний банк України також отримує повноваження щодо розміщення на своєму офіційному веб-сайті інформації про власників істотної участі у банках.
Отже, ці зміни мають суттєве значення для забезпечення захисту вкладників банку.
2. Одночасно із установленням вимог до прозорої структури власності банків Законом передбачено лібералізацію процедури набуття та збільшення істотної участі у банку. Закон передбачає зміну цього порядку на повідомчий, за яким особа, яка має намір набути або збільшити істотну участь в банку, за 3 місяці до набуття або збільшення зобов’язана повідомити про це сам банк і Національний банк України. Разом із повідомленням подається пакет документів, що дає змогу ідентифікувати заявника та зробити висновок про ділову репутацію, фінансовий стан особи. Подаються також відомості про структуру власності юридичної особи та асоційованих осіб фізичної особи.
3. Існуючий порядок державної реєстрації банків змінено та приведено у відповідність до спеціального законодавства у сфері державної реєстрації - Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”.
Передбачається, що Національний банк України здійснюватиме попереднє погодження статутів банків та змін до статутів, а також вести Державний реєстр банків. Після державної реєстрації банку як юридичної особи та отримання банківської ліцензії банк має бути включений Національним банком України до Державного реєстру банків.
4. Законом встановлюються вимоги щодо мінімального розміру статутного капіталу банку - 120 млн. грн, що пов'язано з необхідністю підвищення рівня капіталізації банків та відповідно зниженню ризиків для вкладників і клієнтів банків. Банк відповідає за своїми зобов’язаннями власним майном, отже, мінімальний розмір його статутного капіталу має бути адекватним ризикам, що притаманні банківській діяльності. Крім того, підвищення рівня капіталізації банків створює передумови для збільшення обсягів кредитування економіки, а також налагодження прямих зв’язків із великими іноземними банками, які зацікавлені в наданні синдиційованих кредитів лише надійним банкам. Прикінцевими положеннями Закону передбачено, що банки, створені до набрання чинності цим Законом, зобов’язані протягом п’яти років з дня набрання ним чинності привести розмір статутного капіталу у відповідність до його вимог.
5. Удосконалюється організація зовнішнього аудиту банків. Передбачається, що аудит банків забезпечуватиметься виключно аудиторськими фірмами. Відповідно до європейського досвіду запроваджується норма, яка зобов’язує аудиторські фірми повідомляти Національному банку України про виявлені під час проведення перевірки викривлення показників фінансової звітності, порушення та недоліки в роботі банку, що можуть призвести до його неплатоспроможності та значних втрат регулятивного капіталу. Прийняття цього Закону сприятиме формуванню належних умов для виконання Національним банком України однієї з основних функцій забезпечення безпеки та фінансової стабільності банківської системи і означатиме суттєве просування України на шляху до формування прогресивної, здорової банківської системи, здатної гідно працювати та конкурувати на міжнародних фінансових ринках.


Ключові слова: закон про банки 2011

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини